Foci

Így fogadták Sepp Blatter lemondását

Kis összeállításunk azoknak a reakcióit tartalmazza, akik eredendően ellenfelei lettek volna a múlt pénteki tisztújító kongresszuson Sepp Blatternek.

Luis Figo, aki május 21-ig maga is elnökjelölt volt, azt várja ettől a lépéstől, hogy a FIFA újra dinamikusan fejlődik, átlátható és demokratikus lesz.

Luis Figo nem lesz elnök
Fotó: europress

“Ez egy szép nap a FIFA és a labdarúgás számára. Végre itt a változás!” – lelkendezett az aranylabdás futballista, a portugál válogatott korábbi csapatkapitánya, aki visszalépését másfél hete azzal indokolta, hogy nem kíván részt venni egy olyan folyamatban, amely arra szolgál, hogy abszolút hatalmat biztosítson egyetlen embernek, az ötödik elnöki ciklusára készülő Joseph Blatternek.

“Ali herceg készen áll” – mondta a francia hírügynökségnek Szalah Szabra, az Ali bin al-Husszein által irányított jordániai labdarúgó-szövetség alelnöke, hozzátéve, hogy a herceg kész lenne akár azonnal átvenni a FIFA elnökségét, ha erre kérnék.

 Ali bin al-Husszein minden bizonnyal újra jeölteti magát
Fotó: europress

Michael van Praag, a holland szövetség 67 éves vezetője, aki nyolc nappal a múlt pénteki választás előtt lépett vissza, hogy ezzel Ali bin al-Husszein jordán herceget támogassa, tömören annyit mondott: “Nagyon jó hír!”

A 62 éves brazil világbajnok, Zico,  így írt Facebook-oldalán: “Miért ne? Az egész életem a labdarúgásról szól.” Ugyanakkor egyértelműen nem jelentette ki, hogy harcba száll a FIFA-elnökségért: “Lehet, hogy kandidálok. Ez még csak egy ötlet. Ki tudja?” – fogalmazott Zico, aki az 1990-es években sportminiszterként dolgozott Brazíliában, s jelenleg az indiai Goa csapatánál edzősködik.

Múlt szerda hajnalban, a FIFA Kongresszus kezdete előtt egy nappal, a zürichi rendőrség hat magas rangú FIFA-funkcionáriust tartóztatott le. Nem sokkal később összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg 47 vádpontban az amerikai igazságügyi minisztérium, egyebek között bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.

A The New York Times hétfőn, ugyancsak amerikai hivatalos személyekre hivatkozva arról írt, hogy Jérome Valcke, a FIFA főtitkára is részese volt olyan átutalásoknak, amelyeknek közük lehetett a labdarúgó-vb helyszínének eldöntéséhez. Négy nappal azt követően, hogy múlt pénteken újraválasztották, lemondott FIFA-elnöki posztjáról Sepp Blatter.

Nemzetközi sajtóvisszhang:

Anglia:
  
The Times:
“Blatter lemondása már régóta esedékes volt. Jó, hogy távozik. Úgy tűnik, az amerikai nyomzás megerősíti, hogy a FIFA a velejéig romlott, és egy ötcsillagos világban élő bűnbanda vezette, Blatter gondos irányításával. A FIFA-nak egy felettébb valószínűtlen folyamatot kell elkezdenie annak érdekében, hogy becsületes elnöke legyen.”
    
Svájc:
   
Neue Zürcher Zeitung:
“A világfutballra turbulens hetek várnak, melyek középpontjában Blatter utódlása mellett a lemondásának az indítóokai is állnak. Egyes spekulációk szerint nem a FIFA-béke érdekében távozik, hanem a jogi vizsgálatok elől is menekül. Évek óta vádolják azzal, hogy egy korrupt szervezetet vezet, de bűncselekményeket eddig nem sikerült rábizonyítani.”
    
Tagesanzeiger:
“Kígyófej vagy Jézus? Csaknem világszerte tisztelik, hazájában viszont lenézik: Blatter 17 éves uralkodása alatt nemcsak barátokra tett szert. Paradox módon Európa képviselőjeként éppen a saját földrészén bírálták a legtöbbet, s nem utolsósorban a saját hazájában.”

Blick:
“Mégis megy? Valami rosszat csinált? Terhelő bizonyítékot találtak? Vagy az újraválasztása már csak a végrendeletéhez kellett? Esetleg személyes okok vannak a háttérben? A kongresszuson Blatter azt mondta, meg akarja szabadítani a FIFA-t az állandó korrupciógyanútól, méghozzá elnökként. Tegnapi távozásakor azonban keserűnek, megtörtnek tűnt.”
    
Ausztria:
   
Die Presse:
“A kritikusoknak egyvalamit nem szabad elfelejteniük: Blatter tette a FIFA-t azzá, ami, azaz egy kétmilliárd dollár éves forgalommal rendelkező világvállalattá. A világbajnokság értékesítése egy amatőr számára sem nagy feladat, Blatter azonban a kapcsolatépítésben, üzleti érzékben és tárgyalási módszerekben is topmenedzsernek számított. A FIFA a vezetésével a legtöbbet kínálóknak adta el a futballt – igaz, nagyon magas áron. Ehhez fogják majd mérni az utódját is.”
    
Izrael:
  
YNET:
“A FIFA a közeljövőben az új elnök megválasztásával lesz elfoglalva, és a palesztin panaszok a háttérbe szorulnak. Ha Michel Platini UEFA-elnököt választanák meg, az jó hír lenne Izrael számára. A francia sportdiplomata jelentősen támogatta Izraelt a palesztinok követelésével szemben, hogy zárjanak ki bennünket a FIFA-ból. De az sem okvetlenül rossz, ha Ali bin al-Husszein jordán herceg lenne az utód.”
    
Franciaország:
  
Liberation:
“FIFA nostra. Szent Blatter ismét megnevettetett bennünket. Mit gondolhat most az a 133 szövetségi elnök, aki rá szavazott?”
    
Le Figaro:
“Blatter letette a fegyvert, négy nappal az újraválasztása után. Hihetetlenül drámai fordulat, melyet egy újabb leleplezés váltott ki.”
    
Ouest-France:
“A meglepő hír bombaként hatott a futballvilágban. Óriási földrengés volt azok után, hogy Blatter elpusztíthatatlannak, legyőzhetetlennek és pótolhatatlannak érezte magát.”
    
Spanyolország:

El País:
“A küszöbön álló elnökválasztás ideális pillanat ahhoz, hogy a FIFA-t újraalapítsák. A szervezet a jövőben nem lehet a korrupció szinonimája. Nehéz lesz a FIFA menedzsmentjét megváltoztatni és egy átlátszó szervezetet kiépíteni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik