Foci

Nemcsak korrupt, csaló is a FIFA

FIFA (Array)
FIFA (Array)

Brit lapok szerint lehet, hogy nem is Dél-Afrika nyerte a 2010-es vb rendezési jogát. Az angol szövetség elnöke nem tartja kizártnak, hogy őrizetbe veszik Sepp Blattert.

Vasárnapi brit sajtóértesülés szerint felmerülhet az a gyanú, hogy a 2010-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát nem is a Dél-Afrikai Köztársaság, hanem Marokkó nyerte, csak a szavazatokat szándékosan félreszámolták Dél-Afrika javára.

A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap – amely éppen egy éve hosszú feltáró riportsorozatot közölt a 2022-es világbajnokság győztes katari pályázatát övező korrupciógyanús ügyekről is – vasárnap közzétett online kiadásán több titkos korabeli hangfelvételt, amelyet annak idején az újság magukat lobbicsoportnak kiadó riporterei készítettek.


Fotó: Europress Fotóügynökség

A felvételek egyikén elhangzik a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottságának botswanai tagja, Ismail Bhamjee részéről, hogy a 2010-es világbajnokság helyszínéről 2004-ben tartott voksolás után a testület tagjai megbeszélték egymással, hogy “ki hogyan szavazott”, és ebből arra lehetett következtetni – legalábbis Bhamjee meggyőződése szerint -, hogy Marokkó két vokssal megelőzhette Dél-Afrikát.

Bhamjee szerint azonban a zárt ajtók mögött lezajlott szavazatszámlálás során “szándékosan félreszámolhatták” a voksokat.

A The Sunday Times internetes oldalán megjelent riport szerint Marokkó is felajánlott kenőpénzeket a FIFA döntnökeinek, köztük egymillió dollárt a trinidadi Jack Warnernek, a FIFA volt alelnökének, aki el is fogadta a pénzt, de “átverte” a marokkóiakat, és végül a még több pénzt ajánló Dél-Afrikára voksolt.

A lap szerint ez alátámasztja Chuck Blazernek, a végrehajtó bizottság volt amerikai tagjának azon állítását, hogy Warnernek a dél-afrikaiak 10 millió dollárt ajánlottak szavazatáért.

Ezzel párhuzamosan a BBC is tárt fel olyan dokumentumokat, amelyek arra vallanak, hogy Warner hatalmas összegeket fordított személyes kiadásokra, hiteltörlesztésekre és pénzmosásra.

Greg Dyke, az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) elnöke a The Guardian című baloldali brit napilap hétvégi kiadásának nyilatkozva nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy Joseph Blattert, a FIFA távozó elnökét a korrupciós botrányban indított bűnügyi vizsgálat során őrizetbe veszik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik