CFR Cluj (cfr cluj, )
Foci

Nagy bajban a CFR Cluj

A Kolozsvári Bíróság fizetésképtelenné nyilvánította és csődvédelem alá helyezte a kolozsvári CFR labdarúgócsapatot működtető CFR 1907 Cluj részvénytársaságot – közölte szerdán a Mediafax hírügynökség.

A bíróság csődbiztost jelölt ki a klub mellé, hogy irányításával a CFR megpróbálja elkerülni a csődöt. A klubnál 2014 elején jelentkeztek az anyagi gondok, azt követően, hogy Pászkány Árpád kolozsvári magyar üzletember átadta a klubban birtokolt többségi részvénycsomagját egy kolozsvári befektetőcsoportnak. Az új befektetők azt vállalták, hogy tíz évig működtetik a klubot.


Az anyagi gondok mellett pontlevonással is sújtották a klubot
Fotó: cfr1907.ro 

Pászkány Árpád 2001-ben vásárolta meg a CFR részvényeit. A csapat akkor a harmadosztályban játszott. A klub nevébe ezután került bele az 1907-es évszám, mely arra utalt, hogy a CFR az 1907-ben alakult Kolozsvári Vasutas utódjának tekinti magát. A csapat 2004-től szerepelt az Liga 1-ben, és 2008 után három alkalommal nyerte meg a román bajnokságot és a román kupát. Legfényesebb európai sikerét 2012 decemberében érte el, amikor a Bajnokok Ligája csoportkörében a Manchester United otthonában sikerült győznie.

A 2014-2015-ös bajnoki idényt Miriuta Vasile (László) irányításával kezdte a csapat. Anyagi nehézségei miatt azonban sok értékes játékosától, és – a Győrbe távozott – Miriutától is meg kellett válnia. Ennek ellenére a kolozsvári klub a az őszi szezon végén a második helyen állt a román bajnokságban, kilenc ponttal gyűjtött kevesebbet, mint a listavezető bukaresti Steaua.

A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) fegyelmi bizottsága szerdán 24 pont levonásával büntette a CFR-t, amiért elmulasztotta kifizetni öt játékosa felé felhalmozott tartozásait – közölte a Mediafax hírügynökség. A fegyelmi bizottság megállapította, hogy a klub a kiszabott határidő elteltével sem fizetett, és nem is támadta meg a sportbíróságon a fizetési felszólítást. A pontlevonást erre az esetre az FRF szabályzata írja elő. Ezzel a CFR a Liga 1 utolsó helyére került.

Ajánlott videó