Foci

Legyen ingyenes egy magyar focimeccs!

Kezdetben egy, aztán majd meglátjuk. Az elmúlt időszak történései után kezd eluralkodni a demagógia a magamfajtában is, aki azért szereti meghúzni a határokat.

Orbán Viktor bizonyos időközönként levelet ír nekünk – bár, ha jól emlékszem, elég régen kaptunk ilyesfajta összegzést –, amiben konzultál velünk aktuális ügyekben. Persze, elég egyoldalú ez a konzultáció, de ez most mellékes.

Van egy tippem, mi legyen a következő levél tartalma. Tessen szíves lenni összefoglalni csapataink eredménysorát. Nem, nem a magyar válogatottak eredményeit, hanem a csapataink eredményeit. Mármint a Fradiét, a Haladásét, a Puskás Akadémiáét, a Videotonét, és bizony-bizony, a MOL-Pick Szegedét, az MVM-MKB Veszprémét, mondjuk.
Ne legyenek illúzióink, ezek a mi csapataink, így talán jogunk van tudni, hogy s mint mennek a dolgaik.

Adóforintok milliói, milliárdjai vándorolnak futballklubokba (ezt már tudjuk), és egy-két csapatsportág jeles képviselőihez is. Sajna, az a nagy büdös helyzet, ha olykor közvetve is, de a mi pénzünkből rohangálnak spanyol és horvát kézilabdaklasszisok Veszprémben vagy épp Szegeden.

De maradjunk a focinál, elvégre oda áramlanak leginkább a milliárdok (közvetlenül is), az egyik hétfői hír például arról szólt, csak a Puskás Akadémiát működtető alapítvány a legutóbbi időben 700 millió forintot kapott a központi költségvetésből. De megy állami pénz más akadémiákhoz is, a Budapest Honvéd által működtetett Magyar Futball Akadémiába például. Ez a klub igazolt nemrég 18 éves elefántcsontparti futballistát – feltételezem azért, hogy az akadémia növendékeit keményebb munkára ösztökéljék (nem).


Jöhetnének a gesztusok, felénk
Fotó: MTI 

A két csapat felnőtt együtteseinek (ide kéne kinevelni ugyebár a tehetségeket) hétvégi meccsén (1-0) egyébiránt 600 (!) néző volt kint a Bozsik Stadionban, persze még így is kiérdemelte a Nemzeti Sport címlapsztoriját ez a bűnrossz bajnoki, így az úszó-Eb vagy a vízilabda-Világkupa, az ifi kézilabda-Eb kellős közepén.

Ismerjük a stadionépítési hullámot és annak költségeit is – erre nem is vesztegetnénk sok szót.

A múlt héten – ahogyan mondani szokták – sokaknál kiverte a biztosítékot a Haladás sztorija. Az önkormányzat többségi tulajdonosa a klubnak (már ez is érdekes), s most 20 millió forint rendkívüli támogatást folyósít a csapatnak, új játékosok igazolására.

Nem vagyok szombathelyi, de nem hallottam egyetlen olyan pártpolitikai programpontról sem a közeli s távoli múltból, amely közpénzből új focisták igazolására vonatkozott volna.

Noooooormális?

Az önkormányzat kikötötte, a pénzt nem lehet a Lazio volt játékosára, a szeptember 19-én 37. életévébe lépő Tomasso Rocchira költeni. Nahát. Ha már adnak 20 millát, nem mindegy, hogy Rocchira költik vagy egy montenegrói vagy román tucatlégiósra? (Az olasz amúgy a hírek szerint marad a Haladásnál, bár a vezetőedző szerint nem jelent erősítést. Hogy akkor mégis mi a bánatért marad, azt egy másik cikkben lehetne elemezni. Ezzel kapcsolatban csak egy megállapításom lenne: a magyar futballt a menedzserek és a magyar kiskirályok irányítják, nekik köszönhetjük a semmilyen erősítést nem jelentő tucatlégiósokat, és azok hazai vándorlását is.)

Szóval eltartunk pár focistát, ideje kimondani, jó lenne tehát néha rájuk nézni. Néha magam is megteszem, kifizetem a jegy árát, de egyre kevésbé nagy lelkesedéssel, ez a vágy meredeken esik újabban.


Egy kis kompenzáció nem ártana
Fotó: Europress 

S különben is: ha már ennyi pénzt szánunk rájuk, nem lehetne néha ingyen meccsre járni? Mi finanszírozzuk ezt a szórakozást részben, talán járna egy kis szolgáltatás cserébe. Persze, amikor a wc-papírt is magunknak visszük be a kórházba, függetlenül attól, mennyit fizetünk be a közösbe társadalombiztosításra és egészségügyi hozzájárulásként, akkor nem biztos, hogy reális a kérés, de megpróbálhatnánk.

Miért is lenne ez logikus?

1. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a felhúzott vagy felújított stadionok üresen kongjanak a meccsek alatt. Debrecenben legutóbb (DVSC-Haladás 1-0) már csak 3500-an voltak a bajnokin, most, amikor a legnagyobb szüksége lenne a talán kicsit hullámvölgybe került csapatnak a segítségre.

2. Egyszerűen lenne néző a meccseken, s ki tudja, lehet, hogy valakinek megtetszik, amit lát, és legközelebb megveszi a jegyet…

3. Egy kis kompenzáció lenne az átlagembernek, ha már el kell viselnünk ezt a hóbortot.

4. Rendre elmondják, a stadionok „értünk, nekünk épültek”. Hát, akkor, hajrá.

5. Eljuthatnának olyan gyerekek, fiatalok is a meccsekre, akik ezt egyébként nem engedhetnék meg maguknak.
S mindez hogyan működne a gyakorlatban? Regisztrációval lehetne igényelni a lehetőséget.

Jaj, most jut eszembe, van ez a beléptetési rendszer, meg klubkártya, meg szurkolói kártya mizéria, így a helyzet nem olyan egyszerű. (Valahol megértem, a fociszeretők egy része a vállalhatatlan, szélsőséges, ostoba csőcselék miatt nem jár meccsre.)

Hát, igen, ez egy nehezítő körülmény a kezdeményezés kapcsán, erre majd valamit ki kell találni. Például azt, hogy ha már oly sok helyen ott vannak azok a kamerák, ne féljünk már beazonosítani a rendbontókat, vagy kiemelni és megítélni neki a méltó büntetést.

Apropó büntetés: jelenleg ez a helyzet az átlagpolgár számára mindenképp az.

Jöhetnének a gesztusok!

(Megjegyzés: ezt talán én sem gondoltam komolyan. Vagy mégis?)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik