Foci

Öt ok, amiért bajnok lett a Barcelona

Barcelona (Array)
Barcelona (Array)

Egy év kihagyás után újra a Primera División élén végzett az FC Barcelona, a tavalyi második hely után sok minden megváltozott a klubnál, itt van öt ok, amiért újra Messiék lettek a bajnokok.

Megírtuk már tegnap, a meccs napján, a Barca idegenben győzte le az Atlético Madridot (0-1), Messi gólja döntött, így hiába lőtt mesterhármast C. Ronaldo az Espanyolnak, a Real idén trófea nélkül marad. Ronaldo ugyanakkor a góllövőlista élén végez minden bizonnyal, 45 gólja van, mögötte Messi négy találattal van lemaradva.

De mi változott egy év alatt a katalánoknál, hogy már a vége előtt egy fordulóval ők lettek a bajnokok? Sőt, mi változott a tél óta, amikor a 19. forduló után még úgy vonult szünetre a spanyol bajnokság, hogy a Real 4 ponttal ment a Barca előtt. (Az El País infografikáján a két csapat egész szezonját végig lehet követni, fordulóról-fordulóra, nem kell hozzá spanyoltudás.)

1) Puff neki, végy egy jó kapust

Unalomig ismert mondás, már Várhidi Péter is számtalanszor elsütötte szakértőként ezt, de az biztos, hogy a kapusposzt évek óta (soha?) nem volt ilyen erős a katalánoknál. Claudio Bravo szinte hiba nélkül védte végig a bajnokságot, ugyanez illik Ter Stegenre is a BL-ben. Bravo a Zamora-díj (legjobb spanyol kapus) legnagyobb várományosa, 37 meccsen 19 gólt kapott, a mögötte második Diego Alves (Valencia) 27-et. Korábban mérkőzések mentek el Víctor Valdésen, Bravo viszont Neuer-i magasságokban véd.

2) A védelem

A Barca másik gyenge pontja sokáig – hiába volt ott Puyol – a védelem vol. Luis Enrique az utóbbi évek legmagabiztosabb hátsó alakzatát hozta össze, Mathieu is egyre jobban beilleszkedett, Mascherano pedig mind a védelemben, mind a középpályán olyan formában játszott, mint a brazíliai világbajnokságon. Ráadásul Piqué is szokatlanul keveset hibázott.

Kép: Europress Fotóügynökség

3) Xavi a kispadon

Rakitic érkezésével a középpályáról mennie kellett valakinek, ez pedig a korosodó Xavi lett, legtöbbször ők váltják egymást Iniestával. A 35 éves Xavit egyértelműen kiszorította a horvát, eleinte lehetett olyan híreket hallani, hogy a csapatkapitány neheztel az edzőjére emiatt, de sikerült feldolgozni az új helyzetet. Legtöbbször az utolsó fél órára száll be, Iniestát váltja, ilyenkor pedig új lendületet hoz a csapatnak.

4) Enrique nem foglalkozik vele

Az új edző új szisztémát hozott, a tiki-taka háttérbe szorult, ha kell, ívelnek, ha kell, beadnak a katalánok, nem egyszer volt olyan meccsük, hogy az ellenfél többet birtokolta a labdát. Az új szisztémába az eltiltása után Suárez is beilleszkedett, a Messi – Neymar – Suárez trió pedig az egész szezonban eddig 115 gólnál tart, minden sorozatot figyelembe véve.

A szezon elején sokat lehetett hallani arról, hogy ellentét feszül az edző és az argentin zseni között, de Enrique nem foglalkozott a pletykákkal, megpróbált csak a futballra koncentrálni, egy idő után pedig Messi is így tett.

5) És Leo

Leo tavaly igen gyenge szezont futott, volt, hogy csak lézengett a pályán, olyan hírek is napvilágot láttak, hogy ennek a túl sok pizza volt az oka. Sokan biztosra vették, hogy eligazol, de most úgy tűnik, újra megtalálta régi formáját, vezére csapatának.

„Szerencsés vagyok, hogy abban a korban élek, amikor ő. Kiváltságosnak érzem magam, hogy az edzője lehettem” nyilatkozta róla Guardiola, miután a Barca kiejtette a Bayernt a BL-ből, majd hozzátette, örül, hogy Messi ismét azon a szinten futballozik, mint korábban.

Nagyjából a fenti okok miatt nyerte meg a Barcelona az idei spanyol bajnokságot, nekik ez a 23. volt, és esélyük van a triplázásra is, döntőben vannak a Király Kupában és a Bajnokok Ligájában is. Erre legutóbb 2009-ben volt példa a Barcánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik