Foci

Mit keres egy 15 éves srác az Eb-selejtezőn?

Martin Ödegaard (martin ödegaard, )
Martin Ödegaard (martin ödegaard, )

Martin Ödegaard az Európa-bajnoki selejtezők legfiatalabb játékosa. 15 évesen és 300 naposan lépett pályára Bulgária ellen.

Miközben a magyar labdarúgásban mondjuk a Videoton játékosát, a még mindig csak “Kiskokónak” hívott 22 éves Kovács Istvánt – de mondhatnánk mást is példaként – túl fiatalnak tartjuk sokmindenre, addig mi már idén augusztusban felfigyeltünk Martin Ödegaardra. Akkor azt írtuk, fél Európa a 15 éves srácot akarja. Még abban a hónapban behívták az ifjút a norvég válogatottba és augusztus 27-én, az Egyesült Arab Emirségek ellen le is játszotta első barátságos meccsét. Nem az U17-esben, nem az U19-esben, nem is az U21-ben, hanem a felnőttben…

Hétfőn aztán a Bulgária ellen 2-1-re megnyert meccsen “élesben” is beállt a Strömsgodset egyelőre csak 1,32 millió euróra taksált középpályása. Ezzel ő lett az Európa-bajnoki selejtezők történetének legfiatalabb játékosa.

 
A kis Martin láthatóan nem volt megilletődve, sőt, egész jól szórakozott Andrej Galabinovval
Foró: europress 

A kis Martin 15 évesen és 300 naposan kapott lehetőséget, miután Per-Mathias Högmo szövetségi kapitány a 64. percben – a közönség üdvrivalgása mellett – csereként beállította Mats Möller Dähli helyére.

Ödegaard idén sorra dönti a rekordokat: áprilisban mutatkozhatott be a Strömsgodset felnőtt csapatában, ezzel a norvég élvonal történetének legfiatalabb futballistája lett, majd májusban gólszerzőként is csúcstartóvá vált. Jelenleg 19 mérkőzés, három gól és megannyi zseniális megmozdulás, gólpassz a mutatója. Szerintünk sokkal többet ér annál, mint amire a transfermarkt.com tartja.

Hogy mit keres egy 15 éves srác az Európa-bajnoki selejtezőn? Nem szokványos, az biztos. Ellenben a kor csak állapot, míg ezen a szinten a tudás számít. Így pedig tök mindegy, hogy az ember 15, vagy éppen 35.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik