Foci

NB I: amíg alig van gól, alig lesz néző is

Az OTP Bank Liga 2014-15-ös szezonjának eddig eltelt tizenhárom fordulójában 244 gól esett. Tavaly ugyanekkor már 308-nál jártak összességében a csapatok.

Nem kérdés, hogy a NB I-es bajnokik nézőszáma mélyrepülésben van. Persze lehet azzal takarózni, hogy egyre több klub különböző szurkolói csoportjai bojkottálják a találkozókat, kétezres norma alá nem illene csökkenni.

Pedig közel járunk hozzá, hisz a 13. fordulóban összesen mintegy 16 791-en voltak kíváncsiak az összecsapásokra, ami 2099-es átlagot jelent. Hasraütésszerűen megnéztem egy angol negyedosztályú meccs nézőszámát. Nos, a hétvégi Portsmouth-Carlisle meccsen 15533-an voltak a helyszínen.

Több szempontból meg lehet közelíteni, hogy már-már üresen tátongatanak a stadionok, legyen szó újépítésű, vagy régi arénáról. A legtöbben azt hánytorgatják fel, hogy a játék színvonala egyenlő a nullával, vagy közel jár ahhoz, de nézzük most a dolgot a másik oldaláról.

Az nb1.hu adatbázisának köszönhetően könnyedén hozzá lehet jutni, hogy egy adott szezon bizonyos fordulójában hányszor zörrentek meg a csapatok kapujai. Tavaly a 13. fordulóval bezáróan 308 gól esett, az ezt megelőző idényben pedig 262.

A felcsúti Pancho Arénában többnyire félház van
Fotó: MTI

Jelenleg úgy állunk, hogy 244 találatot láthattak eddig az NB I. szerelmesei, melynek több mint tíz százalékát a Videoton jegyezte.

Évek óta nem volt ilyen kevés gól az élvonalban, ami betudható annak is, hogy az együttesek fegyelmezetten és zártan védekeznek, de ráírható az olyan lövések számlájára is, mint amit Nego mutatott be a hétvégi MTK-Újpest fővárosi derbin.

Igaz, hogy vannak jó egygólos meccsek is a futballban, sőt,  emlékezetes gól nélküli döntetleneket is feleveníthetnénk, csakhogy ezekből van igazán nagy hiány napjainkban hazánkban.

Visszatérve az előző topikhoz, átlagban 2626 szurkoló látogatott ki egy-egy fordulóban kedvenceik mérkőzéseire. Tavaly a szezon végén 3003, ezt megelőzően 2948 volt ez az adat.

Persze messze még az idény vége, de jó eséllyel csak akkor javulnának kézzel foghatóan a számok, ha a Fradi, a Debrecen és a Diósgyőr minden fordulóban otthon szerepelne.

Vagy ha végre mindenki gólratörően, eredményesen focizna, mert ezt a sportágat bizony gólra játsszák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik