Foci

A Fradi 50 éve és most – micsoda különbség

Fradi-vvk(2)(960x640).jpg (Array)
Fradi-vvk(2)(960x640).jpg (Array)

1965. június 23-án nyerte a Ferencváros a magyar futball egyetlen európai kupagyőzelmét, a Vásárvárosok Kupáját. Akkor hat sikeres párharcot kellet megvívnia. Most, 50 évvel később, négy kell az Európa Liga 48-as főtáblához.

Az 1964/65-ös Vásárvárosok Kupájában, az UEFA és az Európa Liga elődjében sorrendben a Spartak Brnot (2-0, 01), a Wiener Sportclubot (0-1,2-1, 2-0), az AS Romát (2-1, 1-0), az Atlético Bilbaót (1-0, 1-2, 3-0), a Manchester Unitedet (2-3, 1-0, 2-1) és az ötven évvel ezelőtti döntőben Juventust (1-0) győzte le a Fradi. Veretes névsor, ilyen menetelés ma a rózsaszín álom kategóriájába tartozik…

A győztes gólt Fenyvesi Máté fejelte

1964/65-ben hat győztes párharc és 14 meccs – akkor még az idegenben lőtt gólok a két mérkőzés alapján meglévő egyenlő állásnál nem voltak perdöntőek, harmadik találkozón döntöttek a felek –  kellett ahhoz, hogy Albert Flóriánék a fejük fölé emelhessék a kupát. A 2015/16-os Európa Liga kiírásban négy megnyert párharc épp arra lenne elegendő, hogy a csoportkörbe, a legjobb 48 közé jusson a Fradi…

Éppen ezért a zöld-fehér klubvezetőkben manapság kettős érzések kavaroghatnak. Amellett, hogy gyönyörű kiállítással emlékeznek az 50 évvel ezelőtti győzelemre, duplán fogják a fejüket. Anno az angol, a spanyol az olasz élcsapat sem jelentett akadályt, míg hétfőn, az Európa Liga sorsolásán a magyarnál ma már jóval erősebbnek tartott holland bajnokságból, a Go Ahead Eagles együttesét sodorta Fortuna az útjukba – ráadásul a július 9-én esedékes visszavágón a tavalyi UEFA büntetése miatt üres lelátók előtt kell fogadják ellenfelüket.

Zöld Sasok a piros-sárga sasok ellen
Fotó: ga-eagles.nl

Mekkorát változott a világ. A “piros-sárga sasok” épp most estek ki a holland élvonalbóll, ennek ellenére a “Zöld Sasok” edzője, Thomas Doll azt nyilatkozta, a holland másodosztályba süllyedt csapat ellen sokkal nehezebb dolguk lesz, mint tavaly volt az első körben. Emlékeztetőül: a máltai Sliema Wanderers ellen az idegenbeli 1-1 után itthon kínkeservesen sikerült 2-1-re győzni és továbbjutni. A Videoton holland védője, Kees Luijckx is amondó, a németalföldi másodosztályú klub számára nem lehetetlen feladat kiverni a Fradit.

A július 2-án esedékes első meccs előtt biztató előjelként jegyezzük meg, míg a holland egylet leszálló, addig a Fradi éppenséggel felszálló ágban van – és nem csak tavasszal. A klub komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy kiszakadjon a mesterséges állami finanszírozásból, piaci alapon, nyugat-európai modell szerint működjön.

További kontraszként mondhatnánk azt is, 50 éve fapados stadionban nemzetközileg is jegyzett, köztük az Aranylabdás Albert aratott sikereket, míg ma ultramodern Groupama Arénában az európai középmezőny az elérendő cél. A magyar labdarúgás, a Ferencváros anno és most. Töretlenül bizakodunk a feltámadásban!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik