Foci

Nehéz, csúnya meccsen vertük a finneket

magyar-finn (magyar-finn, )
magyar-finn (magyar-finn, )

1996 után győztük le ismét hazai pályán az északiakat, ezzel harmadik, pótselejtezős helyről várjuk az Eb-selejtezők tavaszi folytatását.

Amikor Dárdai Pál átvette a magyar válogatott irányítását, elmondta, három meccsen hét pontot szeretne gyűjteni, ez pedig be is jött, hiszen Bukarestben ikszeltünk, Feröert és Finnországot pedig sikerült legyőzni.

A szövetségi kapitány remek jósnak bizonyult, hiszen azt is előre közölte, csúnya és nehéz meccs vár ránk a Groupama Arénában, de begyűjthetjük a három pontot.

 Fotó: MTI

Ez így is lett, ugyanis az első félidőben pár magyar helyzettől eltekintve inkább a finnek domináltak, a szünet előtt még a kapufát is eltalálták. A második etapban sem változott a játék képe, egészen Lovrencsics Gergő beállításáig, aki ismét lendületet adott a válogatottnak, akárcsak az északírek ellen.

A Lech Poznan légiósának remek megmozdulása kellett a győzelemhez, ugyanis a 84. percben a jobbszélről ballal adott középre, ahol Gera Zoltán két védő között csúsztatott a hálóba.

 Fotó: MTI

Ezzel a találattal 1-0-ra megnyertük a péntek esti meccset, ez a siker pedig azt jelenti, hogy a harmadik helyről várhatjuk a téli szünetet.

A csoport többi meccsén a románok legyőzték az eddig hibátlan Észak-Írországot, így átvették a vezetést a tabellán, míg a sereghajtó görögök megint vereséget szenvedtek: hazai pályán Feröer verte őket.

Eredmény – Eb-selejtező, F csoport, 4. forduló

Magyarország – Finnország 1-0 (0-0)
Budapest, Groupama Aréna, vezeti: Clément Turpin (francia)

Gólszerző: Gera (84.)

Magyarország: Király – Fiola, Lang, Juhász (Forró, 57.), Kádár – Elek, Tőzsér – Simon (Lovrencsics, 78.), Gera, Dzsudzsák – Szalai (Nikolics, 63.)

Finnország: Hradecky – Uronen, Moisander, Toivio, Hurme – Hetemaj, Sparv, Halsti (Markannan, 85.)- Eremenko, Hamalainen (Riski, 82.)- Pukki (Pohjanpalo, 66.). 

Sárga lap: Tőzsér (34.), Dzsudzsák (76.) illetve Hurme (54.)

A több mérkőzésen:
Görögország – Feröer-szigetek 0-1 (0-0)
Románia – Észak-Írország 2-0 (0-0) 

Az állás:
1. Románia, 10 pont
2. Észak-Írország, 9
3. MAGYARORSZÁG, 7
4. Finnország, 4
5. Feröer-szigetek, 3
6. Görögország, 1 

2. FÉLIDŐ

95. PERC: VÉGE! LEGYŐZTÜK FINNORSZÁGOT! BRAVÓ!

94. PERC: Dzsudzsákot vágták fel a szögletzászló közelében, szerencsére húzni tudjuk az időt.

92. PERC: Az ötödik szögletüket végezhették el a finnek, de szerencsére csak oldalhálót lőttek belőle.

90. PERC: Öt perc lesz a ráadás…

89. PERC: Érdekes megoldás, letámadjuk a finneket, legalábbis nem hagyjuk, hogy felhozzák a labdát. Vigyázni kell, bármikor képes az ellenfél gólt szerezni.

87. PERC: 11 emberrel védekezünk, minden magyar a saját térfelén, a finnek pedig rugdossák előre a labdát. Király amíg lehet, húzza az időt.

84. PERC: GÓÓÓÓÓÓÓÓLLLL!!!! GERA ZOLTÁN!!!! Lovrencsics egy csel után ballal adott középre, ahol Gera két védő között, a kapunak háttal csúsztatott a hálóba! Megvan a vezetés, őrizzük is meg az előnyt! 1-0!

82. PERC: A hajrában megpróbáljuk mi ráerőltetni az akaratunkat a finnekre, de nem tudunk mit kezdeni a labdával.

80. PERC: Eremenko jó messziről lőtt, Királyról kijött a labda, Forró viszont érdekes módon tüntette el a második hullámban érkező finnt. Nincs büntető.

78. PERC: Itt az utolsó magyar csere: Simon le, Lovrencsics be.

77. PERC: Sparv jó 25 méterről bombázott kapura, de méterekkel fölé durrantott.

76. PERC: Dzsudzsák több ütemet is késett, csúnyán odarúgott Hetemajnak, amiért meg is kapta a sárgát a magyar csapatkapitány.

74. PERC: A cserék ellenére nem sikerült új lendületet vinni a játékunkba. Az utolsó negyedórában viszont még egyet változtathatunk.

72. PERC: Húú micsoda helyzet volt… A balszélen indult a finn akció, majd egy szép csel után középre szállt a labda, ahol Uronen lőtt, de Fiola testtel blokkolt.

69. PERC: Megint egy veszélyes Dzsudzsák-megoldás, de Simon lövése az egyik finn védőben akadt el.

67. PERC: Dzsudzsák 20 méterről lőtt volna kapura egy szabadrúgást, de a labda a sorfalban elakadt, majd az ismétlést méterekkel mellé küldte.

Közben Feröer 1-0-ra vezet a görögök otthonában.

66. PERC: Finn csere, Pukki jött le, Pohjanpalo pedig be.

64. PERC: A mérleg nyelve megint átbillent, a finnek egyre veszélyesebbek.

63. PERC: Szalait lehozta a szövetségi kapitány, helyére Nikolics Nemanja állt be.

59. PERC: Hetemaj is megsérült, lekísérték az oldalvonal mellé, de már rendbe is jött, újra a pályán van.

58. PERC: A hírek szerint elrepedt Juhász bordája. Reméljük gyorsan felépül a Videoton védője.

57. PERC: Juhász a bordáját fájlalja, nem is tudja folytatni a játékot. Kényszerű csere, Forró Gyula érkezett a helyére.

54. PERC: Gera! Remekül vette le mellel a labdát Tőzsér szabadrúgása után, majd 16 méterről tüzelt, de középre és gyengén.

52. PERC: Megint Dzsudzsák jelentette a veszélyforrást, ám a labdát a védők kirúgták Szalai elől. Nem először voltak gyorsabbak a finnek.

50. PERC: Lang hibázott hátul, szerencsére Király gyorsan előre vágta a labdát Pukki elől.

49. PERC: Dárdai Pál mutatja az oldalvonal mellől, hogy szűkítsük a teret. Jó lenne ritmust váltani, mert egyelőre nem tudjuk megtartani a labdát.

46. PERC: Megy a meccs, csere egyik oldalon sincs.

A szünetben 0-0 a mérkőzés állása. A játékrész első felében mi támadtunk többet, a másodikban viszont a finnek akarata érvényesült és már kapufáig is eljutottak. Várjuk a folytatást.

1. FÉLIDŐ

45. PERC Kádár bedobáshoz készülődött, de a rendes játékidő leteltének pillanatában a bíró rögtön le is fújta az első félidőt. 

43. PERC: Kapufa!!! A finnek nagyon szépen vitték végig a támadást, Uronen a büntetőterületen belülről lőtt, amibe Király beleért, a labda így találta el a kapufát. Most nagy szerencsénk volt.

40. PERC: Kis kakaskodás a pályán, Fiola csúszott rá Pukki lábára, de a francia bíró már korábban fújt Juhász buktatása miatt.

37. PERC: Eremenko távolról kísérletezett, a labda megpattant Juhászon, így lett veszélyes, Királynak résen kellett lennie.

35. PERC: Simon rosszul vette át a labdát a tizenhatoson belül, pedig ebből komoly ziccer lehetett volna. Kár érte.

34. PERC: Tőzsér szállt bele Eremenkóba, villant a sárga.

33. PERC: Huhh… Pukki húszról tűzte kapura a labdát, és alig tévesztett célt: a játékszer pár centivel kerülte el a kapufát.

31. PERC: Eremenko beadása Pukki fejét talált volna meg, de szerencsére Juhász hamarabb ért oda és megzavarta a finn csatárt.

28. PERC: Lang veszítette el a labdát a tizenhatoson belül, Kádár viszont kisegítette és tisztázni tudott.

26. PERC: Zúg a “Mindenki szurkoljon!” rigmus a lelátóról.

23. PERC: Eremenko arcon könyökölte Gera Zoltánt, de nem volt szándékos a mozdulat.

22. PERC: Uronent nagyon üresen hagytuk a balszélen, nem először. Szerencsére Fiola beletette a lábát a lövésébe.

20. PERC: Sparv bólintott ki egy újabb beívelt labdát. Eddig jól zárnak hátul a finnek, csak egyszer tudtunk komoly helyzetbe kerülni.

17. PERC: Dzsudzsák beadásiból építkezünk. A Dinamo Moszkva szélsője most is egymást után kétszer centerezett, mindkétszer egy védő fülelte le a labdát.

13. PERC: Tőzsér majdnem a félpályától végzett el szabadrúgást, Hradecky rosszul jött ki a kapuból, de a finn védők kivágták a labdát Szalai elől.

12. PERC: Megint Dzsudzsák ívelt középre, Szalai viszont nem tudta jól átvenni a labdát. Kijöttünk a szorításból, a finnek pedig csak üldözik a játékszert.

8. PERC: Dzsudzsák! Középről levitte a labdát szinte az alapvonalig, középre adott, de ott senki sem érkezett. Most jártunk legközelebb a gólhoz.

5. PERC: A finnek kezdték jobban a meccset, többet birtokolják a labdát, ám szerencsére sok a hiba a játékukban.

3. PERC: Hamalainen került a védelmünk mögé, Tőzsér szerencsére tisztázni tudott.

2. PERC: Hohó, rögtön helyzet! Dzsudzsák passzát Szalai nem tudta átvenni, a kapus még beleért, így szöglettel jöttünk.

1. PERC: Mi kezdtük a meccset. A magyar válogatott piros-fehér-zöldben játszik ma este, a finnek pedig tiszta kékben.

Már a himnuszok szólnak a Fradi stadionjában. Tényleg telt ház van, alig látni csak pár üres széket a leláton. Ez szám szerint 19 ezer embert jelent.

Dárdai Pál közel egy órával a kezdő sípszó előtt nevezte meg a kezdőt: Eszerint Király Gábor kezd a kapuban, Fiola Attila és Lang Ádám is bekerült a védelembe, a csapatkapitányi karszalagot pedig  Dzsudzsák Balázs viseli.

Előzetes: “A hazai pálya előnyét kellene meglovagolni valahogyan. Remélem, itt felénk billen majd a mérleg nyelve” – nyilatkozta Dárdai a meccset megelőző sajtótájékoztatón.

A hazai bemutatkozására készülő szövetségi kapitány hangsúlyozta, kissé aggódott a miatt, hogy az októberi bukaresti összecsapással ellentétben, ezúttal csak néhány napja volt együtt dolgoznia a játékosokkal, ugyanakkor a “srácok megnyugtatták a hét elején.” Az összeállítással kapcsolatban úgy fogalmazott, a bukaresti és a feröeri összecsapásokon pályára küldött tizenegy “keveréke” fut majd ki a gyepre a Groupama Arénában.

A 2016-os franciaországi kontinenstornára – melyen először az Eb-k történetében már 24 csapat vesz részt – a csoportok első két helyezettje automatikusan kijut, akárcsak a legjobb harmadik, a többi harmadik pedig pótselejtezőn harcolhatja ki a részvétel jogát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik