Foci
szurkolók (Array)

MLSZ-határozat: mától nem kötelező a szurkolói kártya!

Sport24
Sport24

2015. 07. 01. 09:13

A Magyar Labdarúgó Szövetség átgondolta eddigi álláspontját a szurkolói kártya használatáról

Június 30-án hivatalosan is véget ért a 2014-2015-ös labdarúgó idény. A 12 csapatos első osztályú bajnokság szezonjának nyitánya előtt értékelést tartott a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége.

„A javuló infrastrukturális háttér, a gazdaságilag és szakmailag megerősödött környezet, az új támogatási rendszer és a rend terén tapasztalt látványos változások arról győztek meg bennünket, hogy ebben az új helyzetben átgondolhatjuk eddigi álláspontunkat a szurkolói kártya kötelező használatáról” – számolt be dr. Csányi Sándor, a szövetség elnöke az mlsz.hu-nak.

 Fotó: mlsz.hu

“A bizalom jeleként és a futballban szereplők nagyobb felelősségvállalása mellett szabályrendszerünkben a korábbi kötelezettséget lehetőséggé alakítjuk át.” 

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az OTP Bank Liga 2015-2016-os versenyévadában a szurkolói kártya kötelezettségének kérdését az MLSZ a szervező klubok hatáskörébe utalja, a válogatott mérkőzések szervezőjeként pedig nem teszi kötelezővé a kártya használatát.

„Az elmúlt öt évünk a labdarúgásunk elmaradottságából adódó problémák felszámolásáról szólt – fogalmazott az MLSZ elnöke.  “Amikor bevezettük a szurkolói kártyát, akkor azt – a sokszor hangoztatott kényelmi szempont mellett (hogy ne kelljen sorban állni, és az ablaknál bediktálni az adatokat) – azért is tettük, hogy segítsük hazánkban egy más típusú vásárlói kultúra kialakulását. Létrehoztunk egy központi jegyrendszert, amelyen keresztül elővételben, egységes felületen keresztül vásárolhatnak jegyet a szurkolók. Ezen újítások működnek: egyre többen vesznek online és elővételben jegyet, és kétszázezer szurkoló döntött a kártya kiváltása mellett.” 

Csányi Sándor kiemelte, a kártyahasználat a jövőben is jelentős előnyt biztosít a szurkolók számára, hiszen gyorsítja és megkönnyíti a jegyhez jutást és a stadionba való belépést. Aki kártya nélkül jár meccsre, az a törvényi előírások betartása miatt nehézkesebb ügyintézésre számíthat, hiszen a személyes adatait minden esetben hitelt érdemlően meg kell adnia a jegy vásárlásakor. 

„Elindítjuk a kölcsönös bizalomra építő próbaüzemet. A válogatott mérkőzéseire évek óta, napokkal a meccsek előtt elfogynak elővételben, többségében interneten a jegyek. Nyugodtan beszélhetünk egy erős rétegről, amelynek tagjai olyan szurkolói, vásárlói attitűddel jellemezhetőek, mint nyugat-európai >>kollégáik<<. Most teszünk egy gesztust azok felé is, akik még valamilyen okból nem váltották ki a kártyájukat.” 

Az MLSZ elnökségének határozata alapján a következő idényre adott bizalom a későbbiekre is kitarthat majd, ha sem a klubokat, sem a szövetséget nem sújtja jelentős fegyelmi büntetéssel az UEFA vagy a FIFA. A szövetség elnöksége várhatóan a következő szezon végén visszatér a kérdésre, és a választható kártyahasználat melletti érvnek tekinti majd az élvonalbeli mérkőzések átlagos nézőszámának emelkedését és különösen a szurkolásra vonatkozó szabályok betartását. 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.