Foci

FIFA: Oroszország és Katar is lemondhat a vb-rendezésről

vb 2018 (Array)
vb 2018 (Array)

Egy magas rangú FIFA-hivatalnok azt állította, hogy mindkét ország elveszítheti a 2018-as és 2022-es világbajnokság rendezési jogát, ha bizonyosságot nyer, korrupció útján szerezték meg azt.

Ugyan Sepp Blatter lemondása után Dmitrij Peszkov, Putyin elnök szóvivője úgy fogalmazott, “az együttműködés továbbra is folytatódik a FIFA-val, de még fontosabb, hogy a munkálatok is folytatódnak a vb-vel kapcsolatban” , és Dmitrij Mutko orosz sportminiszter is rákontrázott erre, kijelentetve, hogy a fejlemények ellenére nincs veszélyben az oroszországi rendezés, ettől még meglehet, fenyegetve van az. Sőt, a katari is.

 Domenico Scala elég komoly, politikailag is súlyos kijelentést tett
Fotó: europress

Domenico Scala, a FIFA’s auditing and compliance committee (magyar gyakorlatban: Felügyelő és Számvizsgáló Bizottság) elnöke, akit nem mellesleg éppen Sepp Blatter bízott meg még lemondása előtt a szervezeti reformok bevezetésével, a svájci sonntagszeitung.ch-nek nyilatkozott arról, hogy bizony Oroszország és Katar is elveszítheti a 2018-as és 2022 világbajnokság rendezési jogát, ha bizonyosságot nyer, korrupció útján szerezték meg azt.

Ő az első magas rangú FIFA-tisztségviselő, aki ezt nyilvánosan ki merte jelenteni, de Scala hangsúlyozta, eddig még nem bizonyították be ezt.

Ugyanakkor tény, már a svájci hatóság is nyomozást indított a 2018-as és 2022-es világbajnokság odaítélésének körülményeiről, de a 2010-es dél-afrikai vb-t is górcső alá veszik. Az angolok is kijelentették, nekik bizonyítékaik vannak és korábban belső vizsgálat indult a FIFA-nál is az ügyben. Ennek a végeredménye Garcia-jelentés néven híresült el, ami alapján a FIFA etikai bizottsága azonban nem talált korrupcióra utaló tényt az amerikai Michael Garcia által összeállított dolgozatban, ami még magánál a jelentés írójánál is kiverte a biztosítékot, azonnal lemondott posztjáról.

Katarban szuper modern stadionokról álmodnak, meglehet mégsem kell építkezniük
Fotó: europress

A korrupciós botrány bő egy hete, május végén robbant ki azzal, hogy Zürichben, a FIFA tisztújító kongresszusának helyszínén letartóztatták a szervezet hét tisztviselőjét. Az ott elfogottak mellett további hét embert vádolnak korrupcióval, közéjük tartozik a Trinidad és Tobagó-i Jack Warner, a szervezet alelnöke is, aki csütörtökön feladta magát a rendőrségen. 

Az amerikai igazságügyi minisztérium közleménye szerint a New York-i szövetségi bíróságnál kétéves nyomozás eredményeként benyújtott, 47 vádpontot tartalmazó vádiratban többek között az áll, hogy az érintettek zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik