Foci

Ez lehet a Győri ETO sorsa

ETO Park (eto park,)
ETO Park (eto park,)

Amennyiben nincs megegyezés, vagy nem sikerül teljesíteni a hitelezőkkel kötött megállapodásban vállalt feltételeket, úgy az MLSZ-nek is közbe kell avatkoznia és akár vissza is vonhatják az ETO NB I-es licencét.

Szerda reggel számoltunk be róla, hogy csődeljárás alá vonták a Győri ETO FC-t működtető Kft.-t. Mint köztudott, a Quaestor-csőd miatt a klubtulajdonost előzetesbe helyezték – 10 évet is kaphat -, a stadiont lefoglalta a nyomozóhatóság és veszélybe került a Győri ETO labdarúgócsapatának jövője is, amit sokan hamar meg is elégeltek a klubnál: Ökrös András ügyvezető már távozott, de a szakmai stábból is többen jelezték, hogy felmondanak.

A történtek kapcsán a Magyar Labdarúgó Szövetséghez (MLSZ) fordultunk, hogy megtudjuk, mi a licenc szabályzat ide vonatkozó passzusa, illetve hogy mit kell tegyen a szövetség abban az esetben, ha az egyik csapatot működtető Kft. ellen hivatalos csődeljárás indul.

„A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) vonatkozó 2014/15 évi Klublicenc Szabályzatának 103-as paragrafusa alapján akkor van eljárási kötelezettsége az MLSZ-nek, ha valamely klubot működtető gazdasági társaság ellen, a felszámolási vagy végelszámolási eljárás jogerőre emelkedik” – írta válaszlevelében az MLSZ kommunikációs osztálya.

A vonatkozó paragrafus

103.§ A licencadó testületek a licenc kiadását meg kell hogy tagadják, illetve – akár bajnoki év közben- visszavonhatják a licencet, amennyiben:

a) a licences/licenckérelmező bármely okból fizetésképtelenné válik és/vagy végelszámolás, felszámolási eljárás alá kerül, a vonatkozó nemzeti törvények meghatározásai szerint;

b) a sportszervezet megszegi a jelen szabályzatban rögzített bármelyik kötelezettségét;

c) a licenc megadásának bármelyik feltétele a továbbiakban már nem teljesül;

d) licences / licenckérelmező maga kéri;

e) a sportszervezet tulajdonosával, vagy vezető tisztségviselőjével szemben szándékos, közvádas bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás van folyamatban. Ilyen eljárás esetén, a már megadott licenc felülvizsgálható, visszavonható.

A paragrafus azt nem említi, hogy az MLSZ-nek eljárási kötelezettsége van akkor, ha a végrehajtási eljárás elindul a klub ellen.

„A szabályzat tekintetében akkor beszélhetünk fizetésképtelenségről, ha a felszámolási vagy végelszámolási eljárás jogerőre emelkedett, ugyanis például egy folyamatban lévő csődeljárás során pont az a célja a csődvédelmet kért társaságnak, hogy megegyezzen a hitelezőkkel, hogy milyen feltételek mellett tudja teljesíteni feléjük a pénzügyi kötelezettségeket. Amennyiben a megegyezés nem jön létre, vagy a csődvédelmet kért társaság nem tudja teljesíteni a hitelezőkkel kötött megállapodásban vállalt feltételeket, úgy a csődeljárás átfordulhat felszámolási eljárásba” – derül ki az indoklásból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik