Foci

Magyar foci: 5-6 ezer jó utánpótlásedző kell

Az MLSZ edzőképző központjának vezetője, Szalai László a Sport TV Mai helyzet című műsorában elmondta, 5-6 ezer jól felkészült edző nagyon hatékony munkát tudna végezni az utánpótlásban.

Szalai, aki az U20-as, valamint az U21-es utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya is egyben, bízik abban, hogy hosszútávon, 2020-ig rendbe lehet tenni a magyar edzőképzést, hogy arra lehessen futballt építeni.

Az U20-as válogatott vb-re való felkészítése a rövidebb projekt. „A megbízás a világbajnokságig tart. Reményeim szerint, utána a szövetség ki fogja jelölni azt a szakembert, aki az U21-es Eb-selejtezőkre viszi majd a csapatot, én pedig újra teljes gőzzel az edzőképzésben dolgozhatok.”

Szalai szerint 5-6 ezer szakember is elég
Fotó: MTI 

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke pár napja azt mondta, hogy a jelenlegi utánpótlásedzők harmada is elég lenne, ha megfelelő képzettséget kapnak. Szalai László erre is reagált. „Magyarországon körülbelül 10-15 ezer edző dolgozik, többségében papírral. Én úgy számoltam, ha az utánpótlásrendszer át lesz strukturálva jövő nyártól, akkor 5-6 ezer jól felkészült edző nagyon hatékony munkát tud végezni az utánpótlásban. Ez nem jelenti azt, hogy nem lesz szükség a többiekre, de a konkrét effektív munkát ezek az edzők el fogják tudni végezni” – vélekedik, és mint mondja, az új képzésekben végző edzők már a tömegesítésben kiválóan teljesítő Bozsik-program legalsó szintjén is bekapcsolódhatnak. 

Szalai László kinevezése után volt némi ellenállás az edzők részéről, de a szakember szerint megfordult ez a folyamat. „Érzik az edző kollégák, hogy sokat tettünk értük az elmúlt másfél évben – nyilatkozta, majd kiemelte, sok programot szerveznek, a kurzusokon, a továbbképzéseken láthatják a kollégák, hogy értük dolgoznak. – Örülnek annak, hogy megmozdult valami a magyar edzői karban.”

Ajánlott videó