Foci

Az Újpest bezárja a stadionját, ha újabb büntetést kap

Az MLSZ az idény első felében 7,7 millió forintos bírságot szabott ki az Újpest FC-re.

Újabb szurkolói rendbontás, illetve pénzbírság kiszabása esetére stadionbezárást helyezett kilátásba az Újpest FC. A klub – a honlapján megjelent közlemény szerint – mindent megtesz azért, hogy “a negatívan megnyilvánuló szurkolóit az egyesület érdekeinek figyelembevételére ösztönözze”, ezért azon van, hogy a nem kívánt cselekmények stadionon kívül maradjanak.

Ugyanakkor jelzi, hogy ha a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) további sportszerűtlen magatartás miatt elmarasztalja az Újpestet és pénzbírsággal sújtja a csapatot működtető gazdasági társaságot, a klub elrendeli a soron következő három hazai mérkőzés zárt kapuk mögött történő lejátszását. A tájékoztatásból kiderül az is, hogy ha ezt követően továbbra is büntetéseket rónak ki a klubra szurkolói rendzavarások miatt, az Újpest az idény hátralévő valamennyi mérkőzését zárt kapuk mögött játssza le.


Fotó: MTI

Amint arra a közlemény emlékeztet, az Újpest nem csupán egy sportszervezet, hanem egy gazdasági társaság is, amely a futballcsapatot működteti. A klub érdeke, hogy szurkolóit maximálisan kiszolgálja, és a csapat sikeresen szerepeljen a bajnokságban, valamint a kupasorozatokban, de érdeke az is, hogy költségvetésében ne keletkezzen olyan mértékű előre nem tervezett kiadás, amely megnehezíti a gazdasági társaság működését. Az MLSZ az idény első felében 7,7 millió forintos bírságot szabott ki az Újpest FC-re.

A klub célja, hogy a békés szurkolók közül elkülönítse a zavart keltőket, az elkövetőket beazonosítsa és kizárja a mérkőzésekről. Egyúttal jelzi: azokkal szemben, akik miatt pénzbírságot szab ki az MLSZ, polgári peres eljárás keretében kártérítési igényt fog érvényesíteni.

A versenyszabályzat szerint ezt nem teheti meg a klub

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) honlapján olvasható versenyszabályzat szerint a “pályaválasztó köteles a mérkőzés megtartásához szükséges valamennyi engedély megszerzéséről gondoskodni”, valamint az “éves biztonságtechnikai és pályahitelesítési jegyzőkönyvben megállapított nézőszámot (hazai és vendégszurkolók külön-külön feltüntetve) a rendező sportszervezet nem korlátozhatja”.

A szabályzat alapján egyedül hatósági intézkedés, illetve az illetékes labdarúgó-szövetség fegyelmi határozata nyomán lehet kivételt tenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik