Foci

12 “stadiont vett” az MTK

Hidegkuti Stadion (hidegkuti stadion, )
Hidegkuti Stadion (hidegkuti stadion, )

12 pályázó ült izgatottan az MTK, Hidegkuti Nándor Stadion és környezete fejlesztésének építészeti tervpályázatának eredményhirdetésén. A Magyar Építészek Házában zajló díjátadón kiderült,a klub mind a 12 pályázatot megvásárolja.

A győztesnek járó megbízást és az ezzel jóró 4 millió forintos díjat a Bord Építész Stúdió Kft., képviseletében Bordás Péter vezető tervező vehette át dr. Deutsch Tamástól, az MTK elnökétől. De a többiek sem panaszkodhattak, hiszen a szakzsargon szerint, mind a 12 pályaművet “megvette” a klub. Hogy lehet ez és miért kell mind az egy tucat? 

 
dr. Deutsch Tamás és a győztes, Bordás Péter
Forrás: mtk.hu 

Az elnök a díjátadást megelőző expozéjában elmondta, az MTK 100 évente épít stadiont. És valóban: Bárczy István budapesti akkori polgármesterének támogatásával 1911-ben kapta meg a klub a Temető dűlő és a Hungária körút mentén elterülő hét kataszteri holdnyi területet, ahol az új stadiont egy év alatt fel is húzták és 1912. március 31-én avatták fel.

A stadiont a második világháborús károk után 1945-47 között építették újjá, azóta lényegét tekintve nem nyúltak hozzá. Ezt az elmaradást pótolhatja most a klub. Az elnök kiemelte azt is, ekkora közösségi beruházást szinte az egész világon állami hozzájárulással tudnak csak megoldani, így volt ez az MTK esetében 100, bő hatvan éve és most a harmadik alkalommal is, amikor az állam kiemelt beruházásként bő 5 milliárd forintot biztosít a Hidegkuti Stadion és a Lantos Mihály sportközpont felújítására. 

 
Ilyen lesz az új, 5500 férőhelyes MTK-stadion
Forrás: mtk.hu 

Deutsch Tamás elmondta, a meghívásos, titkos építész tervpályázat végső, pályamű-alkotási szakaszába 12 felkészült tervező szervezet került – köztük egy holland és egy spanyol tervezőiroda – és mindannyian rendkívül magas színvonalú építészeti válaszokat adtak a kiírásban feltett kérdésekre, több lehetséges és meggyőző alternatívát mutattak be az MTK új stadionjának megépítésére, illetve ahhoz számtalan használható ötlettel járultak hozzá.

A beérkezett pályaművek mindegyike megfelelt tartalmában és részletezettségében a kiírásban megfogalmazott, az UEFA, a FIFA és a Magyar Labdarúgó-szövetség szabályzataiban foglalt elvárásoknak is, így mindegyikben találni olyan ötletet, amelyiket végső soron hasznosítani tud majd a klub a végső tervekben. Mivel a tervpályázat kiírásának része volt, hogy a kiíró, megrendelő a pályaművek egyes részeit is megvásárolhatja, ezért  az első helyezetten kívül további három pályamű kapott díjat, de a számtalan hasznos javaslat miatt a színvonalas verseny maradék nyolc résztvevője is megvételben részesült. Így lesz a 12 tervből egy, remélhetőleg a környezetébe tökéletes illeszkedő és funkcionalitásában is megfelelő stadion.

A Bord Építész Stúdió Kft. számára nem ismeretlen terep a labdarúgás. Ez a cég készített korábban a debreceni Nagyerdei stadion terveit. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik