Foci

“Dalol” a FIFA-botrány kulcsszereplője

jack warner (Array)
jack warner (Array)

Jack Warner, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség korrupciós botrányának egyik központi figurája ígéretet tett rá, hogy mindent, amit tud, elmond a nyomozóknak.

“Ez vérre megy” című fizetett politikai üzenetében, melyet szerdán közvetítettek Trinidad és Tobagóban, a FIFA korábbi alelnöke arról beszélt, hogy bár félti az életét, de mindent felfed. Hozzátette, utasította ügyvédjeit, hogy vegyék fel a kapcsolatot az illetékesekkel otthon és külföldön egyaránt.   

Jack Warner kinyitja a száját
Fotó: europress

“Nem lehet visszafordulni a történések menetében, már benne vagyok” – szögezte le Warner, aki különböző dokumentumokról tett említést. Olyanokról, amelyek a FIFA-hoz kötődő pénzügyi megállapodásokról szólnak, illetve olyanokról is, amelyek a FIFA-nak a 2010-es Trinidad and Tobagó-i parlamenti választásokban játszott szerepét világítják meg.

“Nem fogok tovább titkokat megőrizni olyanokról, akik aktívan arra törekedtek, hogy tönkretegyék az országot” – tette hozzá.

Jack Warner egyike annak a 14 FIFA-tisztségviselőnek, illetve cégvezetőnek, akit az amerikai igazságügyi minisztérium múlt szerdán bűnszövetkezet működtetésével vádolt meg, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. Warnert Trinidad és Tobagóban őrizetbe vették, majd egy nappal később óvadék fejében szabadlábra helyezték.

Összesen14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg 47 vádpontban az amerikai igazságügyi minisztérium, egyebek között bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. 

Múlt szerdán jelentette be a svájci ügyészség azt is, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán.

Blattert eddig látszólag nem érintették a korrupciós ügyek, de a The New York Times hétfőn, ugyancsak amerikai hivatalos személyekre hivatkozva arról írt, hogy Jérome Valcke, a FIFA főtitkára részese volt olyan átutalásoknak, amelyeknek közük lehetett a labdarúgó-vb helyszínének eldöntéséhez. A lap értesülését Valcke és a FIFA is cáfolta. 

A Blatter távozásáról szóló bejelentést pozitív lépésnek nevezték a vb olyan támogatói, mint a Coca-Cola Co., a Visa Inc, az Adidas AG és az Anheuser-Busch InBev SA. A szponzorok ugyanakkor jelezték, hogy többet várnak a FIFA-tól a korrupciós botrány tisztázása érdekében.

The New York Times kedd esti cikkében már azt sejteti név nélkül nyilatkozó amerikai tisztségviselőkre hivatkozva, hogy reményeik szerint a FIFA eddig már megvádolt vezetőinek kihallgatása útján tudják majd összerakni a Blatter elleni bizonyítékokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik