Foci

Az UEFA bojkottálhatja a 2018-as világbajnokságot

Az egykori angol és a jelenlegi német szövetségi elnök azt tervezi, hogy egybefogja a kontinens csapatait és tiltakozásul a FIFA korrupciós botrányára egységes távolmaradást kér az orosz világbajnokságtól.

Mindez persze azért robbant ki, mert már mindenki le akarja váltani Sepp Blatter FIFA-elnököt. Ez persze nem egyszerűen kivitelezhető, mivel az “afrikai szavazógép” évek óta mellette áll. Így egyre drasztikusabb eszközökhöz folyamodnának a trónra törők, ráadásul most kaptak egy adu ász.

Mint már beszámoltunk róla, FIFA etikai bizottsága nem talált korrupcióra utaló tényt az amerikai Michael Garcia által összeállított FIFA-korrupció jelentésben, ami még magánál a jelentés írójánál is kiverte a biztosítékot. A jelentés kiszivárgott részletei Navracsics Tibort, az Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúsági és sportügyekért felelős biztosát is megnyilatkozásra késztette. Szerinte teljes terjedelmében nyilvánosságra kellene hozni azt az anyagot, amelyből olyan részletek láttak napvilágot, miszerint Katar egykori legmagasabb rangú sportvezetője, Mohamed bin Hammam szavazatokért szavazatot ígért a 2018-as labdarúgó-világbajnokság rendezési jogára pályázó angol kampánystábnak. De ez a legkevesebb…

 
Blatter elnök nagy játékos
Fotó: europress 

A The Sunday Times szerint az előkerült bizonyítékok semmissé teszik a FIFA kísérletét a katari pályázat korrupt elbírálásával kapcsolatos vádak elkenésére.

Hovatobább az Angol Labdarúgó Szövetség korábbi elnöke a BBC-nek úgy nyilatkozott, az UEFA tagállamainak drasztikus akcióval kellene kikényszeríteni a nemzetközi szövetségtől az azonnali reformokat és a korrupció visszaszorítását. David Bernstein szerint az európai tagszövetségeknek egységesen bojkottálnia kellene a következő világbajnokságot. 

“Az UEFA-val együtt már elég erőnk lehet a FIFA befolyásolásához. Ehhez viszont a tagszövetségeknek a következő világbajnokság bojkottjával kell fenyegetniük, ha a FIFA nem reformálja meg magát. A reform része lenne az is, hogy Sepp Blatter nem jelölteti magát ismét – mondta Bernstein. – Mindennek megvan a határa, most már elég a beszédből, cselekednünk kell.”

Bernsteint elmondása szerint a FIFA a Szovjetunióra emlékezteti, a futballvilág irányító szervezetét totalitárius rezsimhez hasonlította, amely kárára válik a labdarúgásnak. A 2022-es világbajnokság Katarnak ítélését a sporttörténelem egyik legnevetségesebb döntéseként tartja.

Az angolok a FIFA-ellenes koalíció alakításában partnerre találhatnak egy másik európai futballnagyhatalomban, Németországban is: a Kicker információi szerint a Német Labdarúgó Szövetség december 1-jére és 2-ára krízisértekezletet hív össze Frankfurtba, amelyre az UEFA összes tagállamának elnökét és főtitkárát meghívják. A cél az lenne, hogy az európai szövetségek indítsanak ellenjelöltet Blatterrel szemben. A német liga elnöke, dr. Reinhard Rauball is arról beszélt, hogy az UEFA kiléphet a FIFA égisze alól, ha a sportág vezető testülete nem hozza nyilvánosságra teljes egészében a Garcia-jelentést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik