Foci

Foci vb- 2022: új szavazást követelnek a katari helyszínt illetően

katar 2022 (katar 2022, foci vb 2022, Mohammed bin Hamad Al Thani, Sepp Blatter, Jerome Valcke, )
katar 2022 (katar 2022, foci vb 2022, Mohammed bin Hamad Al Thani, Sepp Blatter, Jerome Valcke, )

A strasbourgi Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének kulturális bizottsága felszólítja a nemzetközi szövetséget, hogy tartson új szavazást.

A brit munkáspárti képviselője, Michael Connarty szerint velejéig korrupt döntés született akkor, amikor Katar megkapta a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát és erről jelentést készített a bizottság számára. Bár a bizottság által elfogadott jelentésről az ETPK plenáris ülése várhatóan majd csak tavasszal, pár héttel a FIFA elnökének megválasztása előtt dönt, a dokumentum arra szólítja fel a FIFA-t, hogy tartson új szavazást arról, hol legyen a világbajnokság, miután a Katar győzelméhez vezető folyamatot súlyosan besározta a törvénytelenség.

A jelentés szerint sajnálatos, hogy a FIFA etikai bizottsága által végzett vizsgálat eredményeit nem hozták maradéktalanul nyilvánosságra, valamint bírálatot fogalmaz meg, amiért a szövetség a vizsgálat dacára “könnyedén” megerősítette, hogy Katar rendezheti a hét év múlva esedékes világbajnokságot.

Michael Connarty a Sunday Times által korábban közzétett dokumentumokat is felhasználta jelentésében, amelyek tanúsága szerint a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi katari tagja, Mohamed bin Hammam jelentős összegeket fizetett az afrikai szövetségeknek a szavazatukért.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében a 47 tagállamot tömörítő páneurópai szervezet parlamenti képviselői foglalnak helyet. A testület döntései jogilag nem kötelező érvényűek, de politikai nyomás alá helyezhetik a FIFA-t. Joseph Blatter, a nemzetközi szövetség elnöke korábban úgy fogalmazott: valóságos földindulásra lenne szükség ahhoz, hogy elvegyék Katartól a rendezés jogát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik