Foci

Angliában istenítik a magyar bombázót

Ritkán olvasható olyan remek hír a külföldi sajtóban, miszerint bármilyen ország, bármilyen szintű bajnokságában a szezon-válogatottjába választottak volna magyar labdarúgót. Most igen. Tőzsér Dánielt a világ 5-6. legerősebb bajnokságaként nyilvántartott angol másodosztály Best 11-be.

A szolnoki születésű, de a DVSC-ben felnőtté váló Tőzsér Dániel kacskaringós pályafutás után kötött ki az angol másodosztályban jelenleg harmadik helyén tanyázó Watfordban. 18 éves korában a Galatasaray figyelt fel a bal lábára – hatalmas szó volt ez akkor, de nem eresztett gyökeret Törökországban. Ferencváros és Athén érintésével kötött ki a belga Genknél, ahol BL-meccsekig és csapatkapitányságig vitte, ezért a Genoa lecsapott rá. 

Forrás: whoscored.com

Ott nem stimmelhetett a “kémia”, ezért az olasz klub kétszer is kölcsön adta Watfordnak – másodjára idén nyáron két évre. Itt Hertfordshireben aztán aztán Tőzsér nagyon is megtalálta a számítását, újra szárnyalni kezdett – érezhetően elismeri a klubvezetés, a csapattársak és a szurkolók is. Nem is csoda. Az irgalmatlanul rakkolós angol másodosztályban egy olyan bal láb a középpályán, mint amilyen az övé, aranyat ér. Arrafelé a népek tapssal jutalmazzák nem csak a 40 méteres hajszál pontos keresztpasszait, hanem a labdatartásait, de még az apró szereléseit is.

 
Tőzsér hétről hétre bizonyít Angliában
Fotó: europress 

A Dárdai Pál által a válogatottban is számításba vett középpályás az idei szezonban 16 meccsen 4 gólt szerzett – legutóbb egy borzalmasan nagyot – , de ennél is többet mond az, hogy a whoscored.com, több bajnokság statisztikáival foglalkozó futball szakoldal osztályzatai alapján a szezon válogatottjában Tőzsér stabilan uralja a pálya közepét.

 

Nem egy-egy meccs után került be a legjobb tizenegybe, hanem 16 meccs átlaga alapján! Ez már valami.

A furcsa az, hogy a Genknél is hasonló elismertség mellett és magas szinten futballozott Tőzsér, de akkor valahogy senki sem akarta behívni a válogatottba, még a bő keretben sem jutott neki hely…. Holott, ahogy Angliában hetente, úgy amikor lehetőséget kapott végre idén ősszel a románok és a feröeriek ellen a nemzeti tizenegyben is bizonyította: a védelem előtt forgató, szervező középpályás poszton kevesen tudnak nála többet.

Nem akarunk túlzásba esni, “szobrot azért nem emelünk neki”, hiszen nem világklasszis, nem egy Andrea Pirlo. Ellenben a magyar játékosok közt mindenképp átlag feletti. Úgy látszik a The Championshipben is így látják ezt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik