Foci

NB1: szurkolói részről paradigmaváltásra van szükség

Senki nem tudja valójában mi a gond az MLSZ kötelező regisztrációs rendszerének bevezetése óta, de az biztos, szinte minden fordulóban előfordul, hogy a jegyvásárlási ceremónia miatt több, kevesebb néző lemarad a meccs elejéről. Ami biztosnak tűnik, a szurkolók meccsre járási szokásainak változtatását várja el a klub és az MLSZ is.

sport24 is beszámolt róla, hogy a hétvégi rangadón – Győri ETO- Ferencváros 0-1 – több száz szurkoló rekedt kint a körülményes beléptetés miatt. Az írtuk, a győri szervezők lényegében öngólt lőttek, mert miközben küzdenek a minél nagyobb közönségbevételért, itt volt végre egy olyan találkozó, ahol szinte garantált lett volna a legalább 10 ezer néző, oszt jelentős része mégsem tudott bejutni a stadionba.

 
Több száz hazai szurkoló maradt le a Győri ETO-Fradi meccsről, mert nem tökéletes még a rendszer
Forrás: youtube.com 

A győriek elmondása szerint csak öt beengedő kapu, ergo jegynyomtató automata – kettő a vendég, három a hazai szektoroknál – áll rendelkezésükre és a kötelező regisztráció miatt ez nem volt elegendő az utolsó 20 percben érkező nagy számú szurkoló zökkenőmentes beléptetésére. 

Az eset után az ETO kiadott egy szerencsétlen közleményt is, amiből lényegét tekintve az jön le, hogy a szurkoló a hibás, mert későn érkezik és nem veszi meg elővételben a jegyét. Valahol igazuk van persze. Más, európai kultúrországokban meccsnapon már nem is értékesítenek jegyet, de hiába, ha nálunk még mindig az öt perccel a meccs előtt és jegy nélkül érkezés a módi… Az érdekeltek egybehangzóan állítják, éppen ezen kellene változtatni, a jövőben érdemes előre jegyet váltani..

Információnk szerint az eddig nem tapasztalt felfordulás és morgolódás azért fordult elő, mert az idei bajnoki rajttól minden meccsen kötelező a szurkolói regisztráció, így a kluboknak annak a regisztráló, jegynyomtató és jegyellenőrző rendszernek a használata, amelyet kizárólagosan az MLSZ biztosít számukra.

A győrieknek öt állt rendelkezésükre ebből egy olyan meccs előtt, ahova prognosztizálhatóan 8-10 ezer nézőt vártak, holott az MLSZ elméletileg annyit szállított belőle, amennyit az adott klub rendelt, kért…

 
Az MTK Felcsúton játszotta a Honvéd elleni hazai találkozóját
Fotó: MTI 

Időközben kiderült, nem csak Győrben volt probléma, hanem bármilyen vicces a mintegy 400 néző előtt zajló MTK-Honvéd bajnokin is (2-0). A Felcsúton megrendezett mérkőzésen ugyanis a vendégek jegyvásárlására csak egyetlen pénztár, gépeni alig tudó pénztáros és masina (!!) állt készenlétben, így ott is akadt nem is egy olyan Honvéd szurkoló, aki lemaradt az első 20 percről. Ugyanitt múlt pénteken volt olyan paksi szurkoló – PFLA-Paks 1-1 -, aki lemaradt az első félidőről…

Apropó Paks. A hétvégén valószínűsíthetően a Paks-Újpest meccsen is lesz “anyázás”. A helyi adottságoknak megfelelően a vendégszektornál mindösszesen egy beengedőkapu és két jegyvásárló bódé, ezekhez egy-egy MLSZ készülék áll rendelkezésre, a helyszíni regisztrációra és jegynyomtatásra. Mivel az Újpest nem árul jegyet a találkozóra, ezért a paksiak a balhé elkerülése, megelőzése miatt, más eszközük nem lévén honlapjukon közleményben fordultak minden vendégszurkolóhoz: -mi is leírjuk – a lilák jobban teszik, ha előre megváltják a jegyeiket!!!

A kötelező szurkolói regisztrációt a 2013-14-es bajnokságra vezette be az MLSZ – de tavaly csak kizárólag a kiemelt mérkőzéseken volt kötelező. Több klub is nehezményezte a kezdeményezést, mondván kevesebb lesz a néző, ennek ellenére a szövetség megy tovább az Európa felé vezető úton és idén szeptember 15-től már nem csak a regisztrációhoz, hanem szurkolói kártyához is köti a stadionokba való belépést.

A felek azt remélik, ez utóbbi tán segíti, gyorsítja majd a jelenlegi beléptetést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik