Foci

Ki lesz Afrika legjobbja?

Afrikai Nemzetek Kupája, ANK (afrikai nemzetek kupája, )
Afrikai Nemzetek Kupája, ANK (afrikai nemzetek kupája, )

Szombattól három héten keresztül a tizenhat legjobb afrikai futballválogatott verseng a kontinensbajnoki címért. A tornának nincsen igazi favoritja.

A 30. Afrika Kupára eredetileg Marokkóban került volna sor, az ebolajárvány miatt azonban az utolsó pillanatban Egyenlítői-Guinea lett a beugró. Marokkót, amely visszalépett a rendezéstől, kizárták a tornáról.

Az Afrika Kupa első számú esélyese az algériai csapat, amely tavaly nyáron nyolcaddöntőt játszott a brazíliai világbajnokságon, ahol csak hosszabbítás után kapott ki a későbbi győztes német válogatottól. Algéria egyik szomszédja, Tunézia is ott lehet a legjobbak között, miután a selejtezősorozatot veretlenül vívta meg. A két észak-afrikai együttesnek ugyanakkor némi nehézséget okozhatnak a közép-afrikai időjárási viszonyok.


Erre megy ki a játék
Fotó: Europress Fotóügynökség

A címvédő Nigéria nem tudott kijutni az eseményre, a nyugat-afrikai régiót így is rendkívül erős mezőny alkotja: Ghána a legutóbbi négy tornán elődöntőt játszott, Elefántcsontpartnak pedig – amelyből ezúttal hiányzik majd Didier Drogba – évek óta rendkívül erős a kerete, ugyanakkor a legutóbbi öt Afrika Kupán korán búcsúzott.

Ott lesz a tornán a Zöld-foki Szigetek is, amelynek keretében egy NB I-es labdarúgó, a Videotont erősítő Stopira is helyet kapott. Az együttes a B jelű kvartettbe került, ahol Zambia, Tunézia és a Kongói Demokratikus Köztársaság lesz az ellenfele.

A torna nyitómérkőzésén Egyenlítői-Guinea csapata a kongóiak ellen lép pályára. A házigazda furcsa módját választotta a felkészülésnek, január 2-án ugyanis menesztették a szövetségi kapitányt, Andoni Goikoetxeát.

A találkozóknak Bata, Malabo, Mongomo és Ebebiyín városa ad otthont.

Az eddigi győztesek

7 győzelem: Egyiptom
4 győzelem: Ghána, Kamerun
3 győzelem: Nigéria
2 győzelem: Kongói Demokratikus Köztársaság (mindkétszer Zaireként)
1 győzelem: Algéria, Kongói Köztársaság, Etiópia, Elefántcsontpart, Marokkó, Dél-afrikai Köztársaság, Szudán, Tunézia, Zambia

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik