Foci

Hihetetlen: 93 év után elköltözhet az Újpest a Megyeri útról

Szusza Ferenc Stadion (szusza ferenc stadion, )
Szusza Ferenc Stadion (szusza ferenc stadion, )

Jelen állás szerint úgy néz ki, az Újpest FC ősztől nem a Megyeri úton játssza a hazai bajnokijait. Az ok a stadion magas bérleti díja.

Az újpesti csapatnak nem megy igazán – tavaszi utolsók -, a szurkolók ezt a maguk módján jelezték. Olyan sem fordult elő még a történelemben, mint vasárnap, hogy a 216. Fradi-Újpest (2-0) telt házas derbin a vendégszektorban lézengjenek, csak 300-an foglaljanak helyet… 

 

Most itt az újabb sokk: jelen állás szerint nem járhatnak többet a csapat által 93 éve használt stadionba. A csapat körül kialakult bizonytalanság hátterében az állhat, ahogy a Sport24 többször beszámolt róla, hogy komoly tárgyalás zajlik az Újpest FC megvásárlásáról.

Információnk szerint Roderick Duchatelet, a belga tulajdonos 15 millió euróért (4,5 milliárd forintért) szabadulna meg a csapatot működtető gazdasági társaságtól, de a magyar vevő messze nem szeretne ennyit fizetni. Úgy tudjuk, a tárgyalások megrekedtek. Ellenben most a csakfoci.hu olyan hírt közölt, amely arra utal, a háttérben azért folyik a harc, megy a “kiéheztetés”. 

A lap úgy tudja, előfordulhat, hogy a következő bajnoki idényben nem a Megyeri úton játssza bajnoki mérkőzéseit az Újpest, mert a lilák stadionbérleti szerződése 2015 őszén lejár, és egyelőre nincs megállapodás annak meghosszabbításáról, sőt a bérlő és a Nemzeti Sportközpontok (magyar állam), mit tulajdonos elképzelései igen távol állnak egymástól.

Kiderült az is, az Újpest a 2015-ös szezonra szóló licence kérelmében ugyan a Szusza Ferenc Stadiont jelölte meg otthonául, de, egyfajta tartalékként azért már a Vasas Fáy utcai pályáját is megjelölte! Tudni kell, az Illovszky-stadion jelen állapotában nem alkalmas élvonalbeli mérkőzések megrendezésére, és bár szó van a felújításáról, de egy darabig még biztosan nem is lesz az.

A Szusza Ferenc Stadion

Az eredeti stadion Hajós Alfréd, az első magyar olimpiai bajnok tervei alapján készült és 1921-ben kezdték el építeni. Érdekes párhuzam, hogy a mai Megyeri úti pálya építése is egy bérleti felmondás miatt kezdődött. Történt, hogy az addig használt népszigeti pálya bérleti szerződését 1921-ben a terület tulajdonosa, a Földművelésügyi Minisztérium felmondta. 

Ekkor döntötték el az UTE vezetői, hogy új pályát építenek. 1922. szeptember 17-én, újpesti polgárok, vállalatok pénzéből készült el a stadion, amelyet Magyarországon először illettek ezzel a névvel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik