Foci

Új kontinensviadalt indít az UEFA

A márciusi kongresszusi jóváhagyás után az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának döntése értelmében 2018 szeptemberében indul a Nemzetek Ligája-sorozat.

A barátságos mérkőzések nagy részét kiváltó szériában négy osztály négy-négy csoportjában küzdenek majd a kontinens csapatai, s az osztályok legjobbjai részt vehetnek a 2020-as Európa-bajnokságon.

“Ezzel a formátummal nő az érdeklődés az európai nemzetek közötti mérkőzések iránt” – indokolta az újítást Gianni Infantino, az UEFA főtitkára a szervezet vezető testületének nyoni ülése után.

A válogatottakat az UEFA-együtthatójuk alapján, azaz erősorrendben sorolják be az A, B, C és D osztályba. Ezekből fel lehet jutni, illetve ki lehet majd esni. Az osztályokon belüli csoportokban – melyekben három-négy csapat fog szerepelni – 2018 szeptember és november között lejátsszák a körmérkőzéseket.

Fotó: MTI

A hagyományos Eb-selejtezőket 2019 márciusa és novembere között bonyolítják le tíz csoportban, tíz fordulóban. Az első és a második helyezettek lesznek Eb-résztvevők és hozzájuk jön négy csapat a Nemzetek Ligájából.

Mégpedig úgy, hogy az egyes osztályokon belül a csoportok első helyezettjei, illetve ha azok már részvételi jogot szereztek, akkor az utánuk következők elődöntőben, majd a győztesek döntőben csapnak össze 2020 tavaszán és az első helyezettek vehetnek részt az Eb-n.

A 2020-as kontinensviadal mérkőzéseit 13 városban – köztük Budapesten – rendezik.

A Nemzetek Ligája sorozatára kétévente kerül sor, így a világbajnoki selejtezőben is szerepet kap majd, ennek részleteit azonban még nem dolgozták ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik