Foci

Ezrek tüntettek a Kossuth téren

A szervezett szurkolói csoportoknak elegük lett és közös, figyelemfelkeltő akciót szerveztek.

Vasárnapra hirdettek tüntetést a magyar labdarúgócsapatok szervezett szurkolói csoportjai. Korábban közleményben tudatták, hogy „a magyar labdarúgásban tapasztalható több évtizedes hanyatlás, a valós problémákkal való szembenézés helyetti örökös kifogáskeresés” arra sarkallta őket, hogy közös figyelemfelkeltő akciót szervezzenek.

Helyszínen tartózkodó kollégánktól megtudtuk, hogy a ferencvárosi szimpatizánsok több ezren gyűltek össze a Deák téren, onnan indultak el a Kossuth térre, út közben pedig Kubatov Gábort, a Ferencváros elnökét, illetve a Magyar Labdarúgó Szövetséget (MLSZ) szidták.

A felhívás szövege

Szurkolótársak, futballszerető magyarok!

A hazai labdarúgó stadionok elnéptelenedése, a magyar labdarúgásban tapasztalható több évtizedes hanyatlás, a valós problémákkal való szembenézés helyetti örökös kifogáskeresés arra sarkallt minket, hogy közös figyelemfelkeltő akciót szervezzünk!

19 hazai labdarúgó tábor 2014. október 26-án egy közös tüntetésen fogja felhívni a figyelmet a labdarúgásunk helyzetére. Azért választottuk az október 26-i időpontot, mert nem akartuk, hogy a pártok választási céljaikra használhassák a tüntetésünket, illetve a Románia elleni mérkőzés előtt sem szerettük volna hangulatot gerjeszteni, mert ott a győzelem a legfontosabb.

A tüntetés hétvégéjén az nb1-es meccsek teljes bojkottjára is szeretnénk felkérni minden hazai futballbarátot, aki szeretne újra élvezhető, nemzetközileg is elfogadható eredményeket elérő focit látni a hazai stadionokban!

Tudjuk, hogy savanyú, meg sz.r, de a miénk, de akkor is a miénk lenne, ha kicsit jobb és élvezhetőbb lenne! Nem tudjuk elhinni, hogy akik még a jelenlegi állapotok mellett is kijárnak a mérkőzésekre, azok nem szeretnék, hogy jobb legyen a focink. Ha előrelépést akarnak, ahhoz előbb szembe kell nézni a problémákkal. A problémákra pedig fel kell hívnunk a figyelmet!

Együtt! Csak együtt, oldallelátós a kanyarban üllővel, fiatal az öreggel, szkennelt a szkenneletlennel, ultra és nem ultra összefogva, és nem megosztva tudja megmutatni, hogy elegünk van – Vági Mártont idézve – a magyar labdarúgás 25 éve zajló széthordásából!

Szurkolói Iroda

A Kossuth térre érve aztán előkerültek a petárdák és a rendőrök is nagy létszámban vonultak fel, azonban a tüntetés teljesen békés mederben folyt. A szervezők becslése szerint szerint a demonstráción öt-hatezren vettek részt, 15 NB I-es klub – az élvonalból csak a Puskás Akadémia hívei nem voltak jelen -, valamint az NB II-es Békéscsaba, Kaposvár, Szeged és Zalaegerszeg szurkolói.

.

A rendezvény a tervezettnél rövidebb volt, mert a szervezők szerint több szónokuk is fenyegetést kapott “a hatalomtól”. Azt mondták, most még békések, de ha nem ülnek le velük tárgyalni, legközelebb erődemonstrációt tartanak. Nyomatékosították, hogy továbbra sem adják fel. Arra várnak, hogy a magyar labdarúgás vezetői dugják össze a fejüket és fejezzék be a szurkolók üldözését.

A szurkolók egy miniszterelnöknek címzett petíciót is vittek magukkal, ezt azonban nem tudták átadni Orbán Viktornak. Mint a demonstráció egyik felszólalója elmondta: írásban azt a tájékoztatást kapták, hogy erre csak munkanapon van lehetőség.

Videó – Szurkolói tüntetés: