Foci

Amatőr foci, amatőr pénzek

Vajon lehet-e a papíron amatőr labdarúgásban edzőként lemondani, játékost gyenge teljesítményét indokolni azzal az okkal, hogy hónapok óta nem jött meg a teljes "fizetés" (!!)?

Röviden: lemondott az NB3 kilencedik helyén álló Felsőtárkány játékosedzője. Hosszabban: …Lezárom a felsőtárkányi időszakot. Hosszú ideje rendkívül bizonytalan a klub helyzete, ami minden tekintetben rányomja a bélyegét a csapatra. Teljes fizetés hónapok óta nem érkezett, így pedig milyen alapon kérjem számon bármelyik játékost is a teljesítményéért? Olykor már olyan érzések fordultak meg a fejemben, ők tesznek szívességet nekem, hogy ilyen helyzetben pályára lépnek”– nyilatkozta a heol.hu-nak Elek Norbert a DVSC-DEAC elleni 1–1-es döntetlen után.

Történik mindez aközben, hogy profi ligának – értsd, ahol a játékosok hivatásszerűen rúgják a labdát és ezért fizetést kapnak – az NB1-et és az NB2-t nevezi a Magyar Labdarúgó Szövetség. A többi, az NB3-tól lefelé található 3-6 osztály területi alapon szerveződik és amatőr. Papíron.

Az amatőr szó általánosságban azt sejteti, hogy a sportoló egyéb polgári hivatása mellett kedvtelésből, választott hóbortja iránti alázatból űzi azt, amit, jelesül kergeti a labdát. Uram bocsá’ még fizet is azért, hogy a saját pénzen bérelt pályán összeizzadja a saját pénzen beszerzett mezt.

Nyilván senki nem tilthatja meg, hogy a helyi kocsmáros, a TSZ elnök, a gazdag vállalkozó, vagy akárki szebb napokat is megélt egykori NB1-es levezetni vágyó játékosokat és helyi fiatalokat fizessen passzióból – szokás alapon többnyire zsebből-zsebbe -, netán edzőnek a korábbi világválogatott Détári Lajost alkalmazza szakmai igazgatóként. Az NB3-tól a megye3-ig bezárólag évtizedek óta mindenhol ez a módi dívik mifelénk.

Az azonban mégiscsak barokkos túlzásnak tűnik, ha az amatőr bajnokság, papíron amatőr játékosedzője “a teljes fizetés hónapok óta nem érkezett, így pedig milyen alapon kérjem számon bármelyik játékost is a teljesítményéért” mondattal indokolja csapata gyenge produkcióját és önmaga lemondását.

Ha megkapták a beígért apanázst, ha nem…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik