Foci

FIFA: bizonyíték van a korrupcióra

A brit hatóság támogatná a nemzetközi nyomozást.

Az illetékes brit hatóság terhelő bizonyítékokkal rendelkezik a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) tisztviselőivel szemben. Az ügyben nyomozó hatóság – egyik szóvivőjének pénteki tájékoztatása szerint – megvizsgálta a szóban forgó bizonyítékokat és készen áll arra, hogy ezekkel támogassa a FIFA ellen zajló nemzetközi nyomozást.

A FIFA tisztviselőiről szóló amerikai vádiratban az szerepelt, hogy brit bankoknál, így a Barclays-nál, a HSBC-nél, valamint a Standard Charterednél is vezettek FIFA-pénzeket tartalmazó számlákat.

A Zürichben zajló FIFA-elnökválasztás előzményeként szerdán hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le. Az amerikai vádiratban kilenc magas rangú FIFA-illetékest és öt sportmarketing-vezetőt vádolnak korrupcióval, illetve azzal, hogy zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül, így több mint 150 millió dollárra tettek szert. Ugyanaznap jelentette be a svájci ügyészség, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik