Foci

Szép summát hozott Dzsudzsák a Loki konyhájára

dzsudzsák balázs (dzsudzsák balázs)
dzsudzsák balázs (dzsudzsák balázs)

Dzsudzsák Balázs átigazolásaival eddig jól járt a nevelőegyesülete, a Debrecen is, hiszen több mint 700 millió forintot kaszáltak már a magyar szélsővel.

A magyar válogatott labdarúgó Nyírlugoson kezdett el focizni, majd 15 évesen a Lokihoz került. A piros-fehéreknél egészen 2008-ig, vagyis 22 éves koráig focizott, majd sikerült külföldre, a PSV Eindhovenhez szerződnie.

Hollandiában alapembernek és közönségkedvencnek számított Dzsudzsák, de 2011-ben mégis váltott: az orosz Anzsi Mahacskala labdarúgója lett.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

A DVSC ekkor több millió forintot is keresett az ügyleten, hiszen egyrészt a PSV 610 millió forintért vásárolta meg a szélsőt, majd amikor csapatot váltott, újabb 153 millió landolt a magyar klub számláján.

Ahogy a Blikk is idézi Szima Gábor, a Debrecen tulajdonosának szavait: “A nemzetközi átigazolási szabályzat rögzíti, hogy az a csapat, amely a focistát 12 és 23 éves kora között neveli, részesül a szerződtetés díjából.”

Pénzt viszont csak akkor kap a nevelőegyesület, ha országváltással jár az átigazolás, így a Dinamo Moszkva hiába fizetett Dzsudzsákért 5,8 milliárd forintot 2012-ben, két orosz klub között történt meg a tranzakció.

“A szabály szerint öt százalékon osztoznak a korábbi együttesek, ám csak akkor, ha az átigazolás országváltással is jár. Balázs jó példája annak, hogy érdemes tehetségeket kinevelni, hiszen amíg a karrierje tart, a DVSC pénzt kap utána” – árulta el a lapnak a debreceniek klubigazgatója, Róka Géza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik