Foci
vb 2018 (Array)

FIFA: Oroszország és Katar is lemondhat a vb-rendezésről

Sport24
Sport24

2015. 06. 08. 09:20

Egy magas rangú FIFA-hivatalnok azt állította, hogy mindkét ország elveszítheti a 2018-as és 2022-es világbajnokság rendezési jogát, ha bizonyosságot nyer, korrupció útján szerezték meg azt.

Ugyan Sepp Blatter lemondása után Dmitrij Peszkov, Putyin elnök szóvivője úgy fogalmazott, “az együttműködés továbbra is folytatódik a FIFA-val, de még fontosabb, hogy a munkálatok is folytatódnak a vb-vel kapcsolatban” , és Dmitrij Mutko orosz sportminiszter is rákontrázott erre, kijelentetve, hogy a fejlemények ellenére nincs veszélyben az oroszországi rendezés, ettől még meglehet, fenyegetve van az. Sőt, a katari is.

Domenico Scala (Array) Domenico Scala elég komoly, politikailag is súlyos kijelentést tett
Fotó: europress

Domenico Scala, a FIFA’s auditing and compliance committee (magyar gyakorlatban: Felügyelő és Számvizsgáló Bizottság) elnöke, akit nem mellesleg éppen Sepp Blatter bízott meg még lemondása előtt a szervezeti reformok bevezetésével, a svájci sonntagszeitung.ch-nek nyilatkozott arról, hogy bizony Oroszország és Katar is elveszítheti a 2018-as és 2022 világbajnokság rendezési jogát, ha bizonyosságot nyer, korrupció útján szerezték meg azt.

Ő az első magas rangú FIFA-tisztségviselő, aki ezt nyilvánosan ki merte jelenteni, de Scala hangsúlyozta, eddig még nem bizonyították be ezt.

Ugyanakkor tény, már a svájci hatóság is nyomozást indított a 2018-as és 2022-es világbajnokság odaítélésének körülményeiről, de a 2010-es dél-afrikai vb-t is górcső alá veszik. Az angolok is kijelentették, nekik bizonyítékaik vannak és korábban belső vizsgálat indult a FIFA-nál is az ügyben. Ennek a végeredménye Garcia-jelentés néven híresült el, ami alapján a FIFA etikai bizottsága azonban nem talált korrupcióra utaló tényt az amerikai Michael Garcia által összeállított dolgozatban, ami még magánál a jelentés írójánál is kiverte a biztosítékot, azonnal lemondott posztjáról.

katar-2022(650x433).jpg (Array) Katarban szuper modern stadionokról álmodnak, meglehet mégsem kell építkezniük
Fotó: europress

A korrupciós botrány bő egy hete, május végén robbant ki azzal, hogy Zürichben, a FIFA tisztújító kongresszusának helyszínén letartóztatták a szervezet hét tisztviselőjét. Az ott elfogottak mellett további hét embert vádolnak korrupcióval, közéjük tartozik a Trinidad és Tobagó-i Jack Warner, a szervezet alelnöke is, aki csütörtökön feladta magát a rendőrségen. 

Az amerikai igazságügyi minisztérium közleménye szerint a New York-i szövetségi bíróságnál kétéves nyomozás eredményeként benyújtott, 47 vádpontot tartalmazó vádiratban többek között az áll, hogy az érintettek zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.