Foci

„Legyenek ambíciói egy magyar futballistának”

Thomas Doll szerint a magyar válogatott sikeréhez az kell, hogy a legjobbak viseljék a címeres mezt.

Terjedelmes interjút adott a Heti Válasz c. lapnak Thomas Doll, a Ferencváros labdarúgócsapatának német vezetőedzője. A szakember rögvest a beszélgetés elején elmondta a futballfilozófiáját, amikor arról kérdezték, hogy miért vállalta el a Fradi irányítását:

„Más közeg, más célok, de a futballt itt is kétszer 11 játékos játssza, egy labdával, két kapura. Ugyanazt követelem, mint évekkel ezelőtt Németországban: minden játékos csuromvizesen, átizzadt mezben jöjjön le a pályáról, úgy, hogy minden tőle telhetőt megtett a győzelemért” – mondta Doll és hozzátette, az FTC-nél meglepte a klub fejlett infrastruktúrája.


Thomas Doll az előző szezonban a harmadik helyig vezette a Fradit
Fotó: MTI

A játékosként a többi közt a Hamburgban és a Lazióban is megfordult Doll arról is beszélt, ahhoz, hogy egy magyar csapat stabilan ott legyen a nemzetközi kupákban stabil anyagi háttér kell, annak alapja pedig a tehetős befektetők. Ha nem özönlik a szponzori pénz a sportba, akkor pedig nem ritka, hogy a kormány nyújt segítséget.

„Az állam nemcsak a futball, hanem a komplett versenysport lélegeztetőgépe. Ha a vállalatok nem támogatják eleget a klubokat a marketingbüdzséjük terhére, a kormány segítségével megtehetik adókedvezmény útján is. Itt nem fizetnek milliárdokat a mezszponzorációért autógyárak, bankok és légitársaságok – amíg a mérleg nyelve nem billen át a piac felé, abból kell főznünk, amink van. De a kabinet helyesen teszi, hogy befektet a labdarúgásba, mert a hátrányt lehet és kell is csökkenteni a fejlettebb futballkultúrákkal szemben.”

Természetesen az utánpótlás is szóba került: miért nem jut egyről a kettőre a magyar labdarúgás, miért nélkülünk rendezik a világeseményeket 1986 óta. Thomas Doll úgy véli, rá kell ébredni arra, hogy nincs bevált recept, amit hosszú távon változtatás nélkül alkalmazni lehet. Emellett a 12-15 éves játékosokra kell nagyon odafigyelni.

„Ez a három legfontosabb év: ha egy tehetség ebben a korban nem a legjobb képzést kapja, sosem lesz belőle kész futballista. Utána már bármit teszel, nemzetközi szinten mindenhol az a keserű tapasztalat fog visszaköszönni, hogy az ellenfél játékosai erősebbek, dinamikusabbak, és fejben is gyorsabbak.”

„Több játékos, több edző, több pálya. Ez mind pénzbe kerül, de a győztes mentalitás ingyen van. Ha támadásban egy játékos hol eladja a labdát, hol pedig kirúgja a stadionból, és utána vissza sem fut védekezni, senki ne mondja nekem, hogy ez a magyar mentalitás miatt van. Lehetnek a futballistáimnál ügyesebbek, gyorsabbak, de alázatosabbak nem! Nem kell Puskásig vagy Albertig visszamenni az időben – Détári vagy Lipcsei nem volt olyan régen. Akarni kell, és elhinni, hogy sikerül, mondogatni magadnak: igen, képes vagyok rá.”


A Groupama Arénában játszik majd a válogatott
Fotó: MTI

Német példát is felhozott:

„Több német futballistát is igazolt a közelmúltban a Real Madrid, Mesut Özil és Sami Khedira után most éppen Toni Kroost. Egyikük se rettegett soha attól, hogy 80 ezren fütyülik majd ki, ha rossz a csel; az jár a fejükben, hogy 80 ezren tapsolnak, ha sikerül. Eddz többet, és higgy magadban! – ha nem is lesz mindenki Kroos, ambíciói egy magyar futballistának is legyenek.”

Vasárnap, épp a Ferencváros stadionjában kezdi meg az Európa-bajnoki selejtezősorozatot a magyar labdarúgó-válogatott, az ellenfél Észak-Írország lesz. Adódik a kérdés: mikor érjük utol a környező országokat?

„Nehéz megmondani; lehet, hogy két-három év is elég, de elképzelhető, hogy öt-tíz se. Németország tíz évvel a katasztrofális 2004-es Európa-bajnokság után idén nyáron világbajnok lett. Portugáliában még az Eb-újonc letteket sem tudtuk legyőzni, nyeretlenül estünk ki a csoportból, tele voltunk öreg, kiégett játékosokkal. Új alapokra helyeztük a képzést, meg is lett az eredménye. Kicsiben ezt kell csinálni Magyarországon is.”

Thomas Doll is úgy véli, hogy több esély van kijutni az Eb-re, mivel Franciaországban már nem 16, hanem 24 csapat alkotja a kontinenstorna mezőnyét. Ehhez azonban szerinte az kéne, hogy a lehető legerősebb csapattal álljon ki a magyar nemzeti tizenegy.

„Selejtezőcsoportonként ketten biztosan ott lesznek, s még a harmadiknak is van plusz egy dobása a pótselejtezővel. A sorsolás is szerencsésen alakult, a legerősebb rivális Görögország sem verhetetlen. De ez csak akkor sikerülhet, ha a legjobb játékosok viselik a címeres mezt – Huszti Szabolcsnak, Szalai Ádámnak is ott a helye. Ha a hazádról van szó, mindenféle sérelmet félre kell dobni, és mielőbb tiszta lappal kezdeni.”

Gera Zoltán közel két év után kapott ismét meghívót a válogatottba, ráadásul a Ferencvárosban nyújtott jó teljesítményével érdemelte ki ezt. Thomas Dollt ez nem lepte meg és mint mondta: nem érdekli Gera kora, ha így teljesít, akkor ő negyvenéves kora felett is játszatni fogja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik