Foci

Nem csak Messit akarja megállítani a Real Madrid

Carlo Ancelotti szerint csapatának nem fog gondot okozni, ha Luis Suárez is pályára lép a szombati El Clásicón.

A spanyol labdarúgó-bajnokságban szombaton, a 2014/15-ös szezon 9. fordulójában rendezik meg a rangadók rangadóját, az El Clásicót a Real Madrid és az FC Barcelona között; a két sztárcsapatnak a Primera Divisiónban ez lesz a 169. csúcstalálkozója.

Az új idény első ilyen mérkőzésének a fővárosi csapat futballszentélye, a Santiago Bernabéu Stadion ad otthont, s ahogyan a múltban, ezúttal is mindkét együttes a saját sikerét reméli az összecsapástól. A vendégeknél jelen helyzet szerint minden fontos játékos bevetésre készen áll, így ott lehet a pályán az egyre összeszokottabb támadó duót alkotó brazil Neymar és az argentin Lionel Messi, de a bajnokságban először szóhoz juthat – a nyári brazíliai világbajnokságon az olasz Giorgio Chiellinit megharapó, ezért négy hónapos kényszerszünetre ítélt – uruguayi Luis Suárez is, akinek büntetése lejárt és Luis Enrique vezetőedző azt tervezi, hogy beveti.


Lionel Messi rekordot dönthet szombaton
Fotó: Europress Fotóügynökség 

„Játszani fog pár percet, hogy mennyit, azt még nem tudom megmondani – ismerte el a Barcelona trénere. – Ugyanabban a felfogásban érkezünk majd Madridba, ahogyan a szezonban eddig játszottunk. Már az elejétől kezdve megpróbáljuk az ellenfélre erőltetni az akaratunkat és ott tartani a labdát az ő térfelükön. Meglátjuk, ezt mennyire sikerül megvalósítani.”

A túloldalon Carlo Ancelotti nem ijedt meg túlzottan attól, hogy Luis Suárez bevetésre kész. Az olasz szakember szerint sokkal fontosabb, hogy csapata a saját játékát játssza.

„Ha játszik Suárez, ha nem, ez nem befolyásolja a mi elképzeléseinket. Ha pályára lép, nem lesz gond. Kedvelem a játékát, fantasztikus futballista. A visszatérése jót hír a labdarúgásnak – mondta a meccs felvezetése gyanánt Carlo Ancelotti, a blancók trénere. – A Barca nekem motiváltabb csapatnak tűnik ebben a pillanatban – új edzőjük és új játékosaik vannak. A védekezésük magabiztos. Tisztelem Luis Enriquét, aki azt hiszi, csak provokálom, az téved. Azt fogjuk tenni, amit mindig is: megpróbálunk kevés helyet hagyni a Barcának. Nem csak az a lényeg, hogy egy játékost megállítsunk.”

Messi számára mérföldkő lehet a madridi szereplés: pillanatnyilag 250 bajnoki találatnál jár a Barca labdarúgójaként, s ha a Real ellen kétszer is eredményes tudna lenni, megdöntené a spanyol futballbajnokság abszolút csúcsát, amelyet 251 góllal tart Telmo Zarra.


Cristiano Ronaldo bombaformában várja a rangadót
Fotó: Europress Fotóügynökség 

A vendéglátóknál ugyanakkor akad jelesebb hiányzó: az El Clásicón jelen állás szerint nem léphet pályára az izomsérüléssel bajlódó walesi szélső, Gareth Bale, és kérdéses a spanyol válogatott védő, Sergio Ramos játéka is. A Barcelona kapuját rohamozhatja Cristiano Ronaldo és az újra magára talált francia csatár, Karim Benzema. Az eddigi utolsó “Klasszikuson”, amelyet idén március 23-án rendeztek meg, szintúgy a Santiago Bernabéuban, Benzema kétszer, Ronaldo egyszer volt eredményes, de ez sem volt elegendő a diadalhoz, mivel a Barca részéről Andrés Iniesta egy ízben, Messi pedig három alkalommal is betalált, így a vendégek elvitték mindhárom pontot.

Összességében azonban még mindig a Real Madrid áll jobban, amely az 1929-es első bajnokijuk óta – 32 döntetlen mellett – 70-szer nyert, míg a katalán együttes 66 győzelmet számlál.

A szombati csata kimenetelétől függ, hogy a 2013/14-es idényben a bajnok Atlético Madrid mögött második Barca a jelenlegi bajnokság éllovasaként hét pontra növeli-e előnyét a legutóbb bronzérmesként zárt riválissal szemben, avagy – döntetlennél – marad a négypontnyi különbség közöttük, illetve győzelme esetén felzárkózik-e egyetlen pontnyira a hazai harmadik helyet tavasszal Bajnokok Ligája-elsőséggel “kompenzáló” Real.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik