Foci

Hemingwayt “szapulja” a kirúgott olasz világbajnok

Csúnyán beszélt egy olasz honlapnak a Kispestről elbocsátott edző. Fecsegett mindenről, amiről amúgy nem illik Magyarországon. Fizetésekről, elnöki dilettantizmusról, öltözői klikkekről például, míg mi inkább úgy látjuk, az egykori világbajnok inkább "a nem minden jó focistából lesz jó edző"-szabályt erősíti.

Hétfőn számoltunk be arról, hogy a Honvéd tulajdonosa megelégelte a csapat relatív eredménytelenségét és felállította a kispadról Pietro Vierchowodot. Az olasz válogatottal 1982-ben világbajnoki címet szerző kökemény hátvéd a gianlucadimarzio.com-nak nyilatkozva értékelte a kispesti alakulat élén eltöltött rövid, 10 meccses időszakot.

„Szerény csapat ez. A Honvédnál háromezer eurós havi fizetés a plafon játékosonként, így kijelenthető, ha figyelembe vesszük, hogy az NB1 élcsapatai 8-10 ezer eurós fizetéseket biztosítanak a játékosoknak, ez meglehetősen csekély összeg. A külföldieket itt bizalmatlanul fogadják, ezért a csapaton belüli klikkesedések megnehezítették a munkát. Ráadásul az elnök nagyon ingatag jellem, nem tud sokat a futballról. Szombaton ugyan kikaptunk 4-0-ra a Debrecentől, de rögtön a meccs után azt mondta nekem, hogy elégedett és 2006 óta (azóta tulajdonos George F. Hemingway – a szerk.) még soha nem látta ilyen jól játszani a Honvédot, majd hétfőn jött a hír… – fogalmazott mindenféle köntörfalazás nélkül Vierchowod.

 
Öltözői információk szerint Pietro Vierchowod kiváló játékos volt, de gyatra edző
Fotó: MTI 

Ritkán teszünk ilyet, de kivételesen meg kell védenünk a magát George F. Hemingwaynek nevező, de Szabó Györgyként született tulajdonost. Ha másért nem, hát azért, mert az előd, Marco Rossi hasonló feltételekkel speciel harmadik helyre vezette a Honvédot. Megjegyezzük azt is, a bajnokságban jelenleg 2. helyen álló MTK Garami mesterrel épp ilyen szerény körülmények közt szállítja az eredményt lassan egy évtizede.

Ki kell kérjük magunknak a “tulajdonos nem sokat tud a futballról” passzust is, hiszen Szabó György úr amúgy végzett játékvezető, így ha mással nem is, a játékszabályokkal egészen biztosan tisztában van, sőt, bizton állítható, látott már futballistát akció közben testközelből nem egyszer.

Ellenben az öltözőből – és nem az elnöki szobából – származó információk szerint Vierchowodhoz hasonló dilettáns edző rég nem ült a csapat kispadján. A játékosok totális edzetlenségre, koncepciótlanságra panaszkodtak, aminek az eredménye a tabellán olvasható.

A 10 meccsből, 10 pont, 11. hely nem annyira kétségbeejtő, ellenben az elképzelés nélküli, kilátástalan játék annál inkább. De végül is mit lehet várni egy olyan edzőtől, aki a kispesti munkavállalása előtt utoljára kilenc évvel ezelőtt, 2005-ben ült a jelenleg az olasz negyedik vonalban vitézkedő Triestina kispadján.

Azóta inkább megfigyelőként osztotta az észt. Magyarországon többet nem fogja…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik