Foci

Fényűző gálával adták át a Fradi-stadiont

Kubatov Gábort és Orbán Viktor kifütyülték a Groupama Aréna megnyitóján, majd látványos dob- és zászlóshow zárta a ceremóniát.

Ezzel véget is ért a Groupama Aréna megnyitója. A ceremónia után a Ferencváros és a Chelsea játékosai vették birtokba a gyepet, elkezdtek melegíteni, hiszen 20:45 órától a két együttes összeméri erejét az új stadionban.

20:02: A gyepen külön elemekből élőképként kirajzolódott az FTC felirat, miközben szabadon engedték a fehér galambokat is.

 Fotó: Berecz Valter

19:57: Dob- és zászlóshow zajlik a gyepen. Az előzetes információk szerint “20 dobos és 20 óriászászló forgató felvonul a pályára, a dobolás ütemére forgatják a zászlókat a koreográfia szerint. Közben 20-30 gyerek zöld és fehér zászlócsíkokokat (szalagok) feszítenek ki kétoldalt a pályán, melyet ütemre mozgatnak.”

19:47: “Az új stadiont ezennel átadom. Erkölcs, Erő, Egyetértés. Hajrá Fradi, Hajrá magyarok!” – zárta beszédét Orbán Viktor.

19:43: Orbán Viktor beszédét is fújolás fogadta eleinte. A miniszterelnök szerint a sport megmutatja, ki vagy, és kivé lehetsz, ha megdolgozol érte, ezt kell megértetni a gyermekekkel.

“Nagyrabecsülésünk a fradistáknak, a Fradi-szívért. A Fradi-szív mindig piros-fehér-zöld szív is volt. Köszönöm, hogy Önök a magyar nemzet függetlenségének hívei voltak a legnehezebb időkben is. Hála Magyarország minden polgárának, hogy négy évvel azután, hogy hazánk a csőd szélén táncolt, képesek voltak a stadion építéséhez szükséges forrást előteremteni. A magyarok megmutatták, hogy sosem adják fel, és velünk mindig számolni kell.”

Fotó: Berecz Valter

19:54: Három Grippen-vadászgép repült el a stadion fölött, ahogy az Amerikában is szokás a nagyobb meccsek előtt.

19:40: A stadion építéséről vetítettek egy filmet a szurkolóknak.

19:37: Kubatov Gábor lépett a mikrofonhoz, a közönség előbb kifütyülte a klubelnökök, majd csendben hallgatták a folytatást. A közönség ismét nemtetszését fejezte ki, amikor Kubatov köszönetet mondott Orbán Viktornak.

 Fotó: Berecz Valter

“Mindegy ki honnan jött, milyen a bőrszíne, a pályán mindenki egyenlő” – mondta Kubatov.

19:34: “Hivatásunk a győzelem. Mondjuk ki együtt, győzni jó. Mondjuk bátran, győztünk. Mi magyarok, mi budapestiek… győztünk mert készek voltunk megdolgozni érte…. A Fradi csodacspat, mely végigverte a fél világot. nem lehetett elvenni a nevét és a színeit sem. Mostantól az új stadiont sem lehet elvenni a tőlünk, a miénk” – mondta Fürjes Balázs, az építési projektet irányító kormánybiztos.

19:32: Rúzsa Magdolna énekelte el a Himnuszt, ezzel hivatalosan is elkezdődött a ceremónia.

19:27: Felcsendült a Fradi-induló, a tömeg állva énekelte. A kezdőkörbe kihúztak egy óriási FTC címert.

19:25: Jelenleg az Albert-stadionról vetítenek filmet az arénában.

19:21: Az arénában már készülődnek a megnyitóra, szól a “Hajrá Fradi”.

19:13: Alig negyedórával a kezdés előtt a székek kétharmada már foglalt. Jelenleg így fest az aréna.

 Fotó: Berecz Valter

19:08: Kollégánk metróval közelítette meg a stadiont, ahol már rengeteg szurkoló volt. Majd a Groupama Aréna előtt hatalmas tömegbe botlott, rengeteg zöldmezest lehetett látni a stadion körül, készültek a csoportképek és a selfie-k a Sas-szobor előtt. A regisztrációnál hatalmas sor állt. A belépés után minden szurkoló a jegye felmutatása után egy-egy programfüzetet és emlékplakettet kapott ajándékba.

 
Íme az 1974-es és a 40 évvel későbbi, a 2014-es stadionavató emlékplakettje egymás mellett. Szép gesztus.
Fotó: sport24/Nagy József 

19:06: Hivatalosan 19:30 perckor kezdődik az ünnepség, mely majd a Himnusszal és fehér galambok reptetésével indul.

Előzmények: Hétfőn már rendeztek egy Ferencváros – Újpest öregfiúk mérkőzést, szombaton pedig pályabejárással egybekötött családi napot tartottak a Groupama Arénában. A hivatalos megnyitóünnepséget ugyanakkor vasárnap rendezik, méghozzá 19 órától.

Ezt követően az FTC új otthonát a Chelsea elleni gálameccsel avatják fel a zöld-fehérek.

Pénteken a cink.hu már szivárogtatott ki információkat a megnyitóról, ha jók voltak a portál értesülései, akkor meghallgathatjuk Rúzsa Magdolnától a Himnuszt, majd beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök és Kubatov Gábor, az FTC első embere is. De lesznek fehér galambok és ha minden igaz, akkor stadion felett elhúzó Gripenek is.

Kövesse velünk percről percre, hogyan is zajlik a Groupama Aréna megnyitója.

Ajánlott videó