Foci

Figo: Egy újabb fekete nap Zürichben

luis figo (Array)
luis figo (Array)

Vegyes fogadtatása volt Európában és a világban is, hogy Joseph Blattert pénteken újraválasztották a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökének a szervezet zürichi kongresszusán.

 Fotó: Europress fotóügynökség

“Egy újabb fekete nap Zürichben. Vesztett a FIFA és az egész futball, továbbá mindenki, aki aggódik ezért a játékért” – értékelt Luis Figo, aki múlt csütörtökön lépett vissza az elnökjelöltségtől. A korábbi aranylabdás portugál futballista szerint Blatter “ismeri és tolerálja a szervezeten belül zajló korrupciót, de ha valóban nem tudott róla, ahogy azt ő állítja, akkor pedig nem alkalmas a FIFA vezetésére”.

A másik, szintén múlt héten visszalépett elnökjelölt, a holland Michael van Praag szerint a csatát elvesztették a változást akarók, “de a háborúnak még messze nincs vége”. Hozzátette, egy demokratikus procedúra után mindig gratulálni kell a győztesnek, de számára ez nehezebb, mint valaha.

“Büszke vagyok arra, hogy az UEFA a változásokat védte és támogatta” – mondta az európai szövetséget (UEFA) vezető Michel Platini, aki megígérte, továbbra is nyomást fog gyakorolni a FIFA-ra a reformok elősegítése érdekében.

 Fotó: Europress fotóügynökség

Blatter legnagyobb kritikusai közé tartozó Greg Dyke, az angol szövetség elnöke azt mondta, nem tudja elképzelni, hogy Blatter irányításával elkezdődhetnek a reformok a FIFA-ban, mivel 16 éve volt azok beindítására, mégsem tette meg.

Sunil Gulati, az amerikai szövetség első embere csalódottságának adott hangot, de Platinihez hasonlóan kijelentette, folytatni fogja a küzdelmet, hogy jelentős változások induljanak meg a szervezetben.

Oroszországban ugyanakkor elégedettséggel vették tudomásul Blatter győzelmét: Vitalij Mutko sportminiszter igazságosnak nevezte a svájci sportvezető sikerét a demokratikus választáson. Szerinte Blatter “érti a problémákat és tudja az utat ahhoz, hogy fejlődjön a futball”. Azt is megjegyezte, más nemzetközi szövetségekhez képest a FIFA átlátható és nyitott.

Afrikában és Ázsiában nagyrészt örömmel fogadták Blatter újraválasztását, de ez nem meglepő, mivel mindkét konföderáció közleményben jelezte, kitart a FIFA-t 1998 óta irányító Blatter mellett a kongresszus előtt kirobbant korrupciós botrány ellenére is.

Az ötödik ciklusát megkezdő 79 éves sportvezető az elnökválasztás első fordulójában 113 szavazatot kapott, de nem volt meg a győzelemhez szükséges kétharmados támogatottsága. Azonban a 73 voksot begyűjtő Ali bin al-Husszein jordán herceg visszalépett a második körtől, amelyben már az egyszerű többség is elég lett volna a győzelemhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik