Foci

BL: a DVSC megpróbálja felrúgni a futballgazdaság alaptörvényét

A kedd este kérdése: vajon sikerült-e továbblépnie a debrecenieknek a náluk kétszer többre taksált BATE Boriszovon?

Hétfőn délelőtt megérkezett Minszkbe a DVSC és délután már edzettt is egyet a vadonatúj, futurisztikus homlokzatú, idén átadott 13 126 férőhelyes Boriszov Arénában.

 
A Boriszov Aréna elég érdekesen fest kivülről, de belül épp olyan, mint minden stadion – 105 x 68-as pálya két kapuval
Fotó: wikimedia.org 

Ott, ahol a fehérorosz klub a szakoldal által 18,2 millió euróra taksált kerete készül visszavágni a Debrecen 10,55 milliós játékosállományának. Az egyik majd duplája a másiknak. Ugyan a nemzetközi futballgazdaság aranyszabálya szerint ekkora különbség esetén 1tízből kilencszer a tehetősebb klub a biztos befutó, mi kapaszkodjunk abba az egybe és szögezzük le, ez a szorzó nem tűnik olyan áthidalhatatlan különbségnek, mint például a DVTK tízszeres szorzója a Krasznodarral szemben.

A DVSC a BL harmadik selejtező fordulójának első összecsapásán meg is mutatta miként kell ez csinálni. Ibrahima Sidibe tizenegyesből szerzett góljával győzött 1-0-ra a Nagyerdőben, ami kimondottan jó kiindulási pontként szolgálhat Kondás Elemér edzőnek a kedd esti visszavágóra. Fájó, mindez még csak fél siker, mert a kánaánhoz, a lehetséges BL és a biztos EL csoportkörhöz a visszavágón is erőn felül kell teljesítenie a Debrecenieknek. Az összecsapás, a továbbjutás esélyese a fenti okok miatt még mindig inkább a BATE Boriszov gárdája.

 

A cél érdekében egyetlen kicsi idegenben szerzett gól, és/vagy szűz Novakovics háló kellene a továbbjutáshoz. E kettősség határozhatja meg Kondás Elemér lehetséges taktikáját is. A védekezésért elsősorban felelős hatosfal – Jovanovics, Máté, Mészáros, Korhut, Varga és Zsidai – labdaszerzései után elöl Sidibe tarthatja meg és készítheti le a középpálya két szélén érkező Szakálynak és Bódinak a játékszert.

Abban a kérdésben, hogy Kondás a gólszerzés érdekében kezdettől fogva felvállalja-e a két támadós játékot és pályára küldi Seydit is, netán helyette egy másik, inkább labdaszerzésre szakosodott középpályást vezényel a kezdőbe mi az utóbbira tippelünk.

 
A pálya jó állapotban van. Nagyon szép kis stadion, sok szurkolót várnak, így minden adott lesz egy jó mérkőzésre 
Fotó: dvsc.hu 

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón a DVSC edzője úgy fogalmazott:Számítok arra, hogy a fehéroroszok nekünk esnek majd, hiszen ezt tették Debrecenben is, első perctől kezdve támadtak, és próbáltak dominálni. Hazai pályán azon lesznek, a hátrányukat minél hamarabb ledolgozzák, nekünk pedig arra kell törekedni, hogy ezt megakadályozzuk és a megszerzett labdákkal jól sáfárkodjunk. Ha sikerülne gólt szereznünk, mindenképpen segítené a céljaink elérését. Rendkívül fontos lesz a védekezés is, de nem arra készülünk, hogy beállunk a kapunk elé. Nagyon fegyelmezetten szeretnénk játszani, és nem feladni a támadásokat, hiszen a gól eléréséhez ez kell.”

Ne feledjük, ha a DVSC továbbjut, úgy már egészen biztos résztvevője az Európa Liga csoportkörnek és egy lépésre kerül a BL főtáblára jutáshoz. A magyar labdarúgás jelenlegi helyzetében a kánaán kapujába jutás óriási tett lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik