Foci

Néha büszkék is lehettünk a magyar válogatottra

Az utóbbi hetekben, hónapokban kemény kritikákat kapott a magyar futball, de nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a válogatottnak voltak szép pillanatai is az elmúlt 15 évben.

Tényként rögtön le szeretnénk szögezni: a magyar labdarúgás jelenlegi helyzete meg sem közelíti korábbi önmagát, a nemzeti csapatnak Pintér Attila irányításával csak minimális az esélye arra, hogy kijusson a 2016-os Európa-bajnokságra.

Azonban akármennyire is siralmas a jelenlegi focink, az utóbbi 15 évben szép számmal voltak olyan eredmények, amire a szurkolók is büszkék lehetnek. Összegyűjtöttük a tíz plusz egy legjobb meccset, hogy ezzel is finomítsuk a képet, és ne csak az árnyoldalt lássuk.

1. 1999. április 28., barátságos mérkőzés, Magyarország-Anglia 1-1

A 2000-es Eb-selejtezők szünetében csapott össze a két válogatott a Népstadionban, 40 ezer néző előtt. Az angoloknál Seaman állt a kapuban, és a pályán olyan meghatározó labdarúgók szerepeltek, mint Rio Ferdinand, Phil Neville, Steve McManaman, vagy Alan Shearer. 

A vezetést az angolok szerezték meg Shearer büntetőjével, de Hrutka János a 76. percben parádés szabadrúgással állította be az 1-1-es végeredményt.

2. 2000. szeptember 3., 2002-es vb-selejtező, Magyarország-Olaszország 2-2

A friss Eb-ezüstérmes olasz együttes többek között Cannavaróval, Nestával, Maldinival, Tottival, Inzaghival és Del Pieróval érkeztek Budapestre, hogy a vb-selejteztők első fordulóban lehetőleg elvegyék tőlünk a három pontot.

Ez azonban nem jött össze nekik, bár kétszer is vezettek a meccsen: Inzaghi a 26. percben talált be, majd nem sokkal később Horváth Ferenc egyenlített. Később megismétlődött ez a forgatókönyv, előbb Inzaghi, majd Horváth, így végül 2-2-vel ért véget a találkozó, melyet 60 ezren láttak a helyszínen.

3. 2002. augusztus 21., barátságos mérkőzés, Magyarország-Spanyolország 1-1

Igen, a spanyolokkal is sikerült ikszelni a 2000-es évek elején. Ráadásul nem is akármilyen csapat ellen, hiszen bár csak barátságos mérkőzésről volt szó, Sáez Inaki szövetségi kapitány kezdőként számított Iker Casillasra, Puyolra, Mendietára, Xavira, Morientesre és Raúlra.

A Gellei Imre vezette magyar válogatott ezen a találkozón is hátrányba került – az 55. percben a csereként beállt Raúl Tamudo jegyzett gólt -, de ismét sikerült felállni. A döntetlent érő gólunkat Vasile Miriuta lőtte a 72. percben.

4. 2004. június 6., barátságos mérkőzés, Németország-Magyarország 0-2

Az a bizonyos kaiserslauterni meccs… Akkori szövetségi kapitányunk, Lothar Matthaus leszervezte a találkozót az éppen a portugáliai Eb-re készülő Nationalelffel, mi pedig szépen két vállra fektettük őket.

Torghelle Sándor ugyanis kétszer is bevette Oliver Kahn kapuját 31 perc alatt. A nemzet Air Sanyija ezzel meg is csinálta a szerencséjét, hiszen leigazolta a Crystal Palace.

A németek a kontinenstornán pedig kiestek a csoportból Hollandia és Csehország mögött.

5. 2007. augusztus 22., barátságos mérkőzés, Magyarország-Olaszország 3-1

Egy évvel ezelőtt az olaszok megnyerték a németországi világbajnokságot, vagyis az aktuális vb-aranyérmes látogatott a Puskás Ferenc Stadionba. 40 ezer néző láthatta azon a mérkőzésen, ahogy a magyar csapat fantasztikus játékot bemutatva legyőzte a Buffont, Cannavarót, Materazzit, Pirlót, Del Pierót a soraiban tudó talján együttest.

Várhidi Péter csapatában Juhász Roland, Gera Zoltán és Feczesin Róbert ünnepelhettek gólt, az olaszok egyetlen találatát pedig Antonio Di Natale szerezte, szerencsés körülmények között.

Tegyük hozzá, ismét az ellenfél vezetett, vagyis ezekben az években valahogy nagyon tudtunk hátrányban focizni.

