Foci

Győri ETO: irány a megye három

Győri ETO (győri eto, )
Győri ETO (győri eto, )

A jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a Rába-partiak a következő idényben az NB III-ban álljanak rajthoz.

Úgy látszik tévedésben éltünk, mert hétfőn még az a hír járta, hogy a Questor-botrány miatt április elseje óta csődeljárás alatt álló Győri ETO az NB3-ban folytathatja majd, mert a klub se az első, se a másodosztályú bajnokságba nem adta be a licence kérelmét. Dr. Gerő Tamás szakjogász a Digi Sport Reggeli Start című műsorában azonban cáfolta ezt.

“A harmadik vonalban az ETO B csapata indult, így elvileg az ETO ennek a jogán indulhatna jövőre az NB III-ban, de azt gondolom, hogy ez nem lehetséges, mert ha csőd miatt megszűnik a cég (ez elég valószínű- a szerk.), akkor egy fizetésképtelen gazdasági társaság semmilyen futballklubot nem tud üzemeltetni, ha pedig új sportszervezet jön létre, annak a legalsó szintről kell elkezdenie, magyarul a megye háromból” – hivatkozott az idevágó paragrafusokra Dr. Gerő.

A szakjogász úgy véli, a Borkai Zsolt győri polgármester által megfogalmazott “B-terv” sem állja meg a helyét. “Az Újpest megmentésére kialakított kiskaput az jelentette, hogy a futballklubban az Újpesti Torna Egylet is tulajdonos volt, a jogszabály pedig úgy szólt, hogyha átruházzák az indulási jogot az anyaegyesületre, az pedig továbbadja azt egy új gazdasági társaságnak, akkor ebben a kivételes esetben a licenc év közben is átruházható. Ezt egyszer alkalmazták, majd tudomásosm szerint megszüntették. Ráadásul úgy tudom, egy győri sportegyesület sem tulajdonos a csapatot működtető gazdasági társaságban. Az ETO Park Kft., amelyhez a stadion tartozik, ellenben igen, annak viszont olyan tetemes adóssága van, hogy így a gazdasági társaság eladhatatlan” –fogalmazott.

Ha megszűnik a Győri ETO, ki indulhat a helyén?

A Magyar Labdarúgó Szövetség versenyszabályzatának 27. paragrafusa ad útmutatást ebben az esetben.

A 27.§/1-es point szerint: “Ha valamelyik bajnoki osztályban (csoportban), versenyben kevesebb számú csapat marad a versenykiírásban meghatározottaknál – kizárás, fúzió, nevezés elmulasztása, alacsonyabb osztályba sorolás, indulási jogról való lemondás esetén, – azt a bajnoki osztályt (csoportot), versenyt, a megkezdéséigfel lehet tölteni.

A bajnoki osztályra, versenyre vonatkozó feltöltés lehetőségéről az MLSZ

Elnöksége, Megyei (Budapesti) Igazgatóságoknál Fellebbviteli Bizottság dönt.

Míg a feltöltésről a 27.§/2. pont szerint: “Az MLSZ illetve a Megyei (Budapesti) Igazgatóságok Versenybizottságai az MLSZ Elnökség illetve a Megyei (Budapesti) Igazgatóságok Fellebbviteli Bizottságainak feltöltési döntéseik alapján a feltöltést az alábbi sorrend szerint kell végrehajtani:

a., egy feltöltendő  bajnoki osztály esetén, ha az alsóbb osztály egycsoportos

1. az alsóbb bajnokság legjobb nem feljutott sportszervezete; 

2. a bajnokság legjobb kiesője; 

3. a bajnokság legjobb második kiesője (és így tovább)

 

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik