Foci

Nem várt támadás érte a Nagyerdei Stadiont

Őrült pletyka látott napvilágot Debrecenben. Állítólag a Nagyerdei Stadion tetőborítását jó néhány helyen kilyukasztották a területen honos csókák és dolmányos varjak, így a nézők esőben „zuhanyoznak”.

Építész körökben terjed egy pletyka, miszerint a tényleg mindent kielégítő előkészítés, tervezés során egyetlen tényezővel nem számoltak a kormány stadionrekonstrukciós-program részekét május 1.-én elsőként átadott debreceni stadion tervasztalánál, mégpedig a Nagyerdő csóka és dolmányos varjú populációjával.

 
A Nagyerdei Stadion membrán tetőszerkezete
Fotó: MTI 

Márpedig a varjúfélék állítólag gondot, kárt okoztak. A stadion tetőszerkezete ugyanis nem hagyományosan szilárd, fém, fa, stb., anyagból készült, hanem – többek közt a berlini olimpiai stadion referenciája alapján – a magyar Graboplan Kft. membrán tetőszerkezete borítja a mintegy 16 ezer m2 nyi felületet.

Ez a membrán szerkezet lényegét tekintve nagy szakítószilárdságú PTFE bevonatú üvegszövet külső ponyvát, illetve belülről PTFE bevonatú szitaszövetet takar.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Ugyan az ilyen héjszerkezetek magas húzó- és keresztirányú szilárdsága magasabb, mint a hagyományos szerkezeti acéloké ennek ellenére a rosszindulatú híresztelés szerint, a varjúféléken ez nem fogott ki, sőt, kimondottan szerettek napozni rajta és csőrükkel, karmukkal egyes helyeken lyukakat fúrtak rajta.  Esős időben a publikum pedig „zuhanyozott”.

 
A csóka (balra) is varjúfélék családjába tartozik, akárcsak a dolmányos varjú. Kárt nem okoztak.
Forrás: wikipedia.org 

A sport24 kérdésére Krecz Tibor, a stadionüzemeltető cég marketing igazgatója nevetve zárta rövidre a hírt. „Amióta a Nagyerdő létezik ilyen felület még nem volt itt, így tapasztalat sem lehetett e téren. Tény, valóban az átlagosnál több varjú van, de amint kiderült, hogy szeretik bepiszkítani a stadion tetőszerkezetét azonnal reagáltunk rá és három helyen is ragadozó madarakat imitáló madárijesztőket szereltünk fel a tetőre. Azóta kerülnek minket. Az pedig, hogy a nézők „zuhanyoznának” finoman fogalmazva is barokkos túlzás…” 

A Nagyerdei Stadion rekonstrukcióját 2012 júliusában nyilvánította nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű állami beruházássá a kormány, és a 12,5 milliárd központi költségvetésnek, plusz saját forrásoknak köszönhetően idén április végén kapta meg a használatbavételi engedélyt.

A stadion gyönyörű, azóta számos remek rendezvények adott otthont

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik