Foci

Szétesik a Videoton: megy az edző is

Bernard Casoni (Array)
Bernard Casoni (Array)

A Nemzeti Sport úgy tudja, már meg is egyeztek Joan Carrillo utódjával. Úgy látszik Fehérváron 2-3 évente újra kell alapozni az építményt...

Elképesztő ami Fehérváron zajlik. Ha igazak a hírek, immár másodjára küldik el az aktuálisan bajnoki címet szerző csapat edzőjét. Mezey György 2011-ben szerezte meg a klub történetének első bajnoki címét, de a nemzetközi porondra már nem ő, hanem Paulo Sousa vezette a Vidit.

Mezei csapata még azon a nyáron szétesett, a portugál új játékosokat igazolt, rá is ment a csapatépítésre a Bajnokok Ligája selejtezője és az Európa Liga is. Sousának nem sikerült a következő évben sem bajnokságot nyernie, ellenben az EL-ben rendkívül sikeres volt, csoportkörbe vezette a Vidit.

Mezey Györgyöt is ünnepelték Székesfehérváron
Fotó: MTI

Most úgy tűnik, ismétli magát a múlt. Az nso.hu úgy értesült, bajnoki cím ide vagy oda, a tavaly május 30-án kinevezett Burcsa Győző sportigazgató – akit a városban döntései miatt már mindenki csak Furcsa Győzőnek hív – meneszti a klub második bajnoki címét szerző spanyol Joan Carrillót.

Állítólag szépen induló “románcuk” cirka egy hónap után, tavaly augusztusban tört ketté, azóta nem beszélnek egymással. A sportigazgató azért orrolt meg az edzőre, mert az ugyan nem kért további idegenlégiósokat, ellenben a Burcsa nyakába akasztott hármat is. Carillo válaszként egész évben nem játszatta őket… A bajnoki cím azt igazolja, neki volt igaza.

Joan Milan Carrilo 2014 nyári kinevezésekor még mosolygott rá Burcsa Győző
Fotó: MTI

A két vezető közti feszültség minden bizonnyal rányomta a bélyegét az öltözői hangulatra is, aminek a bajnokság vége felé egyre inkább mutatkoztak a jelei. A Videoton várható széteséséről már írtunk korábban. Öt-hat meghatározó játékos távozik nyáron, lévén jelen állás szerint az a hír, a klubigazgatóval nem tudnak megegyezni a folytatásról.

Így a története során második bajnoki címét szerző alakulat ismét edző és egységes csapat nélkül maradhat. Ha mindez beigazolódik, nem kell nagy jóstehetség, a nemzetközi porondon hiába a kedvező kiemelés, újra szégyent vall a csapat.

 Bernard Casoni lehet a Videoton edzője a nyári felkészüléstől
Fotó: europress

Az nso úgy értesült, az új alapozás, az új csapatépítés a francia Bernard Casonira hárul. A lap úgy tudja a felek már mindenben megegyeztek.

A Videoton magyar szinten lassan 5-6 éve a legjobban finanszírozott csapat. Az UEFA kimutatása szerint, amikor az EL-csoportkörbe jutottak, nagyjából 10 millió euró, 3 milliárd forint volt a költségvetése és ezzel a 47. volt a 48 klub közt. Ez az összeg úgy tudjuk, azóta sem csökkent. Ehhez képest  az az átgondolatlanság, még csak középtávú koncepciót sem sejtető gondolkodás, ami a csapatépítés, a játékosmozgás terén zajlik, már-már ijesztő. Sportszakmailag legalábbis nehezen magyarázható…

Mezey 2011-es távozása óta Casoni lehet a negyedik edző. Ezalatt az öltözőben kicserélődött tucatnyi légiós. Egyedül Carrillo nem kért változást, ennek az eredménye lett a remek ősz és a bajnoki cím tavasszal.

Ezt sikerült most szétverni. Szomorú, de Mezey, Sousa, Gomes, Carrillo után kezdődhet minden elölről. A fradisták meg dörzsölhetik a tenyerüket. Jövőre ez sétagalopp lesz…

Bernard Casoni

Az 53 éves szakember játékosként a Cannes-ban, a Toulonban is szerepelt, 1990 és 1996 között 240 alkalommal az Olympique Marseille-t erősítette. Harmincszoros francia válogatott.

 

Marseille-ben kezdte edzői karrierjét, az utánpótlásban dolgozott, majd Rolland Courbis vezetőedző távozása után átmenetileg átvette a felnőttcsapat irányítását. Ezután gyakorlatilag minden évben új csapatnál dolgozott: a tunéziai Etoile du Sahel, a Cannes, a Stade Tunisien, majd az örmény válogatott következett.

2005-től 2009-ig dolgozott hosszabban a Bastiánál. Újabb afrikai kaland majd 2012-14 márciusa között az Auxerre következett.

Utolsó állomáshelye a másodosztályú Valenciennes volt. A2014–2015-ös szezont vele kezdte a csapat, de irányítása alatt a 18. és a 25. forduló között mindössze egy pontot szerzett, így elküldték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik