Foci

FTC: mi nem vagyunk antiszemiták

A Sport TV Mai helyzet című műsorában dr. Berzeviczy Attila, a Ferencváros igazgatótanácsának elnöke beszélt arról, mit tesznek majd, és mit szeretnének elérni az UEFA-nál a szeptemberi személyes meghallgatáson.

Jelen pillanatban 3 fegyelmi eljárás van folyamatban a Ferencváros ellen az UEFA-nál, mindhárom az El-selejtezők miatt. Egyrészt a Sliema Wanderers elleni két mérkőzéssel kapcsolatban, 25 ezer eurós pénzbírságot kaptak, illetve egy szektorbezárást. Ebben az ügyben fellebbeztek, de utóbbit már le is szolgálta a klub.

 

A másik két eljárás a Rijeka elleni idegenbeli találkozó kapcsán született, 50 ezer eurós pénzbüntetésről és egy zártkapus mérkőzés megrendezéséről szól. Ezzel kapcsolatban még az UEFA határozattal kapcsolatos indoklását várják, és csak annak kézhezvétele után kerülhet sor a fellebbezésre.

„Annyiból fellebbeztünk, és azért kértük ezt a személyes meghallgatást a másodfokon eljáró fellebbezési testülettől, hogy bemutassuk azt, hogy a Ferencváros nem azonosítható azokkal az emberekkel, akik ezeket a cselekményeket elkövették. Mi nem vagyunk rasszisták, mi nem vagyunk antiszemiták, és mindent megteszünk azért, hogy ez a magatartás a mi pályáinkról eltűnjön” – mondta dr. Berzeviczy Attila a Mai helyzetben.

Azt is hozzátette, A klub a legenyhébb büntetéseket kapta, de ha újra előfordulnak hasonló szurkolói megnyilvánulások, úgy az UEFA következő lépései közé tartozik a több zártkapus mérkőzés, a szezonról való kitiltás, illetve hosszabb időre vagy örökre történő kitiltás az európai kupákból. 

„Felbecsülhetetlen anyagi és morális kár és a Ferencváros jövője szempontjából is kár lenne, ha évekre kitiltanának minket az európai kupaporondról, de egyébként is, így nem lehet viselkedni, ahogyan néhány szurkolónk viselkedik, ha őket lehet egyáltalán szurkolónak nevezni. Ez nem fér össze semmilyen európai magatartásformával” – vázolta fel Berzeviczy, miért kell megállítani ezeket a folyamatokat.

A meghallgatáson a kirekesztés elleni kampányról is beszélnek, de a kézfelismerő beléptetési rendszert is ismertetik. 

Az UEFA ellenőre az első máltai selejtezőmérkőzés előtti hivatalos vacsorán felhívta a klubvezetők figyelmét arra, hogy az FTC-t fokozottan fogják ellenőrizni. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik