Foci

Botrány ide vagy oda, Blatter maradt a FIFA elnöke

Joseph Blatter (Array)
Joseph Blatter (Array)

Az ötödik ciklusát kezdi el, miután egyetlen ellenfele visszalépett a második körtől. "Senki sem tökéletes, még én sem" - mondta.

Az egyik jelölt a szervezetet 1998 óta irányító svájci Joseph Blatter, a másik Ali bin al-Husszein jordán herceg volt.

A voksolás előtt a kihívó azt mondta, “eltakarítja a szemetet”, illetve minden erejével a rasszizmus és a diszkrimináció ellen fog harcolni. Blatter azt emelte ki, hogy “nem forradalomra, hanem fejlődésre van szükség”, amelyhez erős vezető kell. Egyébként a tapsokból már sejteni lehetett, hogy ki fog örülni a szavazás végén.


Sepp Blatter fellélegezhet
Fotó: Europress Fotóügynökség

A FIFA 208 tagországának vezetőit ábécésorrendben, kettesével hívták ki a két szavazófülkébe. Csányi Sándort, a magyar szövetség elnökét 17.40-kor szólították, hogy adja le szavazatát.

A végtelenül hosszú szavazási procedúra, majd a voksok megszámlálása után aztán bejelentették, hogy az első körben senki sem szerzett kétharmados többséget (206 érvényes szavazat volt, ebből 133-at kapott Blatter), így jöhetett a második forduló. Pontosabban volna, ugyanis Ali bin al-Husszein a kezdés előtt visszalépett az elnökválasztástól, mondván az eredmények önmagukért beszélnek, köszöni annak, aki benne bízott és sok sikert kívánt Blatternek, aki az ötödik ciklusát kezdheti el.

Később a BBC-nek azt mondta, nem akarta bajba sodorni azt a 73 “bátor” embert, aki rá szavazott, ezért is döntött a visszalépés mellett.

Ali bin al-Husszein miután visszalépett, gratulált Blatternek:

„Köszönöm, hogy újabb négy évre megválasztottak. Hogy újra én irányíthatom a hajót. A ciklusom végén egy erős, jó FIFA-t adok majd át az utódomnak. Kedvelem Önöket, szeretem a munkámat. Nem vagyok tökéletes. Senki sem az. Együtt azok leszünk. Hajrá, FIFA! Hajrá, FIFA!” – mondta köszönőbeszédében a 79 éves Blatter.

Joseph Blatter 1998. június 8-a óta a FIFA elnöke, 2002-ben, 2007-ben és 2011-ben is újraválasztották.

Ahogyan arról írtunk, jókora botrány tört ki a FIFA zürichi kongresszusa idején, szerdán ugyanis magas beosztású tisztviselőket vettek őrizetbe korrupciógyanúval. Blatter a konferencia során többször is hangsúlyozta: a korrupciónak nincs helye a labdarúgásban.

A palesztinok visszavonták Izrael felfüggesztését kérő indítványukat

“Ejtettem a beadványt, de ez nem azt jelenti, hogy feladtam volna az ellenállást” – jelentette ki a palesztin szövetség elnöke, Dzsibril Radzsub.

A palesztinok a sportolóik elé gördített – a Gázai övezet és Ciszjordánia közötti – utazási nehézségekre, valamint sporteszközök importkorlátozására és külföldi sportolók, illetve csapatok fogadásának akadályozására hivatkozva kérték Izrael FIFA-tagságának felfüggesztését. Az izraeliek ugyanakkor azt állítják, hogy nem tehetnek a biztonsági okokból meghatározott utazási és importkorlátozásokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik