Foci

Születésnap: ma 110 éves a Chelsea

Chelsea FC (chelsea fc)
Chelsea FC (chelsea fc)

Kettős ünnepre készül a Chelsea. Ma a klubalapítás évfordulójára emlékeznek, szerdán a BL-továbbjutás okán szeretnének pezsgőt bontani. Utóbbihoz lesz némi hozzáfűznivalója a Paris Saint-Germainnek is.

 Chelsea FC csapata az alapítás után 1905-ben
Forrás: europress.hu

1904-ben, bizonyos Gus Mears azzal a céllal vette meg a Stamford Bridge atlétikai stadiont, hogy a továbbiakban futballpályaként használja. Az úriember törekvései 1905.március 10-én értek be végleg, ekkor alapította meg Chelsea néven futballklubját, amely immár 110. éve használja a Stamford Bridge-i pályát.

A kék-fehérek a másodosztályban kezdtek, de a második évben már feljutottak az első osztályba. Az első bajnoki címükre fél évszázadot kellett várni: az 1954-1955-ös szezonban Ted Drake mester vezette győzelemre csapatát.

Újabb 50 év szünet után már az új korban, az Abramovics éra alatt 2004/2005-ös bajnokság végén nyerték az újabb bajnoki trófeát a portugál José Mourinho vezetésével, amelyet azóta kétszer ismételtek meg. A Chelsea története során hétszer nyert FA-kupát és egyszer-egyszer BL-t, illetve Európa Ligát, míg kétszer KEK-et.

A Chelsea a bajnokságban idén szeretné behúzni ötödik aranyát és erre minden esélye meg is van a klubnak Jose Mourinho második “királysága alatt. Ráadásul a BL-ben a párizsi 1-1 után szerdán arra készülnek, hogy előbb elüssék a további küzdelmektől a Paris Saint-Germain együttesét, a negyeddöntőbe jussanak, majd meg sem állnának az újabb BL-serlegig.

A tavalyi negyeddöntőben előbbi már egyszer sikerült nekik. Akkor a francia gárda 3-1-re nyerte az első felvonást, Londonban azonban 2-0-ás vereséget szenvedett, így idegenben lőtt góllal a Kékek jutottak tovább.

 Forrás: chelseafc.com

A Chelsea a keddi születésnap után dupla ünnepet tartana szerda este. A PSG ehhez nem szeretne asszisztálni… (A szerda este másik mérkőzésén a Bayern München a Sahtar Donyecket fogadja. Az első meccs itt is 1-1 lett. A Bayern az abszolút favorit.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik