Foci

Ízelítőt kapott a Fradi az igazi fociból

José Mourinho a Ferencváros szívósságát dicsérte a vasárnapi mérkőzés után. Thomas Doll szerint kivívták az angol együttes tiszteletét. Gyömbér Gábor az ellenfél játékosainak képzettségéről beszélt.

Vasárnap este avatták fel a Ferencváros új otthonát, a Groupama Arénát. A zöld-fehérek ellenfele a sztárokkal teletűzdelt Chelsea volt, és ugyan meglepetésre Gera Zoltán góljával a magyar együttes vezetett a szünetben, végül a londoniak nyertek 2-1-re: előbb Ramires, majd Fabregas volt eredményes vendégoldalon.

A mérkőzést követően nagy tömeg gyűlt össze a stadion médiatermében, ami nem véletlen, mégiscsak egy bizonyos José Mourinho irányítja a Chelsea-t. Márpedig, ha van, aki tud érdekeseket mondani egy sajtótájékoztatón, az a portugál szakember.


Fotók: Berecz Valter

Nos, ebből vasárnap este csak egy kis ízelítőt kaphattunk, ugyanis nyúlfarknyi volt a Chelsea sajtótájékoztatója. Olyannyira, hogy a mikrofon elé citált Branislav Ivanovic például egy szót sem szólt: miután Mourinho kapott pár kérdést, bejelentették, hogy a Chelsea-nek sietnie kell, mert még az este hazarepülnek. Nekünk úgy tűnt, a portugál edzőt is meglepte, hogy ilyen viharosan távozniuk kellett.

„Olyan szempontból nehéz volt a felkészülés, hogy mindössze hét játékossal kezdtük el a munkát, sokan pihentek a világbajnokság után, így csak később csatlakoztak a kerethez. Így különböző volt a játékosaim edzettségi állapota” – mondta Mourinho, aki ejtett pár jó szót a Ferencvárosról:

„Nagyot küzdöttek. Látszott, hogy akartak játszani, meg akarták nyerni ezt a mérkőzést az új stadionban. Az senkinek sem jó, ha egy meccsen az egyik fél több góllal jobb a másiknál és nyer mondjuk 5-0-ra, 6-0-ra vagy 7-0-ra. Kapóra jött, hogy a Ferencváros ennyire küzdött, ez a mi felkészülésünket is szolgálta. Agresszívak voltak, de a jó értelemben. Küzdöttek az utolsó percig és ez számunkra is hasznos volt.”

Természetesen nem maradhatott el az a kérdés sem, hogy mit szól a Groupama Arénához.

„A stadion gyönyörű. A magyar emberek láthatóan élvezik a focit. Azt kívánom, hogy a Ferencváros visszatérjen a nemzetközi kupaporondra.”

 

Mourinhóék távozása után a Ferencvárosé volt a főszerep, a magyar együttest Thomas Doll vezetőedző és Gyömbér Gábor képviselték. A Fradi német vezetőedzője hangos „Jó estét!” köszöntéssel lépett a terembe, majd – természeten már németül – a találkozót kezdte el boncolgatni.

„Azt hiszem a csapatom nevében is mondhatom, hogy csodaszép élménynek lehettünk a részesei. Úgy érzem, hogy mindenki elégedetten térhet haza ez után a meccs után, még ha 2-1-re ki is kaptunk. Örülök, hogy elég pimasz módon tudtunk játszani, remélem, ezt a lendületet sikerül magunkkal vinni a bajnoki mérkőzésekre is” – mondta a Fradi vezetőedzője, majd mosolygósan számolt be a mérkőzés utolsó tíz percéről:

„A második góljuk után láttam, ahogy Mourinho mutatja a csapatának, hogy váltsanak át ötvédős felállásra. Ez azt jelenti, hogy meg akarták őrizni az eredményt. Tiszteletet vívtunk ki magunknak a Chelsea részéről.”

Gyömbér Gábor azt ecsetelte, hogy mennyivel másabb játékerőt képviselt az ellenfél. Újságírói kérdésre elmondta, a legnagyobb különbséget abban látta a két csapat között, hogy a Chelsea játékosai nem, vagy csak nagyon ritkán adták el a labdát szemben a Ferencváros futballistáival, akik főleg a pálya utolsó harmadában rontottak az átadásoknál.

„Ízelítőt kaptunk abból, hogy milyen az igazi foci. Gólt lőttünk, voltak mellette még helyzeteink is, szóval boldog vagyok. A bajnokságra kell átmentenünk ezt a formát” – mondta Gyömbér.

A Fradi középpályása azt is elmondta, hogy ennyi szurkoló képes a csapatot átlendíteni a holtponton. Arra a kérdésre, hogy mit kell tenniük ahhoz, hogy minden mérkőzésükön sokan legyenek kint, frappáns választ adott: jobban kell játszania a csapatnak, mint Pápán – akkor nagy meglepetésre 1-0-ra kikapott az FTC.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik