Foci

Mi köze Liverpoolnak a magyar focihoz?

Hogy mi minden nem jut eszünkbe Dejan Lovren 25 millió eurós átigazolása kapcsán? Minden esetre szerintünk érdekes.

A Liverpool leigazolta Dejan Lovrent, a horvát válogatott és a Southampton védőjét. Úgy látszik hatalmas a vásárlási kedve Brendan Rodgersnek. A 25 éves védő a hatodik érkező eddig és ahogy a menedzser állítja, “Pontosan olyan játékos, amilyet kerestünk: határozott, erős, képes rá, hogy a csapat vezéregyénisége legyen.”

 

Az üzlet kapcsán eszünkbe jutott egy-két érdekesség.

Az U19-es Európa-bajnokságon a portugáloktól elszenvedett 6-1-es vereség után értekeztünk az magyar utánpótlás-képzésről; vajon eddig miért nem tudott felmutatni eredményt a lassan 5-10 éves magyar labdarúgó-akadémia rendszer? Kerestük a válaszokat, miközben a nem túl messzi, és fele népességű Horvátországgal, azon belül is a Dinamo Zagreb akadémiájával példálóztunk. Ők azok, akik a világ futball-akadémiáinak rangsorában a 7. helyen állnak.

 

Az utóbbi idők legsikeresebb magyar utánpótlás válogatottja 2009-ben az U20-as világbajnokságon bronzérmes lett. A két legfényesebb csillagának, Koman Vadimirnek és Németh Krisztiánnak jelenleg nincs csapata. Értéküket 1,32 millió, illetve 792 ezer euróra taksálják. Koman Szombathelyen, majd 2005-12 között az olasz Sampdoriánál, Németh az MTK agárdi akadémiája után 2007-2010 között épp Liverpoolban nevelkedett.

Épp, mint ők, Dejan Lovren is 1989-ben született. Ő 2006-10 között a Dinamo Zagreb akadémiáján nevelkedett majd játszott a felnőtt csapatban, amig 21 évesen 7,04 millió euróért eladták a Lyonnak. A franciák 2013 júliusában 8,8-ért adtak túl rajta a Southamptonnak, akik mellesleg épp most adták tovább 25 millió euróért,  7,5 milliárd forintért (!!!) a Poolnak.

Azon túl, hogy Lovren árából jelen állás szerint üzemeltetni lehetne egy évig az NB1 16 csapatát – citáljuk elő még egyszer a menedzser szavait – “határozott, erős, képes rá, hogy a csapat vezéregyénisége legyen.”

Az összefüggéseket és a kozekvenciát – ha vannak egyáltalán – mindenki keresse meg és vonja le maga.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik