Foci

Blatter: Meg akarnak szabadulni tőlem

joseph blatter (joseph blatter)
joseph blatter (joseph blatter)

A FIFA elnöke szerint az európai szervezet támadást indít ellene.

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke szerint az európai szövetség (UEFA) “meg akar szabadulni tőle”, ugyanakkor a szervezet vezetésének “nincs bátorsága” ahhoz, hogy tagjai közül állítson jelöltet a május végi FIFA-elnökválasztásra. A 78 éves svájci sportvezető erről a CNN hírtelevíziónak adott interjúban beszélt, hozzátéve, “sajnálatos”, hogy az ellene irányuló “támadás éppen az UEFA nyoni központjából indult”.

Az európai szövetség egyik szóvivője a CNN-nek azt mondta, egyelőre nem reagálnak Blatter kijelentéseire, ugyanakkor a szervezet elnöke, a francia Michel Platini a végrehajtó bizottság Nyonban sorra kerülő mai ülése után várhatóan nyilatkozatot tesz az ügyben.


Joseph Blatter és Michel Platini között dúl a hatalmi harc
Fotó: Europress Fotóügynökség

Blatter az ötödik elnöki ciklusáért száll harcba a május 29-én, Zürichben sorra kerülő választáson. Ellenfelei az 56 esztendős francia Jérome Champagne, a szervezet korábbi főtitkár-helyettese és nemzetközi igazgatója, a 39 éves Ali bin al-Husszein jordán herceg, valamint a 48 éves korábbi francia válogatott futballista, David Ginola lehetnek. Legutóbb, múlt pénteken Zlatan Ibrahimovic menedzsere, a 47 éves holland Mino Raiola tett utalást arra, hogy indulna a posztért.

Az elnökjelöltség feltétele, hogy a pályázónak az elmúlt ötéves időszakban legalább két évet a nemzetközi labdarúgás irányításában kellett eltöltenie, illetve öt tagszervezet ajánlásával kell rendelkeznie – a határidő csütörtök.

A FIFA-t és Blattert az utóbbi hónapokban rengeteg bírálat érte a 2018-as oroszországi, illetve a 2022-es katari világbajnokság helyszínkijelölésével kapcsolatban felmerült korrupciós vádak miatt.

“Nem most először indulok harcba a posztért, megvannak az elveim, s hiszek magamban, valamint a futballban is” – mondta még a CNN-nek Blatter.

A jelöltek névsorát várhatóan február 7-én, vagy 8-án hozza nyilvánosságra a FIFA, a választási bizottság elnöke, Domenico Scala ugyanis korábban jelezte, a most csütörtökön lejáró jelentkezési határidő után a testületnek “egy kis időre lesz szüksége” ahhoz, hogy közölje a posztért indulók névsorát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik