magyar-finn (magyar-finn, )
Foci sport

Nehéz, csúnya meccsen vertük a finneket

1996 után győztük le ismét hazai pályán az északiakat, ezzel harmadik, pótselejtezős helyről várjuk az Eb-selejtezők tavaszi folytatását.

Amikor Dárdai Pál átvette a magyar válogatott irányítását, elmondta, három meccsen hét pontot szeretne gyűjteni, ez pedig be is jött, hiszen Bukarestben ikszeltünk, Feröert és Finnországot pedig sikerült legyőzni.

A szövetségi kapitány remek jósnak bizonyult, hiszen azt is előre közölte, csúnya és nehéz meccs vár ránk a Groupama Arénában, de begyűjthetjük a három pontot.

 Fotó: MTI

Ez így is lett, ugyanis az első félidőben pár magyar helyzettől eltekintve inkább a finnek domináltak, a szünet előtt még a kapufát is eltalálták. A második etapban sem változott a játék képe, egészen Lovrencsics Gergő beállításáig, aki ismét lendületet adott a válogatottnak, akárcsak az északírek ellen.

A Lech Poznan légiósának remek megmozdulása kellett a győzelemhez, ugyanis a 84. percben a jobbszélről ballal adott középre, ahol Gera Zoltán két védő között csúsztatott a hálóba.

 Fotó: MTI

Ezzel a találattal 1-0-ra megnyertük a péntek esti meccset, ez a siker pedig azt jelenti, hogy a harmadik helyről várhatjuk a téli szünetet.

A csoport többi meccsén a románok legyőzték az eddig hibátlan Észak-Írországot, így átvették a vezetést a tabellán, míg a sereghajtó görögök megint vereséget szenvedtek: hazai pályán Feröer verte őket.

Eredmény – Eb-selejtező, F csoport, 4. forduló

Magyarország – Finnország 1-0 (0-0)
Budapest, Groupama Aréna, vezeti: Clément Turpin (francia)

Gólszerző: Gera (84.)

Magyarország: Király – Fiola, Lang, Juhász (Forró, 57.), Kádár – Elek, Tőzsér – Simon (Lovrencsics, 78.), Gera, Dzsudzsák – Szalai (Nikolics, 63.)

Finnország: Hradecky – Uronen, Moisander, Toivio, Hurme – Hetemaj, Sparv, Halsti (Markannan, 85.)- Eremenko, Hamalainen (Riski, 82.)- Pukki (Pohjanpalo, 66.). 

Sárga lap: Tőzsér (34.), Dzsudzsák (76.) illetve Hurme (54.)

A több mérkőzésen:
Görögország – Feröer-szigetek 0-1 (0-0)
Románia – Észak-Írország 2-0 (0-0) 

Az állás:
1. Románia, 10 pont
2. Észak-Írország, 9
3. MAGYARORSZÁG, 7
4. Finnország, 4
5. Feröer-szigetek, 3
6. Görögország, 1 

2. FÉLIDŐ

95. PERC: VÉGE! LEGYŐZTÜK FINNORSZÁGOT! BRAVÓ!

94. PERC: Dzsudzsákot vágták fel a szögletzászló közelében, szerencsére húzni tudjuk az időt.

92. PERC: Az ötödik szögletüket végezhették el a finnek, de szerencsére csak oldalhálót lőttek belőle.

90. PERC: Öt perc lesz a ráadás…

89. PERC: Érdekes megoldás, letámadjuk a finneket, legalábbis nem hagyjuk, hogy felhozzák a labdát. Vigyázni kell, bármikor képes az ellenfél gólt szerezni.

87. PERC: 11 emberrel védekezünk, minden magyar a saját térfelén, a finnek pedig rugdossák előre a labdát. Király amíg lehet, húzza az időt.

84. PERC: GÓÓÓÓÓÓÓÓLLLL!!!! GERA ZOLTÁN!!!! Lovrencsics egy csel után ballal adott középre, ahol Gera két védő között, a kapunak háttal csúsztatott a hálóba! Megvan a vezetés, őrizzük is meg az előnyt! 1-0!

82. PERC: A hajrában megpróbáljuk mi ráerőltetni az akaratunkat a finnekre, de nem tudunk mit kezdeni a labdával.

80. PERC: Eremenko jó messziről lőtt, Királyról kijött a labda, Forró viszont érdekes módon tüntette el a második hullámban érkező finnt. Nincs büntető.

78. PERC: Itt az utolsó magyar csere: Simon le, Lovrencsics be.

77. PERC: Sparv jó 25 méterről bombázott kapura, de méterekkel fölé durrantott.

76. PERC: Dzsudzsák több ütemet is késett, csúnyán odarúgott Hetemajnak, amiért meg is kapta a sárgát a magyar csapatkapitány.

74. PERC: A cserék ellenére nem sikerült új lendületet vinni a játékunkba. Az utolsó negyedórában viszont még egyet változtathatunk.

72. PERC: Húú micsoda helyzet volt… A balszélen indult a finn akció, majd egy szép csel után középre szállt a labda, ahol Uronen lőtt, de Fiola testtel blokkolt.

69. PERC: Megint egy veszélyes Dzsudzsák-megoldás, de Simon lövése az egyik finn védőben akadt el.

67. PERC: Dzsudzsák 20 méterről lőtt volna kapura egy szabadrúgást, de a labda a sorfalban elakadt, majd az ismétlést méterekkel mellé küldte.

Közben Feröer 1-0-ra vezet a görögök otthonában.

66. PERC: Finn csere, Pukki jött le, Pohjanpalo pedig be.

64. PERC: A mérleg nyelve megint átbillent, a finnek egyre veszélyesebbek.

63. PERC: Szalait lehozta a szövetségi kapitány, helyére Nikolics Nemanja állt be.

59. PERC: Hetemaj is megsérült, lekísérték az oldalvonal mellé, de már rendbe is jött, újra a pályán van.

58. PERC: A hírek szerint elrepedt Juhász bordája. Reméljük gyorsan felépül a Videoton védője.

57. PERC: Juhász a bordáját fájlalja, nem is tudja folytatni a játékot. Kényszerű csere, Forró Gyula érkezett a helyére.

54. PERC: Gera! Remekül vette le mellel a labdát Tőzsér szabadrúgása után, majd 16 méterről tüzelt, de középre és gyengén.

52. PERC: Megint Dzsudzsák jelentette a veszélyforrást, ám a labdát a védők kirúgták Szalai elől. Nem először voltak gyorsabbak a finnek.

50. PERC: Lang hibázott hátul, szerencsére Király gyorsan előre vágta a labdát Pukki elől.

49. PERC: Dárdai Pál mutatja az oldalvonal mellől, hogy szűkítsük a teret. Jó lenne ritmust váltani, mert egyelőre nem tudjuk megtartani a labdát.

46. PERC: Megy a meccs, csere egyik oldalon sincs.

A szünetben 0-0 a mérkőzés állása. A játékrész első felében mi támadtunk többet, a másodikban viszont a finnek akarata érvényesült és már kapufáig is eljutottak. Várjuk a folytatást.

1. FÉLIDŐ

45. PERC Kádár bedobáshoz készülődött, de a rendes játékidő leteltének pillanatában a bíró rögtön le is fújta az első félidőt. 

43. PERC: Kapufa!!! A finnek nagyon szépen vitték végig a támadást, Uronen a büntetőterületen belülről lőtt, amibe Király beleért, a labda így találta el a kapufát. Most nagy szerencsénk volt.

40. PERC: Kis kakaskodás a pályán, Fiola csúszott rá Pukki lábára, de a francia bíró már korábban fújt Juhász buktatása miatt.

37. PERC: Eremenko távolról kísérletezett, a labda megpattant Juhászon, így lett veszélyes, Királynak résen kellett lennie.

35. PERC: Simon rosszul vette át a labdát a tizenhatoson belül, pedig ebből komoly ziccer lehetett volna. Kár érte.

34. PERC: Tőzsér szállt bele Eremenkóba, villant a sárga.

33. PERC: Huhh… Pukki húszról tűzte kapura a labdát, és alig tévesztett célt: a játékszer pár centivel kerülte el a kapufát.

31. PERC: Eremenko beadása Pukki fejét talált volna meg, de szerencsére Juhász hamarabb ért oda és megzavarta a finn csatárt.

28. PERC: Lang veszítette el a labdát a tizenhatoson belül, Kádár viszont kisegítette és tisztázni tudott.

26. PERC: Zúg a “Mindenki szurkoljon!” rigmus a lelátóról.

23. PERC: Eremenko arcon könyökölte Gera Zoltánt, de nem volt szándékos a mozdulat.

22. PERC: Uronent nagyon üresen hagytuk a balszélen, nem először. Szerencsére Fiola beletette a lábát a lövésébe.

20. PERC: Sparv bólintott ki egy újabb beívelt labdát. Eddig jól zárnak hátul a finnek, csak egyszer tudtunk komoly helyzetbe kerülni.

17. PERC: Dzsudzsák beadásiból építkezünk. A Dinamo Moszkva szélsője most is egymást után kétszer centerezett, mindkétszer egy védő fülelte le a labdát.

13. PERC: Tőzsér majdnem a félpályától végzett el szabadrúgást, Hradecky rosszul jött ki a kapuból, de a finn védők kivágták a labdát Szalai elől.

12. PERC: Megint Dzsudzsák ívelt középre, Szalai viszont nem tudta jól átvenni a labdát. Kijöttünk a szorításból, a finnek pedig csak üldözik a játékszert.

8. PERC: Dzsudzsák! Középről levitte a labdát szinte az alapvonalig, középre adott, de ott senki sem érkezett. Most jártunk legközelebb a gólhoz.

5. PERC: A finnek kezdték jobban a meccset, többet birtokolják a labdát, ám szerencsére sok a hiba a játékukban.

3. PERC: Hamalainen került a védelmünk mögé, Tőzsér szerencsére tisztázni tudott.

2. PERC: Hohó, rögtön helyzet! Dzsudzsák passzát Szalai nem tudta átvenni, a kapus még beleért, így szöglettel jöttünk.

1. PERC: Mi kezdtük a meccset. A magyar válogatott piros-fehér-zöldben játszik ma este, a finnek pedig tiszta kékben.

Már a himnuszok szólnak a Fradi stadionjában. Tényleg telt ház van, alig látni csak pár üres széket a leláton. Ez szám szerint 19 ezer embert jelent.

Dárdai Pál közel egy órával a kezdő sípszó előtt nevezte meg a kezdőt: Eszerint Király Gábor kezd a kapuban, Fiola Attila és Lang Ádám is bekerült a védelembe, a csapatkapitányi karszalagot pedig  Dzsudzsák Balázs viseli.

Előzetes: “A hazai pálya előnyét kellene meglovagolni valahogyan. Remélem, itt felénk billen majd a mérleg nyelve” – nyilatkozta Dárdai a meccset megelőző sajtótájékoztatón.

A hazai bemutatkozására készülő szövetségi kapitány hangsúlyozta, kissé aggódott a miatt, hogy az októberi bukaresti összecsapással ellentétben, ezúttal csak néhány napja volt együtt dolgoznia a játékosokkal, ugyanakkor a “srácok megnyugtatták a hét elején.” Az összeállítással kapcsolatban úgy fogalmazott, a bukaresti és a feröeri összecsapásokon pályára küldött tizenegy “keveréke” fut majd ki a gyepre a Groupama Arénában.

A 2016-os franciaországi kontinenstornára – melyen először az Eb-k történetében már 24 csapat vesz részt – a csoportok első két helyezettje automatikusan kijut, akárcsak a legjobb harmadik, a többi harmadik pedig pótselejtezőn harcolhatja ki a részvétel jogát.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.