Foci

Az államnak kellene beszállni a fociklubokba?

Muszbek Mihály sportközgazdász javaslata szerint ellenőrzött körülmények között megfontolandó lenne, hogy az állam átmenetileg tulajdont szerezzen a futballklubokban.

Muszbek Mihály az elmúlt hét közepén tette közzé 2014-es Sportközgazdasági Nagyító című jelentését, amely a magyar labdarúgás élvonalának 2013. évi átfogó pénzügyi és szervezeti átvilágítását tartalmazza és mivel a szerző szereti a labdarúgás, lehetséges irányokat, megoldási javaslatokat is tartalmaz a sportág piaci alapú fejlődése érdekében..

A szakember sok más mellet a magyar futball egyik kardinális problémaforrásként tekint a klubok sok esetben kesze-kusza tulajdonosi szerkezetére, illetve a csapatok finanszírozásának átláthatatlanságára is.

Muszbek Mihály kimutatta azt is, a cégek Magyarországon általánosságban nem piaci alapon hirdetnek valamelyik csapatnál, azért hogy a termékeiket, vagy szolgáltatásaikat ismertebbé tegyék, növeljék az eladást, sokkal inkább egy-egy helyért a díszpáholyban, hogy kapcsolati tőkére tegyenek szert, ami áttételesen hozhat megrendelést cégüknek.

A sportközgazdász szerint a magyar klublabdarúgás fejlődését az gyorsíthatná fel, ha az állam a ’90-es évek végén folytatott Fidesz-politikához hasonlóan átmenetileg tulajdont szerezne a klubokban, majd ezt a tulajdont 5-10 éves szigorú ellenőrzés mellett zajló fejlesztési folyamat után feljavított állapotban, ellenőrzési jogkörökkel vinné újra a piacra.

Összetettsége és hatalmas tartalma miatt korábban több részben foglalkoztunk a Muszbek-jelentéssel. Először az átfogó megállapításokat tartalmazó pénzügyi állapotot jártuk körül, majd a közkedvelt és a hazai rendezésű U19-es Európa-bajnokság miatt aktuális utánpótlás nevelési, akadémiai helyzetértékelés következett.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik