Foci

Dárdai kinevezésével negatív világcsúcsot állított fel az MLSZ

Dárdai Pál (dárdai pál, )
Dárdai Pál (dárdai pál, )

A magyar labdarúgó-válogatott elmúlt három tétmeccsén három különböző kapitány ült a kispadon. Ha ez nem lenne elég: az október 11-én esedékes románok elleni Eb-selejtezőn Dárdai Pál lesz az új hús.

Négy tétmeccs, négy szövetségi kapitány. Szerintünk ilyenre még a nem volt példa a labdarúgás történetében. Megkockáztatjuk, egyetlen nemzeti szövetség sem tud hasonló sorozatot felmutatni, mint a magyar mostanság, tán még az elsősorban szakmaiságáról híres afrikai országok sem…

 
Dárdai Pálra felnéznek a játékosok, még Dzsudzsák Balázs is
Fotó: europress 

Nézzük sorban. Egervári Sándor volt az utolsó, aki hosszas regnálás és 34. mérkőzése (!!!) után 2013. október 11-én éjszaka, a magyar labdarúgás hollandok elleni történelmi veresége (8-1) után azonnal lemondott.

Őt Csábi József követte – beugróként – az Andorra elleni csoportzárón, ahol füttykoncert közben vertük a miniállam legjobbjait (2-0). (Megjegyezzük, kevesen büszkélkedhetnek 100 százalékos győzelem-vereség mutatóval – Csábié ilyen.)

A sikertelen vb-selejtezőt követő nyögvenyelős külföldi kapitánykeresés két hónapja után tavaly december 19-én mindenki megrökönyödésére Pintér Attilát rántotta ki Csányi Sándor, az MLSZ elnöke a varázskalapból  A kinevezést taglaló kommentárunkban arra utaltunk, bár Pintér  szakmailag elismerten felkészült, munkamániás szakember, mégis a játékosokkal való kapcsolata, stílusa miatt megosztó személyiség. Írásunk zárszavaként leszögeztük: alapvetés, a kapitány, az edző munkáját mindig az eredményesség dönti el.

Eldöntötte. Pintérnek papíron volt két éve. A valóságban kilenc hónap és egyetlen tétmeccs jutott számára, mert az északír zakót (1-2) követő össznépi karaktergyilkosság elsöpörte a vállalhatatlanná vált kapitányt.

Három tétmeccs. Három kapitány. Micsoda fintora a sorsnak, hogy pontosan egy évvel a – “már gombócból is sok” – nyolc gólos vereség után október 11-én este jön a negyedik tétmeccs és debütál a negyedik szakvezető.

Csak példaként: a német labdarúgás 1908 óta íródó történetében a kezdeti 18-éves időszak után, ahol egy un. válogató bizottság alakította ki a nemzeti tizenegyet, mindösszesen 10 (!!!) szövetségi kapitány volt hivatalban. 1926-tól napjainkig, 88 éven át. 

Nekünk egy év alatt Dárdai Pál lesz a negyedik, aki minden szempontból tökéletes ellentéte Pintér Attilának. Tisztánlátó, egyértelműen, logikusan fogalmazó, általánosan elfogadott, nem csak a szurkolók és a média, de a hadba állítható játékosok közt is. Negatív csúcs ide, vagy oda, ezért volt szükséges és jó döntés az MLSZ részéről Pintér azonnali menesztése.

Dárdait példaértékű karrierje, személyisége alkalmassá teszi, hogy lezárja a két október 11-e közötti méltatlan szériát. Mi a magunk részéről szurkolunk neki. Három tétmeccs erejéig mindenképp. Aztán majd meglátjuk kit dob a gép…

Íme Pintér kirúgás 16:06-tól vágatlanul:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik