Joseph Blatter (Array)
Foci

Botrány ide vagy oda, Blatter maradt a FIFA elnöke

Az ötödik ciklusát kezdi el, miután egyetlen ellenfele visszalépett a második körtől. "Senki sem tökéletes, még én sem" - mondta.

Az egyik jelölt a szervezetet 1998 óta irányító svájci Joseph Blatter, a másik Ali bin al-Husszein jordán herceg volt.

A voksolás előtt a kihívó azt mondta, “eltakarítja a szemetet”, illetve minden erejével a rasszizmus és a diszkrimináció ellen fog harcolni. Blatter azt emelte ki, hogy “nem forradalomra, hanem fejlődésre van szükség”, amelyhez erős vezető kell. Egyébként a tapsokból már sejteni lehetett, hogy ki fog örülni a szavazás végén.


Sepp Blatter fellélegezhet
Fotó: Europress Fotóügynökség

A FIFA 208 tagországának vezetőit ábécésorrendben, kettesével hívták ki a két szavazófülkébe. Csányi Sándort, a magyar szövetség elnökét 17.40-kor szólították, hogy adja le szavazatát.

A végtelenül hosszú szavazási procedúra, majd a voksok megszámlálása után aztán bejelentették, hogy az első körben senki sem szerzett kétharmados többséget (206 érvényes szavazat volt, ebből 133-at kapott Blatter), így jöhetett a második forduló. Pontosabban volna, ugyanis Ali bin al-Husszein a kezdés előtt visszalépett az elnökválasztástól, mondván az eredmények önmagukért beszélnek, köszöni annak, aki benne bízott és sok sikert kívánt Blatternek, aki az ötödik ciklusát kezdheti el.

Később a BBC-nek azt mondta, nem akarta bajba sodorni azt a 73 “bátor” embert, aki rá szavazott, ezért is döntött a visszalépés mellett.

Ali bin al-Husszein miután visszalépett, gratulált Blatternek:

„Köszönöm, hogy újabb négy évre megválasztottak. Hogy újra én irányíthatom a hajót. A ciklusom végén egy erős, jó FIFA-t adok majd át az utódomnak. Kedvelem Önöket, szeretem a munkámat. Nem vagyok tökéletes. Senki sem az. Együtt azok leszünk. Hajrá, FIFA! Hajrá, FIFA!” – mondta köszönőbeszédében a 79 éves Blatter.

Joseph Blatter 1998. június 8-a óta a FIFA elnöke, 2002-ben, 2007-ben és 2011-ben is újraválasztották.

Ahogyan arról írtunk, jókora botrány tört ki a FIFA zürichi kongresszusa idején, szerdán ugyanis magas beosztású tisztviselőket vettek őrizetbe korrupciógyanúval. Blatter a konferencia során többször is hangsúlyozta: a korrupciónak nincs helye a labdarúgásban.

A palesztinok visszavonták Izrael felfüggesztését kérő indítványukat

“Ejtettem a beadványt, de ez nem azt jelenti, hogy feladtam volna az ellenállást” – jelentette ki a palesztin szövetség elnöke, Dzsibril Radzsub.

A palesztinok a sportolóik elé gördített – a Gázai övezet és Ciszjordánia közötti – utazási nehézségekre, valamint sporteszközök importkorlátozására és külföldi sportolók, illetve csapatok fogadásának akadályozására hivatkozva kérték Izrael FIFA-tagságának felfüggesztését. Az izraeliek ugyanakkor azt állítják, hogy nem tehetnek a biztonsági okokból meghatározott utazási és importkorlátozásokról.

Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.