6. 2010. október 12., 2012-es Eb-selejtező, Finnország-Magyarország 1-2

Négy évvel ezelőtt, a kvalfikációs sorozat kezdetén rögtön vereséggel kezdtünk: a svédek Solnán 2-0-ra vertek minket, majd javítottunk, hiszen Újpesten legyőztük Moldovát, a Puskásban pedig 8-0-val küldtük haza San Marinót.

Aztán zsinórban összejött a harmadik siker is, Helsinkiben 2-1-re intéztük el Finnország legjobbjait úgy, hogy Szalai Ádám góljával egészen a 86. percig vezettünk, de Mikael Forssell egyenlíteni tudott.

Amikor pedig már a legtöbben elkönyvelték az ikszet, Dzsudzsák Balázs megvillant, és ballal a hálóba bombázott.

7. 2011. szeptember 2., 2012-es Eb-selejtező, Magyarország-Svédország 2-1

A sorozatban ez volt a nyolcadik meccsünk, tehát még volt arra esélyünk, hogy odaérjünk a második, pótselejtezőt érő helyre. Főleg úgy, hogy 1-1 után, a 90. percben Rudolf Gergely három méterről tette a kapuba Priskin labdáját.

A siker később sajnos semmit sem ért, hiszen a svédek a következő három meccsüket megnyerték, mi pedig Moldovát legyőztük, Finnországgal egy már tét nélküli összecsapáson döntetlent értünk el, így csak a harmadik helyre voltunk jók.

8. 2012. június 1., barátságos mérkőzés, Csehország-Magyarország 1-2

Bár a cseh válogatott nem tartozik a világ élmezőnyébe, mégis komoly siker volt, hogy legyőztük őket Prágában, ugyanis Bilek Michal együttese már nagyban az Európa-bajnokságra készült: egy héttel később, június 8-án már az oroszok ellen léptek pályára a kontinensviadalon.

Gyurcsó Ádám győzelmet érő találata a 88. percben azért is bír nagy jelentőséggel, mert ez a cseh válogatott később csoportgyőztesként jutott be az Eb legjobb nyolc együttese közé, ott azonban a Portugálok búcsúztatták őket.

9. 2012. október 16., 2014-es vb-selejtező, Magyarország-Törökország 3-1

Ennek a sorozatnak is úgy vágtunk neki, hogy most vagy soha, és a törökök elleni meccs után erre meg is volt a sanszunk. A Puskásban remek meccset játszott a két együttes, de megint jött a már szokásos forgatókönyv, a 22. percben Mevlüt Erdinc a vendégeket juttatta előnyhöz.

Koman Vladimir szabadrúgása azonban később becsapta a török kapust (1-1), Szalai és Gera pedig már a győzelmet jelentő találatokat rámolták be az ellenfél kapujába.

2013-ban aztán sajnos jött a két románok elleni meccs, mellyel eldőlt, hogy ezúttal sem leszünk ott a vb-n.

10. 2011. március 29., 2012-es Eb-selejtező, Hollandia-Magyarország 5-3

Ez a meccs kilóg a sorból, ugyanis úgy éreztük, akkor is emelt fővel távozhattunk a gyepről, ha vereséget szenvedtünk a hollandoktól. Az amszterdami meccsen ugyanis már 2-1-re is vezettünk, majd amikor a hollandok fordítani tudtak, Gera találatával megint partiban voltunk az egy pontért.

Végül azátn Dirk Kuyt duplájával beáltl az 5-3-as végeredmény, de az utóbbi évek egyik legszórakoztatóbb és leglátványosabb meccsét produkálta a magyar válogatott.

10+1. 2009. szeptember 24. – október 16., U20-as labdarúgó-világbajnokság

A listánkról nem hagyhattuk le azt a bizonyos utánpótlás-vb-t, melyhez az elmúlt évtizedek legnagyobb magyar futballsikere fűződik. 

A magyar fiatalok az F csoportot megnyerve – vereség Hondurastól, de győzelem Dél-Afrika és az Egyesült Arab Emírségek ellen – jutottak be a torna nyolcaddöntőjébe, ahol 2-2-es rendes játékidő után büntetőkkel vertük Csehországot.

A legjobb nyolc között az olaszokat is túlórázva intéztük el, az elődöntőre viszont elfogyott a lendület, és Ghána 3-2-re legyőzte a magyar csapatot.

Ám a bronzért még így is játszhattunk, ez volt a szerencse, hiszen az emberhátrányban focizó Costa Ricát sikerült tizeznegyesekkel felülmúlni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik