Foci

Szlovákia legyőzte Spanyolországot

A spanyol labdarúgó-válogatott 2-1-es vereségbe szaladt bele. Svédország nem bírt Oroszországgal, Svájc kikapott Szlovéniában, Anglia pedig kiütötte San Marinót.

Csütörtökön három csoportban játszottak a csapatok a labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjében. A C jelű hatosban két győzelemmel rajtoló együttes, a hazai környezetben pályára lépő Szlovákia, illetve Spanyolország találkozott egymással. Egy félidő után meglepetésre a házigazda vezetett 1-0-ra, Kucka szabadrúgását nézte el Casillas. A hispánok csak a szünet előtti percekben tudtak bonyodalmat okozni a szlovák kapu előtt, de Kozacikék állták a sarat.

Kozacik a második félidő kezdetén is főszereplő volt, a spanyol támadások ugyanis egyre veszélyesebbek voltak, a szlovák hálóőr azonban több nagy bravúrt is bemutatott. Spanyolország ment előre becsülettel, de sokáig nem akart összejönni az egyenlítés. A 82. percben aztán jött a csereként beszálló Paco és lesgyanús helyzetből egalizált, mégis Szlovákia örülhetett a végén: Stoch egy szépen végigvitt kontrát zárt le góllal, 2-1-re nyertek a hazaiak. A szlovákok először nyertek Spanyolország ellen.

A spanyol válogatott Európa- vagy világbajnoki selejtezősorozatban az elmúlt 14 idegenbeli mérkőzését megnyerte. Legutóbb 2007 szeptemberében Izlandon játszott döntetlent, és 2006 októberében Svédországban kapott ki.

Ukrajna Fehéroroszországban diadalmaskodott, míg Luxemburg kis híján pontot csent Macedóniából – sőt, sokáig vezettek is a vendégek -, de Abdurahimi a 92. percben megnyerte övéinek a találkozót.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Az E csoportban Angliára könnyű feladat várt, San Marino vendégeskedett ugyanis a Wembleyben. A miniállam játékosai próbálták megnehezíteni neves ellenfelük dolgát és védekeztek is becsülettel, de kijött a tudáskülönbség, a szigetországiak végül magabiztosan nyertek 5-0-ra és két forduló után is százszázalékosak.

Ezzel egy időben találkozott Szlovénia és Svájc és egészen a találkozó hajrájáig kellett várni a meccs első góljára: Novakovic értékesített egy tizenegyest. Később kiderült, hogy ez volt a találkozó egyetlen találata, déli szomszédaink otthon tartották mind a három pontot, Svájc két meccsből kettőt is elveszített.

Litvánia Észtországot verte, ezzel őrzi hibátlan mérlegét.


Fotó: Europress Fotóügynökség

A G csoportban rangadót rendeztek, Svédország fogadta Oroszországot, a hazaiaknál kimaradt a kezdőből Zlatan Ibrahimovic, aki még nem teljesen heverte ki a saroksérülését. A szbornaja szerzett vezetést már a 10. percben amire még az első félidőben érkezhetett volna az északi válasz, de Larsson büntetőt rontott. A térfélcserét követően aztán nem sokat kellett várni a hazai találatra, Toivonen tüntette el a két csapat közti különbséget. Ibra nem állt be a folytatásban és gól sem született több, 1-1-re végeztek a csapatok.

Montenegró hiába játszott óriási mezőnyfölényben és dolgozott ki számtalan helyzetet Liechtenstein otthonában, mégsem tudta bevenni a miniállam hálóját, így ott meglepetésre 0-0 lett a végeredmény. Ausztria Moldova otthonában nyert.

Eredmények – Európa-bajnoki selejtező, 2. forduló

C csoport:

Szlovákia – Spanyolország 2-1 (1-0)
Gólszerzők: Kucka (17.), Stoch (87.) illetve Paco (82.)

Fehéroroszország – Ukrajna 0-2 (0-0)
Gólszerzők: Martynovich (82. – öngól), Sydorchuk (90+3.)

Macedónia – Luxemburg 3-2 (1-2)
Gólszerzők: Trajkovski (20.), Jahovic (66.), Abdurahimi (90+2.) illetve Bensi (39.), Turpel (44.)

A csoport állása: 1. Szlovákia 6 pont, 2. Spanyolország 3 (6-3), 3. Ukrajna 3 (2-1), 4. Macedónia 3 (4-7), 5. Luxemburg 1 (3-4), 6. Fehéroroszország 1 (1-3)

E csoport:

Anglia – San Marino 5-0 (2-0)
Gólszerzők: Jagielka (25.), Rooney (43. – 11-esből), Welbeck (49.), Townsend (72.), Della Valle (78. – öngól)

Szlovénia – Svájc 1-0 (0-0)
Gólszerző: Novakovic (79. – 11-esből)

Litvánia – Észtország 1-0 (0-0)
Gólszerző: Mikoliunas (76.)
Piros lap: Kallaste (86.)

A csoport állása: 1. Anglia 6 pont (7-0), 2. Litvánia 6 (3-0), 3. Észtország és Szlovénia 3-3 (1-1), 5. Svájc 0 (0-3), 6. San Marino 0 (0-7)

G csoport:

Svédország – Oroszország 1-1 (0-1)
Gólszerzők: Toivonen (49.) illetve Kokorin (10.)

Liechtenstein – Montenegró 0-0

Moldova – Ausztria 1-2 (1-1)
Gólszerzők: Dedov (27. – 11-esből) illetve Alaba (12. – büntetőből), Janko (51.)
Piros lap: Janko (82.)

A csoport állása: 1. Oroszország 4 pont (5-1), 2. Montenegró 4 (2-0), 3. Ausztria 4 (3-2), 4. Svédország 2, 5. Liechtenstein 1, 6. Moldova 0

Videó – Casillas ezt elnézte:

Videó – Ezzel a góllal nyert Szlovákia:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik