Foci

Atyaég: 3.5 év alatt 63 játékost igazolt a Fradi

Elképesztő mennyiségű, majd hatcsapatnyi játékos fordult meg a Fradinál az elmúlt évek alatt. Kik azok, akik jó vételnek számítottak és kik azok, akiket kár volt leigazolni?

mindigessoha.hu blog érdekes összeállítással reagált Kubatov Gábor Fradi-elnök múlt heti Nemzeti Sportban megjelent interjújának azon részére, ahol a klub játékospolitikáját elemzi, minősíti.

„… a szurkoló azt szeretné, ha valamennyi igazolás beválna. Mert a szurkoló idealista. De nem sikerülhet, mert a világon sehol sem sikerül, még Angliában és Németországban sem. Ha majd a hatvan százaléka az átigazolásoknak nem jön be, akkor azt mondom, hogy baj van. Azért lássuk be, az elmúlt négy évben számos olyan labdarúgó került hozzánk, aki valamit hozzátett a magyar futballhoz” – szólt a kiragadott elnöki mondat.

A szerző fogta magát és összegezte a Fradi elmúlt 3,5 esztendejének játékosmozgását. Azért épp ennyit, mert az októberben újraválasztott elnöknek erre az időszakra volt, lehetett ráhatása. Eszerint, a 2011 nyara óta eltelt hét átigazolási időszak alatt döbbenetesen magas számú, 63(!) játékost igazolt le a Fradi. Ráadásul e szám nem tartalmazza a saját nevelésű, értsd utánpótlásból a felnőtt csapathoz felhozott és amatőr státuszúból profi szerződést kapó játékosokat.

Az oldal természetesen szubjektíven értékelte is az igazolásokat, kik azok, akik “bejöttek” és kik azok, akik jobbára a kispadon vagy ott sem ültek, azaz tévedések voltak.

A blogger megállapítása szerint az innen-onnan érkező 62 futballista 24 százaléka, azaz 15 játékos az, aki egyértelműen bevált, akiről kijelenthető, hozzátett a csapat játékához. A 76 százalékot drámaian rossznak mondja a szerző, ezért 16 százalékot felajánl amolyan vitaalapnak, azaz a szakemberek és a közönség által vegyes megítélésű  futballistának, de konklúzióként így is levonja, az ominózus elnöki idézet szerint “akkor baj van”, mert 60 százalék a “selejt”.

A sport24 is mérlegre tette a Fradi játékospolitikáját. Mi úgy látszik nem voltunk olyan szőrösszívűék, mert nálunk a 63 érkezőből 16-20-at tartunk kimondottan erősítésnek 6-10-et elfogadhatónak, így összességében azt mondjuk 41 százaléka az érkezőknek bejött 59 nem. 

Szerintünk az 50 százalék környéki eredmény nem mondható rossznak ezen a piacon, az 59 meg ugye erősen közel van a 60-hoz.

Fradi játékosmozgás 2011.07 – 2014.09. – sport24 szubjektív

2011/12 – nyári érkezők: 14 fő / 3 bevált – 21 százalék
Homma Kazuo, Martin Klein, Juha Hakola, Gyenes Dávid, Zsivoczky Norbert, Végh Zoltán, Oláh Lóránt, Lisztes Krisztián, Milos Vidovics, Grúz Tamás, Alexander Jovanovics, Mark Otten, Felipe Felix, Somalia

Egyedül Somalia tagja jelenleg a keretnek, Otten kezdőként kapott szerepet eleinte, de játéka szakembert-szurkolót egyaránt megosztott, így hamar kispadra szurolt, Oláh Lóri sem tudta azt a szintet hozni, amit Kaposváron, Jovanovicson lehet vitatkozni.

2011/12 – téli érkezők: 9 fő / 3 bevált – 33 százalék
Marko Simic, Busai Attila, Kunsági Roland, Beliczky Gergő, Kulcsár Dávid, Kleizer Csaba, Orosz Márk, Batik Bence, Alison Silva

Busai és Batik van még a keretben.

2012/13 – nyári-őszi érkezők: 11 fő / 8 bevált – 72 százalék
Máté János, Böde Dániel, Alexandar Alempijevics, Vladan Cukic, Gyömbér Gábor, Menyhárt Attila, Milan Peric, Andrei Ionescu, Muhamed Besic, Julian Jenner, Phillip Bönig.

Ez jó eresztés volt: Böde, Cukic, Bönig és Gyömbér is kerettag még, de Jennerről és különösen Besicről kijelenthető, hogy maximálisan bevált, míg Ionescu sem volt rossz vétel.

2012/13 – téli érkezők: 4 fő / 1 bevált – 25 százalék
Stanley Aborah, Junior Fell, Quenten Martinus, Leonardo.

Egyik sincs már itt, egyedül Leonardo lógott ki, de ő igencsak felfelé az NB1-ből, a többinek a nevét sem volt érdemes megtanulni.

2013/14 – nyári érkezők: 11 fő / 3 bevált – 27 százalék
Arsenio Valpoort, Kurucz Péter, Jack Tuijp, Hidvégi Sándor, Ulysse Diallo, Nagy Dominik, Akeem Adams, Gerson, David Mateos, Buzsáky Ákos, Péter Antal.

Nagy Dominik, Mateos, Buzsáky tagja a jelenlegi keretnek. Az első kettő egyértelműen bevált, Buzyákí azóta sérült. Akeem Adams játéka nekünk tetszett.

2013/14 – téli érkezők: 4 fő / 3 bevált – 75 százalék
Dibusz Dénes, Mateo Pavlovic, Ugrai Roland András, Laczkó Zsolt.

Ez a négy fő, majd 75 százalékos siker nálunk. Dibusz és Pavlovic telitalálat, Ugrai inkább kispados, még mindhárman kerettagok, egyedül Laczkó nem jött be, ő már nincs is a Fradinál.

2014/15 – nyári érkezők: 10 fő / 5 bevált – 50 százalék
Tomislav Havojic, Nagy Dániel, Predrag Bosnjak, Michal Nalepa, Benjamin Lauth, Stjepan Kukuruzovic, Emir Dilaver, Gera Zoltán, Tarczy Pál, Roland Lamah.

Értelemszerűen jelen állás szerint még mindannyian kerettagok, bár Bosnjak kölcsönadásáról már hallani lehet. Nalepa kezdőbe verekedte magát, Lauth egyre jobb volt ősszel, Gera húzó ember. Lamahról még korai bármit is kijelenteni, de mi azért sokat várunk tőle, míg a többieket kispadra vagy idővel még oda se helyezte Doll edző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik