Foci

Pénteken megtudjuk, rendezhetünk-e Eb-meccset

A kontinentális labdarúgó szövetség pénteken nevezi meg azt a 13 várost, amely a 2020-as Európa-bajnokságnak otthont ad majd.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) múlt pénteken közzétett jelentése szerint a legfontosabb elvárásoknak megfelel Budapest pályázata a 2020-as Európa-bajnokság társrendezésére. Az UEFA a kontinensviadalra jelentkező mind a 19 lehetséges házigazdáról kialakított véleményét nyilvánosságra hozta, éppen egy héttel a helyszínkijelölések előtt.

A szövetség értékelése szerint a magyar futball presztízsét emelné, ha az ország ott lenne a házigazdák között, s a rendezés egyben a sportág tízéves programját zárná le. A jelentésből kiderül: a 341 millió eurónak megfelelő összegből a tervek szerint 2018-ra elkészülő, 68 156 néző befogadására alkalmas Puskás Ferenc Stadion, illetve Budapest is megfelelő lehet Eb-helyszínnek.


Látványterv az új stadionról
Fotó: mnsk.hu 

A stadionnal kapcsolatos problémák között az UEFA az evakuációs terv hiányát emelte ki, ami a kivitelezés kezdetlegességének tudható be.

A pálya és a stadion, valamint az ahhoz tartozó VIP-páholy mérete megfelelő, a pályázat dicséretet kapott a nagy mennyiségű mellékhelyiségért, elsősegélynyújtó területekért és a mozgáskorlátozottak számára kialakítandó helyekért.

Az UEFA a magyar főváros légi forgalmát éppen csak elegendőnek tartja, ugyanakkor azt kiemelte, hogy a szurkolók és a delegációk elszállásolásával nem lehet probléma Budapesten.

A 2020-as Európa-bajnokságot 13 ország városaiban rendezik majd. Magyarország három csoportmérkőzés és egy nyolcaddöntő vagy negyeddöntő megrendezésére pályázott.

Ez a negyedik magyar Eb-pályázat

EURO-2004: – A 2004-es Eb megrendezésére az osztrákokkal közösen kandidáltunk. Az Eb potenciális magyarországi helyszíneit stadionpályázattal választották ki, eszerint Győr, Székesfehérvár, Debrecen, az Üllői úti FTC-pálya és a Népstadion adott volna otthont a mérkőzéseknek. 1998. március 25-én a Dunán rendezett “kick-off party” (kezdőrúgás parti) keretében nyilvánosan is bemutatták a pályázatot, amelyet október 1-jén nyújtottak be az UEFA-nak. 1999. március 7-én az UEFA végrehajtó bizottsága Portugáliának ítélte a rendezés jogát. Az osztrák-magyar pályázat a spanyol kandidációt megelőzve a második helyen végzett.

EURO-2008: – A 2008-as Eb megrendezésére szintén jelentkeztünk, 2000 júniusában felmerült egy közös magyar-horvát-osztrák-szlovén pályázat lehetősége is, de Ausztria végül Svájccal közösen pályázott, a horvátok pedig a bosnyákokkal közösen próbálkoztak. Magyarország 2001. augusztus 3-án jelentette be, hogy önállóan kandidál. A mérkőzéseknek Székesfehérvár, Miskolc, Kaposvár, Debrecen, Győr, Szeged és Budapest (a felújítandó Puskás Stadion és a Fehér úti új stadion) adott volna helyet. 2002. június 19-én adtuk át “élőben” a pályázatunkat. 2012. december 12-én az UEFA végrehajtó bizottsága Ausztriának és Svájcnak ítélte a rendezés jogát. A döntőbe Ausztria-Svájc, Görögország-Törökország és Magyarország pályázata jutott be. Görögország és Törökország pályázatát visszautasították, így a magyar és az osztrák-svájci pályázat harcolt a győzelemért, az utóbbi páros nyert.

EURO-2012: – A 2012-es kontinensvetélkedő megrendezésére Horvátországgal közösen pályáztunk. A magyar városok közül Budapesten, Debrecenben, Győrben és Székesfehérváron rendeznek volna Eb-meccseket, Budapest lett volna a döntő házigazdája. Kandidációnkat 2007. február 15-én adtuk át az UEFA-nak. Az UEFA 2007. április 18-i határozatában a lengyel-ukrán pályázóknak ítélte a rendezés jogát. A lengyel-ukrán és az olasz pályázat mellett harmadikként jutottunk be az utolsó körbe, de itt egyetlen szavazatot sem kaptunk.

EURO-2020: – A 2020-as egyedi lebonyolítású Eb megrendezésére 2013. szeptember 10-én jelentettük be szándékunkat, az MLSZ 2014. április 24-én küldte el pályázatát. Az UEFA az Eb fennállásának 60. évfordulója alkalmából rendhagyó kontinentális tornát hirdetett meg. 2020-ban 13 ország 13 városa ad otthont a mérkőzéseknek. A jelentkezőknek két csomagra lehetett pályázni: az egyik a két elődöntőt és a finálét foglalja magában, míg a másik három csoportmérkőzést és egy egyenes kieséses – nyolcad- vagy negyeddöntős – összecsapást. Magyarország a második csomagra (három csoportmérkőzés és egy nyolcaddöntő) pályázik, a mérkőzéseknek a várhatóan 2018-ra felépülő új Puskás Ferenc Stadion adna helyet. Az esemény megrendezésére összesen 19 város nyújtotta be pályázatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!