Foci

Magyar foci: Tudtuk, de nem sejtettük

Magyarországon mintha az átlagosnál türelmetlenebbek lennének a klubtulajdonosok.

Október elég zaklatott volt a magyar labdarúgó-élvonalban, főleg a hónap vége, akkor került lapátra, vagy távozott közös megegyezéssel több edző is a csapatától. Az OTP Bank Liga 2014-15-ös szezonjában eddig hat edzőváltás történt – Kispesten egy ideig az ideiglenesen megbízott Jasper Adrianus de Muijnck és Simon Miklós kettős ült a padon -, ami nem csak első, de második és harmadik blikkre is soknak tűnik.

Az emberben ilyenkor ott motoszkál a kérdés: ez vajon magyar sajátosság, vagy a külföldi klubtulajdonosok is az edzőcserében látják a megoldást, ha a vártnál (jóval) rosszabb a rajt. Nem hagyott nyugodni a dolog, így megnéztem mi a helyzet az angol, a francia, a holland, a német, az olasz és a spanyol élvonalban.

Magyarország


Horváth Ferencnek mennie kellett Győrből
Fotó: MTI

Körképünket kezdjük itthon, elevenítsük fel a honi edzőváltásokat. Az első fecske Mátyus János volt, aki szeptember elején önszántából állt fel a pápai kispadról a körülményekre hivatkozva. Utána hosszabb csend következett, úgy tűnt, hogy a magyar klubvezetők higgadtabbakká váltak.

Október 6-án aztán a Budapest Honvédot irányító Pietro Vierchowod talpára kötöttek útilaput, akinek a helyét ideiglenesen a már említett de Muijnck, Simon duó vette át. Ezt ismét pár hét csend követte, de mint oly sokszor, ezúttal is bebizonyosodott, hogy ez vihar előtti volt: Nyíregyházáról Csábi József, Szombathelyről Artner Tamás, Pécsről Véber György, Győrből pedig Horváth Ferenc távozott.

Érdekesség, hogy Csábi és Mátyus sem maradt sokáig munka nélkül: előbbi már a Honvédnál, utóbbi a Nyíregyházánál dolgozik.

Hogy a fent említett edzőváltások beváltak-e, azt majd az idő eldönti, mindenesetre árulkodó adat, hogy a tabellán előrébb lépnie egyedül a Szparinak sikerült eddig. A Győr ugyanúgy a nyolcadik, a Honvéd, a Pápa, a Pécs és a Haladás is hátrébb csúszott. A szombathelyiek konkrétan az utolsók még úgy is, hogy az előttük álló Dunaújvárostól levontak egy pontot.

Edzőváltások az NB I-ben

Szeptember 4.: Lombard Pápa Termál FC, Mátyus János helyett Kovács László

Október 6.: Budapest Honvéd, Pietro Vierchowod helyett ideiglenesen Jasper Adrianus de Muijnck és Simon Miklós

Október 20.: Nyíregyháza Spartacus, Csábi József helyett Mátyus János

Október 21.: Szombathelyi Haladás, Artner Tamás helyett Szentes Lázár

Október 26.: Budapest Honvéd, az ideiglenesen kinevezett Jasper Adrianus de Muijnck és Simon Miklós helyett Csábi József

Október 27.: PMFC-Matias, Véber György helyett ideiglenesen Kulcsár Árpád               

Október 31.: Győri ETO, Horváth Ferenc helyett Fórián Zsolt, Tokody Tibor, Igor Nicsenko, Jordi Illa Soléés Tőkés László irányítja az új vezetőedző kinevezéséig.

Anglia

Az angol hidegvér egyelőre jelen van a Premier League-ben, a tulajdonosok még kitartanak annál, akivel a szezont kezdték – itt meg kell jegyezni, hogy Tony Pulis, a Crystal Palace menedzsere váratlanul távozott az idénykezdet előtt, Neil Warnock augusztus végén ült le a londoni kispadra.

Alan Pardew-t például annak ellenére nem menesztették a Newcastle éléről, hogy az első hét fordulóban egyszer sem tudott nyerni csapata. Most zsinórban négy győzelemnél járnak a Szarkák, a Tottenhamet és a Liverpoolt is le tudták nyomni.

Edzőváltások a Premier League-ben

Franciaország

A franciák állnak hozzánk a legközelebb a lejátszott fordulók tekintetében, náluk 13 kanyar ment le eddig a szezonból, de mindössze egyetlen alkalommal rúgtak ki valakit: Claude Makelelét. A játékosként a többi közt a Real Madridnál és a Chelsea-nél is megfordult, világbajnoki ezüstérmes középpályás a Bastiát irányította, ám mivel a győzelmek csak elvétve jöttek, november elején kirúgták, amikor együttese az utolsó előtti, 19. helyen tanyázott. Azóta ideiglenes edzővel egy győzelmet arattak a korzikaiak, így elmozdultak a kiesőzónából.

Edzőváltások a Ligue 1-ben

Bastia: Claude Makelele helyett ?, 15. helyezés (19. volt)

Hollandia


Marco van Basten önszántából állt fel a kispadról
Fotó: Europress Fotóügynökség

A Heracles együttese volt az, amelynél hamar elfogyott a türelem: miután az első négy forduló mindegyikében kikapott a csapat Jan de Jonge-nak megköszönték az addigiakat – még augusztusban. Azóta sem sokkal jobb a helyzet, két győzelem és hat vereség a termés, mindössze utolsó előttiek az almelóiak.

A következő váltás váratlan volt: maga Marco van Basten kérte, hogy más pozícióba helyezzék át az AZ Alkmaarnál. A korábbi kiváló játékos azzal indokolta döntését, hogy a munkájával járó stressz fizikailag és mentálisan is megviseli, a klubja pedig ezt tiszteletben tartotta és másodedzőként íratott alá vele szerződést. Az Alkmaar távozása idején a 12. volt.

A NAC Bredánál október közepén jutottak el odáig, hogy kirúgják a szerb Nebojsa Gudeljt, miután csak a 15. volt a gárda. Eric Hellemons beugró edzővel nem indult meg felfelé a csapat, sőt, még egy helyet vissza is csúszott a NAC a tabellán.

Edzőváltások az Eredivisiében

Heracles: Jan de Jonge helyett John Stegeman, 17. helyezés (18. volt)

AZ Alkmaar: Marco van Basten helyett John van dem Brom, 6. (12.)

NAC Breda: Nebojsa Gudelj helyett Eric Hellemons, 16. (15.)

Németország

A német precizitásról már sokszor hallhattunk és ez igaz a Bundesligára is. A pocsék szezonrajtot vett Hamburgnál például szeptember 15-én gondolták úgy, hogy a folytatást Mirko Slomka nélkül képzelik el, másnap pedig már meg is volt az utódja Josef Zinnbauer személyében. Más kérdés, hogy csodát ő sem nagyon tudott tenni a Stieber Zoltánt is foglalkoztató kikötővárosiaknál, mindössze egy helyet lépett előre a Hamburg a tabellán és így az utolsó előtti…

A Schalke 04-nél a Hoffenheim elleni zakót követően telt be a pohár, Jens Kellernek mennie kellett az akkor 11. helyen tanyázó gelsenkircheniektől. A helyére a Bajnokok Ligája-győztes Roberto Di Matteót nevezték ki még ugyanazon a napon. Az olasz az első két meccsét győzelemmel is vette, de azóta ismét hullámzóan teljesít a csapat.

Brémában egyelőre jól seper az új seprű: a Robin Duttot leváltó ukrán Viktor Skrypnyk kettőből két győzelemnél jár.

Edzőváltások a Bundesligában

Hamburg: Mirko Slomka helyett Josef Zinnbauer, 17. helyezés (18. volt)

Schalke 04: Jens Keller helyett Roberto Di Matteo, 11. (11.)

Werder Bremen: Robin Dutt helyett Viktor Skrypnyk, 16. (18.)

Olaszország


Walter Mazzarri bicskája beletört az Inter irányításába
Fotó: Europress Fotóügynökség 

A Serie A-ban először a Chievónál fogyott el a türelem, Eugenio Corinit Rolando Maran váltotta október közepén. Más kérdés, hogy azóta négy bajnokin két vereség, valamint egy-egy győzelem és döntetlen a csapat mérlege, amely nemhogy előrébb nem lépett, de egy helyet visszább csúszott, most a 18.

Múlt pénteken Milánóban mutatták meg Walter Mazzarrinak, merre is van az ajtó, irányításával ugyanis csak a kilencedik helyre volt jó a hullámzóan teljesítő Inter. A kék-feketéknél azt vallják, vissza a jövőbe, a klub korábbi trénerére, mivel Roberto Mancinire bízták a csapatot.

Ami külön érdekesség, hogy a Palermónál még nem volt váltás, pedig Maurizio Zamparini legendásan heves természetű tulajdonos. Ennek ellenére úgy fest, megvan a bizalma Giuseppe Iachiniben, aki 2013 szeptembere óta irányítja a szicíliai gárdát: a Palermo megnyerte a Serie B-t és az élvonalban sem szerepel rosszul.

Edzőváltások a Serie A-ban

Chievo: Eugenio Corini helyett Rolando Maran, 18. helyezés (17. volt)

Internazionale: Walter Mazzarri helyett Roberto Mancini, 9. helyezés (9.)

Spanyolország

Október 20-án tört meg a jég: ekkor rúgta ki edzőjét az akkor 20. helyen álló Córdoba és a 19. Levante is. Albert Ferrernek és Lucas Alcazarnak is fel kell kötnie a nadrágot, mert a helyzet változatlan, egyik együttes sem tudott előrébb lépni a tabellán.

A legfrissebb edzőváltás a Real Sociedadé, ahol nemrég menesztették Jagoba Arrasatét. Érdekesség, hogy utána hosszú nyeretlenségi szériát tört meg a baszk együttes a címvédő Atlético Madrid elleni győzelemmel, majd a héten kinevezték azt a David Moyest, aki nagyot bukott a Manchester United menedzsereként.

Edzőváltások a Primer Divisiónban

Córdoba: Albert Ferrer helyett Miroslav Dukic, 20. helyezés (20.)

Levante: José Luis Mendilibar helyett Lucas Alcaraz, 19. (19.)

Real Sociedad: Jagoba Arrasate helyett David Moyes, 19. (15.)

A fentiekből is látszik, hogy míg itthon már hat edzőváltás volt – és minden bizonnyal lesz is még a szezon során -, addig a példaként felhozott hat országban összesen tizenkétszer váltottak a klubtulajdonosok. Persze ehhez már-már hozzászokhattunk mi, magyar focidrukkerek, de azért leírva jobban kijön a kontraszt.

Természetesen vannak olyan esetek, amikor nincs más megoldás, le kell cserélni az aktuális trénert, hogy az adott csapat új lendületet vegyen, de összességében talán megfontoltabban kellene szakembert választani. Vagy több bizalmat kellene adni annak, akit kineveznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik