Foci

Még, hogy szigorú az MLSZ a szurkolókkal – ugyan már!

Arsenal szurkolók (arsenal szurkolók,)
Arsenal szurkolók (arsenal szurkolók,)

Vajon mit szólnak az angol ultrák a szigetországi labdarúgó-szövetség legújabb rendszabályához, miszerint a jövőben nem szabad állva nézni a meccseket? Ehhez képest a szurkolói kártya bevezetése baráti gesztus...

A legújabb angol szabályok szerint a szigetországban már-már színházi előadáshoz hasonlítható egy-egy bajnoki, hiszen fel sem szabad állni a székről egy élesebb szituáció alatt, után, továbbá tilos lesz a gólokat a székekre vagy a korlátokra mászva ünnepelni.

 
Az Arsenal-szurkolók is felállnak a gól vagy a helyzet után – mint mindehol a világon
Fotó: europress 

Az Arsenal-Queens Park Rangers bajnokin ugyan az egész szektor állt, mégis az egyik rendfenntartó már meg is szabadított két szurkolót a jegyvásárláshoz ott is elengedhetetlen szurkolói kártyájától, mondván, állva nézték a találkozót, és eltakarták a pályát a mögöttük lévők elől. A két drukker értesítést is kapott, mely szerint vizsgálat indul ügyükben. Annak nyilván nem örülnek, hogy nincsenek egyedül. Ugyanis néhány Chelsea-szurkolónak is figyelmeztető levelet küldött a klubja, mert a felvételek szerint felálltak a székre.

Ez már tán tényleg kicsit túlzás, no…

Namármost: az MLSZ vs. ultrák háború – bojkott – egy olyan szabályozás miatt tört ki, amit Európa kulturáltabb bajnokságaiban már réges-régen bevezettek – lásd fent -, teszem hozzá, többnyire zökkenőmentesen. Az NB1-ben a közönségbevétel cirka 40 százalékát adják az ultrák – ezt a 23-24 ezerről 12-13 ezerre csökkenő nézőszám kristálytisztán kimutatja -, ugyanakkor Angliában ez az arány nagyjából 98:2 lehet a higgadt, polgári közönség javára.

Angliában úgy látszik bevesz mindent a szurkolók gyomra, mert a meccseken a stadionok befogadóképességéhez képes gyakran többszörös a jegyigény, így a szövetség könnyen hoz olyan rendszabályt, amellyel ugyan néhány vehemensebb drukkert eltüntet a lelátókról, de a helyükbe azonnal másik tíz jelentkezik.

Akinek meg nem tetszik az új rendszer, az ott is bojkottálhat és marad neki a kocsmai meccsnézés. Ott kedvére ugrálhat a gólok után…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik